Suzenje očiju: uzroci i lečenje

Uzroci za suzenje očiju: kada treba da posetite lekara

Suzenje očiju se često povezuje sa jakim emocijama kao što su tuga i radost. Ali da li znate da suze igraju vrlo praktičnu ulogu koja pomaže vašim očima?

Suze podmazuju oči i ispiraju prašinu i strane čestice iz oka. One su takođe i deo imunog sistema koji štiti vaše oči od infekcija. Ali ponekad se desi da suzni kanali ne mogu da propuste sve suze i tada dolazi do suzenja oka.

Ovo stanje se uglavnom reši samo od sebe, ali suzne oči mogu da ukazuju i na neki hronični problem.


suza i trepavice
Suzenje očiju je uglavnom bezazlen problem koji se lako rešava.

Zašto suvo oko izaziva suzenje očiju

Možda vam zvuči čudno da suve oči mogu da dovedu do suznih očiju?

Kada je vaše oko suvo, javlja se osećaj neugodnosti i iritacije. Zbog toga lakrimalne žlezde počinju da proizvode više suza nego uobičajeno, i to preoptereti sistem drenaže oka. Vaše oko kreće da suzi jer višak suza ne može da prođe kroz suzni kanal.

Kako starimo, naše žlezde proizvode sve manje suza i zato je sindrom suvog oka uobičajen kod starije populacije. Najčešći razlog za suve oči je hronično stanje koje se naziva keratokonjunktivitis sicca. Ljudi sa ovim stanjem proizvode suze, ali one ne sadrže dovoljno vode.

Suzenje očiju je samo jedan od simptoma suvog oka i pored njega mogu da se jave i drugi simptomi kao što su zamagljen vid i peckanje u očima.


Suzne oči: kako izgleda pregled kod oftalmologa?

Iako su suzne oči uglavnom prolazno stanje, one mogu da budu znak nečeg ozbiljnijeg. Ako suzenje očiju traje duže vreme, treba da se obratite svom lekaru. Isto važi i ako se pored suza jave i sledeći simptomi:

  • Poremećaj vida
  • Osećaj stranog tela u oku
  • Povreda oka
  • Jaka glavobolja


Kada se javite oftalmologu, prvo što će vas pitati je koje simptome osećate, kada su počeli, koliko često se javljaju i da li ste već pokušali da ih tretirate. Takođe će vam postaviti pitanje da li uzimate neke lekove ili suplemente.

Sledeće na redu je pregled oka, pri čemu se koriste jaka svetla i specijalni instrumenti za ispitivanje površine oka. Lekar će nakon toga pregledati i vaše kapke.

Suzenje očiju i pregled kod oftalmologa
Suzenje očiju i pregled kod oftalmologa.

Nakon fizičkog pregleda, oftalmolog može izvršiti specijalizovane testove kako bi izmerio obim suza, njihov kvalitet, brzinu proizvodnje suza i vreme potrebno da se osuše. Pri tome se koriste sledeći testovi:

Širmerov test - Lekar vam daje anestetik kako bi područje oko oka utrnulo. Zatim tanku traku od papira stavlja u uglove vaših očiju i kaže vam da ih zatvorite. Na osnovu vlage i suza koje je papir upio, vrše se dalja ispitivanja.

Bojenje epitela - U vaše oko se stavljaju specijalne kapi sa dodatkom boje. Ta boja pomaže lekaru da vidi koliko brzo se vaše suze suše, a takođe pokazuje da li postoje oštećenja na površini oka. Ova boja je u oku samo privremeno i brzo se uklanja suzama.

Evaluacija meibomske žlezde - Na krajevima vaših očnih kapaka nalaze se sićušne lojne žlezde koje se nazivaju meibomske žlezde. Ulje koje luče sprečava brzo isušivanje suza. Pri testiranju lekar ih pritiska kako bi proverio njihovu funkcionalnost.

Vaš oftalmolog može takođe da uzme uzorak vaših suza i da ih testira u laboratoriji. Na taj način utvrđuje da li vaše suze sadrže sve potrebne komponente.


Suzenje očiju nastalo zbog suvog oka: tretman i lečenje

Suze se sastoje od 3 osnovna sloja: voda, mucin i lipidi. Kada ove komponente nisu u ravnoteži, dolazi do suvoće oka. A suvo oko uglavnom prati suzenje očiju.

Vaš lekar će vam na osnovu pregleda prepisati odgovarajuću terapiju i obično su to kapi za oči. Ove kapi održavaju vlažnost oka i olakšavaju simptome suvih očiju. Važno je da kapi za suve oči koje koristite ne sadrže konzervanse, jer oni mogu da pogoršaju simptome.

Zato vam preporučujemo Thealoz Duo kapi za oči bez konzervansa, koje sadrže hijaluronsku kiselinu i trehalozu, 2 prirodna aktivna sastojka koji štite površinu vaših očiju.

Thealoz Duo kapi za oči protiv suvih očiju
Thealoz Duo kapi za oči štite površinu vaših očiju.

U slučaju potrebe, vaš oftalmolog vam može prepisati i antibiotike kako bi smanjio inflamaciju meibomskih žlezdi, čime se njihova funkcija proizvodnje suza obnavlja. U toku ove terapije treba da održavate higijenu očnih kapaka i za to su idealne sterilne Blephaclean higijenske krpice. Dodatno možete da koristite tople obloge, kao i masažu očnih kapaka.


Drugi uzroci za suzenje oka

Kada strano telo dospe u vaše oko, kako što je npr. čestica prašine, vaše oko tu česticu ispere suzama. Ali suzenje očiju može da bude posledica alergije, infekcije ili nekog drugog ozbiljnijeg problema:

Konjunktivitis - Ovo je uobičajen razlog za suzne oči i može da zahvati jedno ili oba oka. Oči su uglavnom crvene, svrbe i javlja se osećaj stranog tela u oku. Konjunktivitis može biti izazvan bakterijskim ili virusnim infekcijama. Najčešci krivci su adenovirusi, isti oni koji izazivaju običnu prehladu ili bronhitis. U tom slučaju nije potreban nikakav tretman jer ovo stanje prolazi samo od sebe, dok vam u slučaju bakterijskih infekcija lekar može prepisati antibiotike u vidu kapi za oči.

Trihijaza - Trihijaza je stanje kod koga trepavice rastu nazad ka oku, pri čemu dodiruju rožnjaču i izazivaju suzne oči i druge smetnje. Ovo je uobičajena abnormalnost i najčešće nastaje kao posledica povrede ili infekcije oka. Da bi vam olakšao problem vaš lekar može da preusmeri trepavice ili da ih ukloni.

Alergije - Suzenje oka, kada su alergije u pitanju, često prate kašalj i curenje nosa. Da bi umanjili ove neugodne simptome izbegavajte alergene koliko je god to moguće. U zavisnosti od toga na šta ste alergični, to može da bude duže ostajanje u zatvorenom dok traje sezona polena, svođenje prašine u kući na minimum ili izbegavanje kućnih ljubimaca kao što su psi i mačke. U ovom slučaju mogu da vam pomognu kapi za suzne oči koje sadrže dekongestante i antihistamine.

Trihijaza - trepavice rastu nazad ka oku
Trihijaza je stanje kod koga trepavice rastu nazad ka oku i izazivaju suzenje oka.

Blokada suznih kanala - Suze kreću od lakrimalnih žlezdi, prelaze preko oka i na kraju prolaze kroz suzne kanale. Ali ako su ovi kanali začepljeni, dolazi do akumuliranja suza i suzenja oka. Blokada suznih kanala kod odraslih nastaje zbog povreda, infekcije ili inflamacije. Takođe i starenje može da dovede do sužavanja ovih kanala. Začepljeni suzni kanali su normalna stvar kod beba, pogotovu kod novorođenčadi. Ova situacija se uglavnom razreši sama od sebe ili uz pomoć specijalne masaže. Kod odraslih, lekar suzne kanale može da otpuši manuelno ili uz pomoć antibiotika, ako je uzrok infekcija. U retkim slučajevima je potrebna operacija.

Problemi sa očnim kapcima - Kada trepnete, vaši očni kapci rašire suze po površini oka i istovremeno uklanjaju suvišnu vlagu. Ali ponekad ovaj proces ne ide kako treba. Očni kapci mogu da budu okrenuti spolja (ektropija) ili iznutra (entropija), i oba ova stanja izazivaju suzenje očiju. Kapi za oči i veštačke suze mogu da ublaže simptome, ali ovde je operacija jedino rešenje. Problemi sa očnim kapcima su i prirodan znak starenja. Kako starimo, koža na kapcima se opušta i izaziva suzne oči.

Ogrebotina oka - Prljavština, pesak ili kontaktna sočiva mogu da ogrebu površinu vašeg oka. U ovom slučaju mogu da se jave bol, crvenilo i osetljivost na svetlo. Iako ove ogrebotine zacele za dan ili dva, važno je da se javite svom lekaru kako bi utvrdio da li je došlo do oštećenja rožnjače, i kako bi sprečio nastanak infekcije.

Čmičak - Čmičak je mala crvena kvrga na kapku, liči na bubuljicu i može da izazove suzenje oka. Čmičak uglavnom nastaje zbog bakterijske infekcije i često je bolan. Ovo stanje nije ozbiljno i nestaje u roku od nekoliko dana, ali ume da bude neugodno. U međuvremenu ne pokušavajte da istisnete čmičak kao bubuljicu jer možete da proširite infekciju. Tople obloge će vam pomoći da ubrzate proces izlečenja i da umanjite bol.

Blefaritis - Zbog ovog stanja očni kapci otiču, obično u blizini trepavica. Simptomi blefaritisa su suzenje očiju, crvenilo, osećaj stranog tela u oku i peckanje u očima. Blefaritis može da bude posledica infekcije ili alergija. Tretman podrazumeva kapi za suve oči i stavljanje toplih obloga. Ovo stanje nije ozbiljno, ali ako se ne leči može da preraste u nešto ozbiljnije.

Disfunkcija meibomskih žlezdi - Meibomske žlezde se nalaze na ivici očnih kapaka i one proizvode ulje koje sprečava prebrzo isparavanje suza. Ako ovog ulja nema dovoljno ili nije odgovarajućeg kvaliteta, javlja se sindrom suvog oka. A već smo pokazali kako suvo oko izaziva suzenje očiju. U ovom slučaju vam pomaže stavljanje toplih obloga, kao i redovno čišćenje očnih kapaka Blephaclean higijenskim krpicama.


Suze ispiraju toksine i strana tela, štite površinu vašeg oka i obezbeđuju mu hranljive materije. Ali proizvodnja previše suza izaziva suzenje očiju i to može da ukaže na neki problem. Ukoliko se pored suznih očiju javi bol ili neke promene na oku ili očnim kapcima, obavezno se javite svom lekaru. Takođe vam preporučujemo da pogledate članke na našem blogu koje smo pripremili za vasi koji će vam pomoći da rešite razne probleme sa očima.

Nazad na vrh