Bakterijski ili virusni konjunktivitis – upoznajte razlike

Infekcija oka

Infekcija vežnjače (konjuktive) ili infektivni konjunktivitis vrlo je česta bolest oka koja se obično javlja usled virusne ili bakterijske infekcije. 

infekcija oka

O INFEKCIJI OKA ILI KONJUNKTIVITISU

Infekcija konjunktive, odnosno infekcijski konjunktivitis pogađa sluzokožu oka, odnosno konjunktivu, koja pokriva unutrašnju stranu kapka i očnu jabučicu do rožnjače. Najčešći uzroci infekcijskog konjunktivitisa su virusi koji tokom leta često uzrokuju konjunktivitis kod odraslih.

Bakterije su drugi najčešći uzrok konjunktivitisa i odgovorne su za većinu (50 % -75%) slučajeva kod dece. Infekcije se najčešće javljaju u periodu od decembra do aprila. Infekcijski konjunktivitis često izbija u vrtićima i školama jer je to vrlo zarazna bolest.

IMATE INFEKCIJU OKA, ODNOSNO KONJUNKTIVITIS?

Virusni konjunktivitis se često javlja prvo na jednom oku, a zatim se prenosi na drugo oko. To je izuzetno zarazna bolest i brzo se širi među stanovništvom. Bolest se prenosi čak još 10 do 12 dana od početnih simptoma. Iscedak iz očiju je obično voden, oko je osetljivo na svetlost i crveno. Obično se virusni konjunktivitis preboli za 2 do 4 nedelje.
Simptomi virusnog konjunktivitisa:
  • vodeni iscedak,
  • crvene oči, osetljive na svetlost.
Simptomi bakterijskog konjunktivitisa:
  • žut ili zeleni iscedak,
  • bolno oko,
  • crvenilo oka sa otečenom vežnjačom.

ZAŠTO DOLAZI DO KONJUNKTIVITISA?

Bakterijski konjunktivitis kod odraslih najčešće uzrokuju bakterije Staphilococcus aureus i Streptococcus pneumoniae, a kod dece Haemophilus influenzae, Streptococcus pneumoniae i Morakella catarrhalis. H. lnfluenzae se veoma brzo širi među decom predškolskog i školskog uzrasta. S. pneumoniae je drugi najčešći uzročnik bakterijskog konjunktivitisa kod dece i čest je uzrok infekcija i kod odraslih. Najčešći uzročnici virusnog konjunktivitisa su adenovirusi, ređe herpes simpleks virus (HSV), varicella-zoster virus (VZV) i pikornavirus (enterovirus 70, Coksackie A24). Adenovirusne infekcije često prate prehlade odnosno virusne upale sluzokože nosa.

KAKO MOŽETE POMOĆI SEBI?

Ako je od konjuktivitisa oboleo neko ko vam je blizak, radi sprečavanje širenja infekcije veoma je važna lična higijena i svakodnevna higijena kapaka. Pacijent treba da vodi računa o higijeni ruku i da ograniči dodirivanje očiju rukama. Treba da koristi samo svoje peškire i briše nos papirnatim higijenskim maramicama.

Površine i predmete sa kojima je pacijent u kontaktu treba redovno čistiti i dezinfikovati. Kako biste što pre ozdravili i skratili infekciju, za lečenje bakterijskog konjunktivitisa dobićete antibiotske kapi. Ako nosite kontaktna sočiva morate ih zameniti naočarima tokom trajanja bolesti. Ako i nakon tri dana antibiotske terapije bolest ne pokazuje poboljšanja, vaš lični lekar će vas uputiti oftalmologu.
čiščenje kapaka sterilnimi krpicama u slučaju infekcije oka
Posebno je važno da se obratite lekaru u slučaju oštećenja oka ili osećaja stranog tela u oku, u slučaju bolova, fotofobije (preosetljivosti na svetlost) i mogućeg očnog otoka. Po potrebi vaš lični lekar će vas uputiti oftalmologu. U svakom slučaju, poseta oftalmologu je neophodna u slučaju iznenadnog gubitka vida.

Takođe treba napomenuti da ako se ne leči, infekcija vežnjače može dovesti do komplikacija i ozbiljnih oftalmoloških bolesti. Tu spadaju kratkovidost, dalekovidost, astigmatizam, strabizam, bolest suvog oka, keratitis, katarakta, glaukom, entropija (okretanje kapaka prema unutra).
Nazad na vrh