Grinja demodeks može da izazove upalu kapaka

Zapaljenje kapaka grinjom demodeks

Grinja demodeks je prirodno prisutna na koži ali ako dođe do prekomernog umnožavanja počinje da izaziva nelagodu. Nalazi se u lojnim žlezdama, u folikulima dlake i na trepavicama. Infekcija ovom grinjom može dovesti do upale kapaka (blefaritis).

upala kapaka zbog grinja demodeks

O demodeksu

Demodeks je najčešći parazit na ljudskoj koži, mikroskopske veličine. Poznato je nekoliko vrsta ali infekciju kod čoveka uzrokuju samo dve vrste (Demodex folliculorum i Demodex brevis). Nalazi se u lojnim žlezdama, u folikulima dlake i na trepavicama. Prekomerno umnožavanje demodeksa može izazvati upalu kapaka (blefaritis).

Demodeks infekcija javlja se direktnim kontaktom i može se proširiti sa lica na kapke. Treba imati na umu da grinje nije moguće ukloniti uobičajenim kozmetičkim sredstvima za čišćenje.

ZAŠTO DEMODEKS RASTE?

Na umnožavanje grinja demodeks utiču mnogi faktori, uključujući tip kože, prekomerno izlaganje suncu, konzumiranje alkohola, pušenje, stres, začinjena hrana, topli napici i brze promene temperature.

Broj demodeks infekcija u populaciji povećava se sa godinama. Primećuje se kod 84% populacije starosti 60 godina i kod 100% populacije starosti preko 70 godina. Studija koja se fokusirala na refraktorni blefaritis otkrila je visoku stopu raširenosti demodeksa kod ovih pacijenata (76,9%).

ZAPALJENJE KAPAKA ZBOG DEMODEKSA?

Simptomi upale kapaka, odnosno blefaritisa, izazvani grinjom demodeks, su:
 • svrab kapaka,
 • osećaj stranog tela u očima,
 • peckanje u očima i očnim kapcima,
 • često suzenje,
 • crveni i upaljeni kapci,
 • nestabilan i zamagljen vid.
Neki od kliničkih znakova su:
 • crvena ivica kapaka,
 • trepavice koje ne rastu ravno, već svaka u svom pravcu,
 • cilindrične ljuske koje izgledaju poput peruti i omotane su oko trepavica,
 • očni čmičak koji se ponavlja,
 • korice na krajevima kapaka,
 • disfunkcija Meibomove žlezda.

KAKO MOŽETE POMOĆI SAMI SEBI?

U periodu bez problema preporučujemo redovnu higijenu kapaka sa Blephaclean krpicama.

Međutim, ako ste i dalje zaraženi demodeksom preporučujemo vam da za čišćenje kapaka koristite krpice, sa prečišćenim aktivnim ekstraktom ulja čajevca, koji je toksičan za demodeks. Sadrže ga sterilne krpice Blephademodex koje efikasno ublažavaju simptome infekcije ili upale kapaka izazvane grinjom demodeks i omogućuju prirodnu hidrataciju osetljive kože oko očiju, negu kapaka i regeneraciju kože oko kapaka.

Pravo rešenje za dnevnu higijenu kapaka kod infekcije uzrokovanje grinjom demodeks, koja sa ekstraktom ulja čajevca, efikasno uklanja grinje, neguje i intenzivno vlaži kožu hijaluronskom kiselinom.

proizvod Thea

KAKO PRAVILNO OČISTITI KAPKE KOD INFEKCIJE UZROKOVANE DEMODEKSOM?

Za efikasnu borbu protiv infekcije, čiji je uzrok grinja demodeks, potrebna je vakodnevna, pravilna higijena kapaka. Blephademodex krpice su specijalno namenjene za čišćenje i negu kapaka kod infekcije grinjom demodeks. Postupak za čišćenje i negu kapaka pogledajte u videu.

grinja demodeks mikroskopska slika
Mikroskopske veličine ali vrlo neprijatna
Infekcija izazvana grinjom demodeks ima ključnu ulogu ne samo u hroničnom i teško savladivom blefaritisu, već i u razvoju različitih bolesti površine očiju, poput disfunkcije Meibomove žlezde i bolesti suvog oka, a utiče i na neugodnosti prilikom nošenja kontaktnih sočiva.

Posetu oftalmologu savetujemo u slučaju:
 • upornog blefaritisa, koji ne reaguje na uobičajeno lečenje,
 • pojave cilindričnih ljuskica koje obavijaju trepavice u korenu.
Nazad na vrh