Upala kapaka ili blefaritis se može savladati

Upala kapaka

Upala kapaka, odnosno ivica kapaka (blefaritis) jedna je od najčešćih bolesti očiju, koja se može uspešno kontrolisati pravilnim tretmanom.

upala kapaka

O BOLESTI ZAPALJENJA KAPAKA ODNOSNO BLEFARITISU

Blefaritis je zapaljenje kapaka, odnosno ivice na kojoj rastu trepavice. Zbog upale kapaka oči su crvene, nadražene i javlja se osećaj svraba, a na trepavicama se često pojavljuju ljuspaste kraste, slične peruti.

Jedan od uzroka upale kapaka mogu biti bakterije na ivicama kapaka, koje su deo normalne flore, a drugi disfunkcija Meibomovih žlezda na kapcima, što se često događa kod osoba sklonim alergijama i onima koji imaju kožna oboljenja poput seboroičnog dermatitisa i rozacee.
Postoje dve vrste blefaritisa. Prednji (anteriorni) blefaritis pogađa spoljašnost kapka. Najčešće je uzrokovan bakterijskim zapaljenjem i seboroičnim dermatitisom. Zadnji (posteriorni) blefaritis utiče na unutrašnju stranu kapka. Reč je nepravilnom radu Meibomovih žlezda koje luče masna ulja u suzni film. Posteriorni blefaritis uglavnom uzrokuje rozacea (hronična inflamatorna bolest kože lica) i seboroični dermatitis vlasišta (perut). Blefaritis je hronična bolest koja se često ne može u potpunosti izlečiti ali se zato njen tok može kontrolisati, tako da su problemi vrlo mali ili ih uopšte nema. Bolest obično ne ostavlja trajne posledice na očima.

IMATE ZAPALJENJE KAPAKA?

Blefaritis se može pojaviti u akutnom ili hroničnom obliku kao upalno stanje sa međuperiodima u kojima nema problema. Ako imate upalu kapaka, simptomi su obično najteži ujutru i zahvaćena su oba oka.

Najčešći simptomi upale kapaka, odnosno blefaritisa:
 • crvene ivice kapaka
 • svrab kapaka,
 • zalepljeni kapci prilikom buđenja ujutru,
 • trepavice koje ne rastu normalno,
 • gubitak trepavica,
 • ljuspe uz. osušen iscedak na ivicama kapaka i trepavicama,
 • masni kapci,
 • crvene i umorne oči,
 • iritirajući osećaj, peckanje u očima,
 • osećaj stranog tela u očima odnosno kao da vam je nešto upalo u oko,
 • ćesto suzenje
 • osetljivost na svetlost,
 • česta pojava čmičaka.

KAKO MOŽETE POMOĆI SEBI?

Redovna higijena kapaka i redovno umivanje lica i vlasišta često doprinosi poboljšanju stanja. Tople obloge za kapke, masaža kapaka i čišćenje specijalnim krpicama za kapke takođe dobro deluje. Ako imate zapaljenje kapaka ili druge probleme sa očima izbegavajte šminkanje očiju, jer to otežava pravilnu higijenu očiju. Takođe, ne preporučuje se upotreba kontaktnih sočiva tokom lečenja upaljenih kapaka.

Prvi znaci upale su blagi otok, crvenilo ili kraste na ivicama kapaka. U ovom slučaju izuzetno je važno svakodnevno čišćenje uz redovno uklanjanje iscedka i sebuma.

HIGIJENA I NEGA KAPAKA BLEPHACLEAN KRPICAMA

upala kapaka kod žene sa toplima oblogama Tople obloge
Čiste, tople i vlažne obloge stavite na oči i držite ih 5 do 10 minuta. Toplota će omekšati zgusnut iscedak žlezda.
upala kapaka kod žene, koja masira kapke prstima Masaža kapaka
Lagano masirajte kapke prstima, krećući se gore dole kako biste uklonili omekšani iscedak žlezda sa gornjeg i donjeg kapka.
očne kapke žena čisti pomoću sterilnih krpica Čiščenje kapaka i ivica kapaka
Očne kapke očistite pomoću sterilnih krpica Blephaclean sa specialnim losionom. Nežno trljajte duž ivice kapka. Temeljno očistite gornji i donji kapak i njegovu ivicu.
Značaj pravilne nege kod upale kapaka
Izuzetno je važno u slučaju upale kapaka da redovno i temeljno skidate sve nečistoće, sekret, sebum i isušeni iscedak sa kapaka, ivica kapaka i trepavica. Higijena i nega kapaka se obavlja prema preporučenom postupku, jednom do dva puta dnevno.

Detaljnija uputstva koja prikazuju sve korake higijene kapaka za najefikasniju negu možete pronaći u videu.

POTREBNO VAM JE LEČENJE?

Ponekad mere koje možete preduzeti sami nisu dovoljno efikasne. Tada je vreme da posetite očnog lekara - oftalmologa. On vam može pomoći dodatnim savetima i merama za poboljšanje stanja. Lečenje zavisi od vrste blefaritisa i obično je uvek dugotrajno. Potpuno ozdravljenje često nije moguće, ali simptome možete uspešno ublažiti ako ste uporni i dosledni. Razumno je izbegavati upotrebu kontaktnih sočiva tokom uzimanja lekova.

Vaš oftalmolog može propisati antibiotsku mast ili kapi. Ako druge vrste lečenja nisu uspešne, može preporučiti oralne antibiotike. Za ublažavanje upale očiju i kapaka mogu se takođe koristiti kortikosteroidne kapi za oči i kortikosteroidne masti. Međutim, ako se blefaritis razvio zbog druge bolesti, treba lečiti ujedno i osnovnu bolest.

U svakom slučaju, za lečenje je najvažnija redovna higijena kapaka, koja ublažava simptome i sprečava da se problem ponovi, a treba je primenjivati dva puta dnevno. Higijena očiju treba da postane navika, kao i tuširanje i pranje zuba.

Moguće komplikacije upale kapaka ili blefaritisa:
 • Bolest suvog oka
 • Bolest suvog oka je česta komplikacija upale kapaka. Javlja se kada oči nisu u stanju da proizvedu dovoljno suza ili prebrzo isparavaju. Sindrom suvog oka može se razviti i kod bolesti koje doprinose razvoju blefaritisa, poput rozacee ili seboroičnog dermatitisa, jer one uzrokuju promenu sastava suza. Probleme sa suvim očima možete ublažiti Thealoz Duo kapima za oči bez konzervansa, koje se mogu kupiti u apotekama bez recepta.
 • Nenormalan rast trepavica
 • Zbog blefaritisa, trepavice mogu rasti u neobičnim pravcima ili urastati.
 • Ožiljci na kapcima
 • Dugotrajni blefaritis može prouzrokovati ožiljke na očnim kapcima.
 • Čmičak
 • Jedna od komplikacija blefaritisa je i infekcija lojnih žlezda, koja se manifestuje kao otečena, crvena izraslina na kapku, koju nazivamo čmičak.
 • Halacion (Meibomova cista)
 • Halacion nastaje zbog blokade inficiranih lojnih žlezda. Prati ga crvenilo i otok, a za razliku od čmičaka, pojavljuje se na unutrašnjoj strani kapka.
 • Konjunktivitis
 • Konjunktivitis je zapaljenje tanke sluzokože koja pokriva unutrašnjost kapka i očne jabučice. Oko postaje crveno jer su sitni sudovi u konjunktivi više ispunjeni krvlju. Konjunktivitis se može ponoviti kod ljudi sa blefaritisom.

Odlično rešenje za svakodnevnu higijenu kapaka i osetljive kože, kao i za čišćenje kapaka pre i posle medicinskih zahvata na očima.

Pravo rešenje za dnevnu higijenu kapaka kod infekcije uzrokovanje grinjom demodeks, koja sa ekstraktom ulja čajevca, efikasno uklanja grinje, neguje i intenzivno vlaži kožu hijaluronskom kiselinom.

Nazad na vrh