Dalje od konzervansa! Pozdrav, bioprotekcija!

KONZERVANSI NE, BIOPROTEKCIJA DA!

Sa bioprotekcijom i bez konzervansa – Sa Thealoz Duo proizvodima nestaće sve brige u vezi sa vašim očima.

KONZERVANSI U KAPIMA ZA OČI SU ŠTETNI,
ZATO ODABERITE VEŠTAČKE SUZE BEZ KONZERVANSA

Proizvođači su u pedesetim godinama prošlog veka redovno dodavali konzervanse preparatima za oči, da bi preparate zaštitili od razmnožavanja bakterija. Na taj način su produžili rok upotrebe proizvoda i do tri meseca. Vremenom se pokazalo da konzervansi nisu prikladni za upotrebu u očnim kapima jer uzrokuju oštećenje ćelija na površini oka, kao i na drugim očnim strukturama. Najprikladniji izbor su veštačke suze bez konzervansa, koje sadrže samo supstance koje su pogođenom oku zaista potrebne.

Veštačke suze Thealoz Duo za suve oči ne sadrže konzervanse i jedine na tržištu sadrže aktivni sastojak trehalozu, koja očima pruža jedinstvenu bioprotekciju.

ikona kapi s natpisom bez konzervansa

BEZ KONZERVANSA

Thealoz Duo kapi ne sadrže konzervanse zahvaljujući inovativnoj bočici sa kapaljkom ABAK®, koju je preduzeće Thea prvi put predstavilo devedesetih godina 20. veka, kao revolucionarno rešenje za čuvanje veće količine preparata za oči bez konzervansa. Zahvaljujući stalnim poboljšanjima, bočica je danas još manja, još efikasnija i još jednostavnija za upotrebub>. Čuvanje bez konzervansa omogućuje skoro svaka komponenta bočice, posebno revolucionarni membranski filter, koji sprečava bakterijsku kontaminaciju rastvora i zato se može koristiti i do 3 meseca nakon prvog otvaranja.

ikona bioprotekcija

BIOPROTEKCIJA

Kada osetite simptome suvih očiju, to znači da ćelije na površini oka zbog suvog okruženja već počinju da propadaju. Bioprotekcija aktivnim sastojkom trehalozom u proizvodima Thelaoz Duo štiti ćelije na površini oka od odumiranja, odnosno od propadanja čak i u suvom okruženju, tako što štiti ćelijsku membranu i ćelijske komponente od urušavanja strukture i istovremeno podstiče njihovu reciklažu.

ikona jednostavna upotreba

JEDNOSTAVNA UPOTREBA

Efikasnost kapi za oči zavisi i od jednostavnosti upotrebe bočice. Mnogi ljudi imaju poteškoće sa ukapavanjem kapi za oči, pa je lečenje često neefikasno. Thealoz Duo veštačke suze sa posebnim uloškom i membranskim filterom omogućuju kontrolisano doziranje kapi bez prosipanja i kapanja. Istiskivanje kapi je jednostavno zbog dobro promišljenog izbora materijala od kojeg je napravljena bočica za doziranje, jer se kap preparata istisne već pri minimalnom stiskanju bočice. Jednostavnu upotrebu Thealoz Duo veštačkih suza pohvalilo je čak 96% korisnika u istraživanju koje su sproveli francuski oftalmolozi.

kapi za suve oči i bočica


TREHALOZA U KAPIMA ZA OČI THEALOZ DUO:
BIOPROTEKCIJA ZA OČI

Pored Thealoz Duo Gela, veštačke suze Thealoz Duo su jedini proizvod za oči na tržištu koji sadrži trehalozu. Trehaloza je disaharid, prisutan u brojnim biljkama i životinjama. Pruža takozvanu bioprotekciju, što znači da štiti, vlaži i obnavlja površinu očiju. Na crtežu u nastavku je delovanje trehaloze u oku detaljnije objašnjeno.
suve oči štiti, vlaži i obnavlja trehaloza
Prednosti trehaloze:
 1. Očuvanje osmotske ravnoteže sa obe strane ćelijske membrane i time sprečava oticanje vode iz ćelije.
 2. U lipidnom dvosloju zamenjuje molekule vode i čuva strukturu ćelijske membrane.
 3. Sprečava raspad proteina i štiti njihovu 3D-strukturu.
 4. Obnavlja oštećene proteine i omogućuje izgradnju novih.
 5. Smanjuje pojavu apoptoze, odnosno programirane ćelijske smrti.

RAZVOJ KAPI ZA OČI KROZ VREME – OD KONZERVANSA DO ABAK® SISTEMA

U početku su sterilnost osiguravali konzervansi

Kako bi se osigurala efikasnost, bezbednost i kvalitet, svake kapi za oči moraju da budu sterilne. Stoga, stručnjaci su u 50-tim godinama prošlog veka prvi put dodali konzervanse u proizvode za oči. Želeli su da osiguraju maksimalnu sigurnost pacijentima koji treba često da koriste kapi za oči, npr. kod konjunktivitisa, glaukoma i suvih očiju, te za sprečavanje kontaminacije proizvoda bakterijama ili plesnima nakon otvaranja ambalaže.

U proizvode je uglavnom dodavan konzervans benzalkonijum hlorid (BAK), koji je i danas najčešće korišćen konzervans u proizvodima za oči. Sadrži ga čak 64% kapi na tržištu Evropske unije.

Benzalkonijum hlorid (BAK) je jedinjenje iz grupe kvaternarni amonijum katjoni. BAK je izuzetno efikasan protiv bakterija i gljivica, jer smanjenjem površinske napetosti oštećuje ćelijsku membranu mikroorganizama, sprečavajući tako njihovo razmnožavanje. Pored toga, zbog svoje aktivnosti na očnoj površini, može poboljšati prodiranje lekova šireći prostor između epitelnih ćelija.

Kako konzervansi mogu da oštete oči
Devedesetih godina prošlog veka oftalmolozi su otkrili da korišćenje konzervansa u kapima za oči nije naivno. Studije su pokazale da je povezano sa iritacijom oka i upalnim reakcijama na površini oka. Reakcije kod bolesnika bile su uglavnom blage i privremene, ali mogle su se razviti i u hronično oštećenje očne površine zbog dugotrajne primene i visokih doza kapi. Utvrđeno je da dugotrajnim korišćenjem konzervansi mogu da oštete čak i dublje strukture oka, npr. sočivo ili mrežnjaču.

Naučnici su svoja istraživanja usredsredili na konzervans benzalkonijum hlorid (BAK). Utvrdili su da se sa svakom dozom BAK-a oštećuje i masni deo suznog filma zbog učinka deterdženta. Kao rezultat, suzni film se nije mogao obnoviti, pa su suze isparavale i površina oka se isušivala. Nuspojava BAK-a je i pojava upale sa trenutnom ili odloženom preosetljivošću.
Zašto su kapi s konzervansima neprikladne, posebno za hronične bolesnike
Pacijenti s glaukomom, posebno, treba da ukapaju značajan broj kapi dnevno kako bi smanjili očni pritisak u okviru lečenja glaukoma. U studiji iz 2007. godine, pacijente s glaukomom su pitali kako se osećaju nakon ukapavanja kapi sa konzervansima. Ovo su bili njihovi odgovori:

 • 48 % je osećalo bol ili nelagodnost nakon upotrebe kapi sa konzervansima;
 • 42 % je imalo osećaj stranog tela u oku nakon upotrebe kapi sa konzervansima;
 • 35 % je imalo osećaj suvoće očiju nakon upotrebe kapi sa konzervansima.

 • konzervansi i bolesnik sa glaukomom
  Neugodni efekti konzervansa mogu značajno da utiču na kvalitet života i opštu dobrobit, stoga se toplo preporučuje zamena ovih kapi onima koje ne sadrže konzervanse. U istraživanju iz 2016. godine preporučili su upotrebu kapi bez konzervansa za pacijente sa glaukomom. Čak 95% njih bilo je zadovoljno ili vrlo zadovoljno novim kapima, nakon tri meseca korišćenja.

  Zašto bi korisnici kontaktnih sočiva trebali da izbegavaju konzervanse
  Svako ko koristi kontaktna sočiva ima osetljiviju površinu oka i često koristi veštačke suze za vlaženje oka. U tom slučaju, najadekvatnije su veštačke suze bez konzervansa jer konzervansi u kapima mogu da oštete kontaktna sočiva.
  Koje su prednosti kod kapi za oči bez konzervansa
  Studije su pokazale da su kapi za oči bez konzervansa jednako efikasne kao kapi, odnosno veštačke suze s konzervansima. Pored toga, imaju brojne prednosti:

  • korisnici bolje podnose proizvod bez konzervansa,
  • bolji rezultati lečenja jer korisnici bolje podnose proizvod
  • bolji ishodi operativnih zahvata, posebno kod glaukoma,
  • manje upala očne površine i blaži simptomi bolesti suvih očiju.  Neka budućnost kapi bude bez konzervansa
  Kapi za oči Thealoz Duo mogu da budu bez konzervansa zahvaljujući inovativnoj plastičnoj bočici za kapanje ABAK®. ABAK® iz Laboratoires Thea bila je u 90-tim godinama prošlog veka prva plastična bočica koja je omogućavala čuvanje i višekratnu upotrebu sredstva za oči bez konzervansa.

  Usledila su brojna poboljšanja, a danas veštaćke suze Thealoz Duo mogu da se koriste do tri meseca, bez brige o kontaminaciji nakon što je plastična bočica već otvorena. Laboratoires Thea su pioniri i vodeći u području razvoja kapi za oči i ostalih proizvoda za oči bez konzervansa, posvećeni najvišem kvalitetu i bezbednosti.
  veštačke Thealoz Duo
  Nazad na vrh