Proizvodi za oči bez konzervansa i s bioprotekcijom

SA BIOPROTEKCIJOM I BEZ KONZERVANSA

Sa bioprotekcijom i bez konzervansa – Sa Thealoz Duo proizvodima odagnaćete sve brige u vezi sa vašim očima.

KONZERVANSI U KAPIMA ZA OČI MOGU BITI ŠTETNI, ZATO PRIUŠTITE OČIMA ZDRAVLJE BEZ KONZERVANASA

Proizvođači su u prošlosti (pedesetih godina prošlog veka) redovno dodavali konzervanse preparatima za oči, da bi preparate zaštitili od razmnožavanja bakterija. Na taj način su produžili rok upotrebe proizvoda i do tri meseca. Vremenom se pokazalo da konzervansi nisu prikladni za upotrebu u očnim kapima jer uzrokuju oštećenje ćelija na površini oka, kao i na drugim očnim strukturama. Najprikladniji izbor su veštačke suze bez konzervansa, koje sadrže samo supstance koje su pogođenom oku zaista potrebne.
Proizvodi Thealoz Duo za suve oči ne sadrže konzervanse i jedini na tržištu sadrže aktivni sastojak trehalozu, koja očima pruža jedinstvenu bioprotekciju.

ikona kapi s natpisom bez konzervansa

BEZ KONZERVANSA

Thealoz Duo kapi ne sadrže konzervanse zahvaljujući inovativnoj bočici sa kapaljkom ABAK®, koju je preduzeće Thea prvi put predstavilo devedesetih godina 20. veka, kao revolucionarno rešenje za čuvanje veće količine preparata za oči bez konzervansa. Zahvaljujući stalnim poboljšanjima, bočica je danas još manja, još efikasnija i još jednostavnija za upotrebu. Čuvanje bez konzervansa omogućuje skoro svaka komponenta bočice, posebno revolucionarni membranski filter, koji sprečava bakterijsku kontaminaciju rastvora, zato se može koristiti i do 3 meseca nakon prvog otvaranja.

ikona bioprotekcija

BIOPROTEKCIJA

Kada osetite simptome suvih očiju, zapravo, ćelije na površini oka zbog suvog okruženja već počinju da propadaju. Bioprotekcija aktivnim sastojkom trehalozom u proizvodima Thelaoz Duo štiti ćelije na površini oka od odumiranja, odnosno od propadanja čak i u suvom okruženju, tako što štiti ćelijsku membranu i ćelijske komponente od urušavanja strukture i istovremeno podstiče njihovu reciklažu.

ikona jednostavna upotreba

JEDNOSTAVNA UPOTREBA

Efikasnost kapi za oči zavisi i od jednostavnosti upotrebe bočice. Mnogi ljudi imaju poteškoće sa ukapavanjem kapi za oči, pa je lečenje često neefikasno. Thealoz Duo kapi sa posebnim uloškom i membranskim filterom omogućuju kontrolisano doziranje kapi bez prosipanja i kapanja. Istiskivanje kapi je jednostavno zbog dobro promišljenog izbora materijala od kojeg je napravljena bočica za doziranje, jer se kap preparata istisne već pri minimalnom stiskanju bočice. Jednostavnu upotrebu Thealoz Duo kapi pohvalilo je čak 96% korisnika u istraživanju koje su sproveli francuski oftalmolozi.

kapi za suve oči i bočica

RAZVOJ KAPI ZA OČI KROZ VREME

Od konzervansa do sistema ABAK®

Da bi se osigurala efikasnost, sigurnost i kvalitet, svaka kap za oko mora biti sterilna. U početku su stručnjaci sterilnost obezbeđivali upotrebom konzervansa. Posle nekoliko godina utvrđeno je da konzervansi uzrokuju brojne probleme na svim očnim strukturama.

Danas stručnjaci nastoje da obezbede dugoročnu sterilnost svih preparata za oči (kapi, gelova, krpica ...) bez upotrebe konzervansa.

Toksični konzervansi
Najčešće korišćeni konzervans je benzalkonijum hlorid (BAK) iz grupe kvatenarnih amonijumovih jedinjenja. BAK je izuzetno efikasan protiv bakterija i gljivica, jer sa smanjenjem površinskog napona oštećuje ćelijsku membranu mikroorganizama, sprečavajući tako njihovo razmnožavanje. Pored toga zbog svoje aktivnosti na očnoj površini može poboljšati prodiranje lekova tako što proširuje prostor između epitelnih ćelija.
Istraživanjem kapi za oči koje sadrže BAK utvrđeno je da se pri svakoj dozi ošteti masni deo suznog filma, usled dejstva deterdženta. Suzni film se ne može obnoviti, pa suze isparavaju i površina oka se isušuje. Neželjeno dejstvo BAK-a je i pojava upale sa trenutnom ili kasnijom preosetljivošću.

TREHALOZA: BIOPROTEKCIJA ZA OČI

Trehaloza je disaharid, prisutan u brojnim biljkama i životinjama. Pruža takozvanu bioprotekciju, što znači da štiti, vlaži i obnavlja površinu očiju. Na crtežu u nastavku je delovanje trehaloze u oku detaljnije objašnjeno.
suve oči štiti, vlaži i obnavlja trehaloza
Prednosti trehaloze:
  1. Očuvanje osmotske ravnoteže sa obe strane ćelijske membrane i time sprečava oticanje vode iz ćelije.
  2. U lipidnom dvosloju zamenjuje molekule vode i čuva strukturu ćelijske membrane.
  3. Sprečava raspad proteina i štiti njihovu 3D-strukturu.
  4. Obnavlja oštećene proteine i omogućuje izgradnju novih.
  5. Smanjuje pojavu apoptoze, odnosno programirane ćelijske smrti.
Nazad na vrh