Katarakta ili siva mrena – morate na operaciju?

Katarakta ili siva mrena

Katarakta je najčešći uzrok slepila u svetu zbog starenja stanovništva, jer nakon 65. godine više od polovine populacije već ima probleme sa vidom zbog katarakte

siva mrena ili katarakta kod starije žene

O SIVOJ MRENI ILI KATARAKTI

Siva mrena ili katarakta je poremećaj prozirnosti prirodnog intraokularnog kristalnog sočiva. Unutar oka, iza obojenog dela (šarenice) i zenice, nalazi se očno sočivo. Funkcija sočiva je da svetlost, koja ulazi kroz oko, usmeri na zadnji deo oka - mrežnjaču.

U zdravom oku, sočivo je čisto i providno, a sa godinama se prozirnost sočiva postepeno smanjuje, što svetlosnim zracima sprečava pristup mrežnjači. Slika formirana na mrežnjači je zato mutna i nejasna.

Pacijentima sa kataraktom često se čini kao da gledaju predmete kroz maglovit ili zaleđen prozor. Neprozirnost sočiva može prouzrokovati potpuno smanjenje vida i ako se ne leči može dovesti do slepila. Poznato je nekoliko vrsta katarakte, od kojih je najčešća staračka siva mrena..

ZAŠTO DOLAZI DO SIVE MRENE?

Uzroci katarakte još nisu potpuno jasni. Katarakta se često pojavljuje nakon 55. godine.

Pored starosti, faktori rizika su:
 • sistemske bolesti, posebno dijabetes ili povišen šećer u krvi;
 • uzimanje određenih lekova, posebno steroida;
 • izlaganje ultraljubičastom svetlu;
 • pušenje;
 • očne bolesti (pigmentozni retinitis, uveitis);
 • povrede oka;
 • prethodne operacija oka..

IMATE SIVU MRENU?

Razvoj sive mrene ili katarakte može biti spor ili vrlo brz. Obično se razvija polako, uz postepeno pogoršanje vida koje se ne može korigovati naočarima.

Najčešći simptomi sive mrene su::
 • zamagljen vid;
 • problemi sa čitanjem pri slabom svetlu;
 • slab vid noću, bleštanje i odsjaj oko svetla (halo efekat) i povremeno dvostruki vid;
 • poteškoće u vožnji, posebno noću;
 • česta potreba za promenom naočara;
 • nova sposobnost čitanja bez naočara, kod pacijenata, starijih od 55 godina.

Kada primetite opisane promene i simptome, preporučujemo vam da posetite očnog lekara.

KAKO SE ODVIJA LEČENJE SIVE MRENE?

Da bi usporili razvoj sive mrene, odnosno katarakte, preporučuje se uravnotežena ishrana i izbegavanje UV zračenja pomoću kvalitetnih sunčanih naočara i oštećenja oka pomoću zaštitnih naočara. Ako ste dijabetičar, pažljivo pratite nivo šećera u krvi.
Trenutno je jedini način lečenja sive mrene operacija. Intervencija je bezbolna i obično traje od 10 do 30 minuta za jedno oko. Operacijom se prirodna zamućena očna sočiva zamenjuju novim - sintetičkim. Veštačka sočiva su trajna, ne zahtevaju negu i mogu značajno poboljšati vid. Drugi poremećaji oka, kao što su kratkovidost, dalekovidost i astigmatizam, takođe se mogu korigovati operacijom i stavljanjem odgovarajućeg očnog sočiva. Možda ćete se zahvaljujući operaciji i novim sočivima potpuno osloboditi naočara. Neka sočiva su takođe multifokalna, što omogućuje dobru oštrinu vida, na daljinu i na blizinu. Pre nego donesete bilo koju odluku najbolje je da o svemu porazgovarate sa svojim očnim lekarom, koji će vas pravilno savetovati.
starija žena na operaciji sive mrene
Da biste odstranili sivu mrenu na oba oka, obično su potrebne dve odvojene operacije. Prvo oko treba potpuno izlečiti pre druge operacije. Operacija je potpuno bezbolna i izvodi se u lokalnoj anesteziji (kapima). Oporavak nakon operacije sive mrene takođe je brz i bezbolan, a puna oštrina vida obnavlja se u roku od nekoliko dana. Prve nedelje nakon operacije treba izbegavati rad u prašini, dimu ili na vetru. Oko treba zaštititi od mogućih pritisaka ili udaraca. Takođe ne preporučuju se i sportske aktivnosti, dve do tri nedelje nakon intervencije. Danas je operacija sive mrene najčešća operacija u oftalmologiji.
Nazad na vrh