Glaukom ili zelena mrena može izazvati slepoću

Glaukom ili zelena mrena

Glaukom je treći najčešći uzrok slepila na svetu, koji obično pogađa ljude starije od 40 godina.

glavkom povzroča tunelski vid in s tem težave pri vidu perifernega vidnega polja

O GLAUKOMU 

Glaukom je grupa očnih bolesti koja uzrokuje progresivno oštećenje očnog nerva na mestu gde on izlazi iz oka. Očni nerv je odgovoran za prenos podataka o onome što vidimo u obliku električnog impulsa do mozga. Kod glaukoma, vlakna očnog nerva postepeno propadaju, što trajno i nepopravljivo oštećuje očni nerv i uzrokuje nepovratno pogoršanje vida. 

Glaukom je hronična bolest koju često prati povišen očni pritisak, mada se kod nekih pacijenata sa glaukomom oštećenje javlja i kod normalnog očnog pritiska.

Govorimo o povišenom očnom pritisku kada on dostigne, odnosno prelazi 21 mm Hg. Kada nema ispada u vidnom polju, a očni pritisak je povišen, reč je o očnoj hipertenziji. Ako ima ispada u vidnom polju ili promena na očnom nervu, reč je o glaukomu.

ZAŠTO DOLAZI DO GLAUKOMA? 

Uzroci nastanka glaukoma još uvek nisu potpuno jasni, ali bolest češće pogađa ljude koji imaju određene faktore rizika, kao što su: 
  • starost (rizik od razvoja glaukoma raste sa godinama);
  • povišen očni pritisak - očna hipertenzija; 
  • kratkovidost ili dalekovidost;
  • pozitivna porodična anamneza (4 puta veća šansa za razvoj bolesti ako osoba u užoj porodici već ima nekoga ko je oboleo od glaukoma);
  • prethodne povrede oka;
  • manja centralna debljina rožnjače;
  • druge bolesti (dijabetes, kardiovaskularne bolesti, migrene).

KAKO PREPOZNATI BOLEST? 

Glaukom se razvija neprimetno, obično bez znakova i simptoma. U početku mala područja u perifernom vidnom polju polako nestaju, pa se s vremenom dešava da pojedine elemente jednostavno ne primećujemo ("tunelski vid"). Takođe, moguće su i poteškoće prilagođavanja vida promenama svetlosti (npr. pri ulasku u tunel). Oštećenje očnog nerva može se otkriti tek kada su mnoga vlakna već uništena. Budući da se te promene ne mogu popraviti od izuzetnog značaja su preventivni pregledi kod oftalmologa, nakon 40. godine. Osobama sa više faktora rizika savetuju se preventivni pregledi već nakon 35. godine.
u slučaju glaukoma potrebno je posetiti lekara

ZAŠTO DOLAZI DO POVIŠENOG OČNOG PRITISKA?

Povišeni očni pritisak nastaje zbog neravnoteže između nastajanja i oticanja očne vodice u prednjem delu oka. Budući da se očna vodica zadržava u oku, uzrokuje porast očnog pritiska. Time se povećava pritisak u oku i vrši pritisak na očni nerv. Ako stanje traje dugo, vlakna očnog nerva su nepopravljivo oštećena.
glaukom i povišeni očesni pritisak

Kako se odvija lečenje?

Budući da je glaukom često povezan sa povišenim očnim pritiskom, obično se leči kapima za snižavanje očnog pritiska, koje se ukapavaju u oko jednom ili nekoliko puta dnevno. Za očuvanje vida važno je da se kapi uzimaju redovno prema uputstvu lekara. Pomoću kapi ne mogu se korigovati postojeće promene u vidu ali se trenutno stanje može održavati, tako da glaukom ne napreduje. Da bi se izbegla neželjena dejstva kapi za snižavanje očnog pritiska, preporučuje se upotreba kapi bez konzervansa. Kada terapija kapima nije dovoljno efikasna glaukom se može lečiti operacijama ili laserom.

Budući da glaukom obično ne uzrokuje bol i druge simptome, pacijent sam ne može da proceni uspešnost lečenja. Ako se ne poštuju uputstva lekara i prekine se sa terapijom bolest može napredovati i prouzrokovati trajni gubitak vida.
Nazad na vrh