Čmičak na kapku: Uzroci, lečenje i prevencija

Izlečite čmičak na kapku i sprečite da se ponovo javi

Da li ste pogledali u ogledalo i na svom očnom kapku primetili malu crvenu kvrgu? Da li liči na bubuljicu?

Ako je tako, najverovatnije da je u pitanju čmičak na oku.

Da, čmičak na kapku je neprijatan i bolan, ali je obično bezopasan, ne utiče na vaš vid i nestaje u roku od nekoliko dana ili nedelja. Čmičak može da se javi na spoljašnjem ili unutrašnjem delu kapka i važno je da ne pokušavate da ga istisnete jer to može da dovede do infekcije i daljih komplikacija.

Ipak, razloga za brigu uglavnom nema i čmičak na oku, kao i bubuljica, više je estetski nego zdravstveni problem.

čmičak na kapku
Čmičak na kapku je neugodna i bolna kvrga na ivici očnog kapka.

Čmičak na kapku: izgled i simptomi

Čmičak na oku ili hordeolum je kvrga koja se formira na ivici očnog kapka, blizu trepavica. Čmičak se javlja kada se začepe folikule trepavica ili lojne žlezde i obično se nalazi samo na jednom oku.

Pre formiranja ove kvrge možete primetiti crvenilo i preosetljivost na dodir pa čak i bol, a ponekada otekne i celo oko. Često se javlja osećaj kao da nešto imate u oku, i iritira vas prilikom treptanja. Vaše oko može da bude suzno i osetljivo na svetlost.

Mala, žućkasta tačka se vremenom pojavljuje u centru čmička i kada se nakupi dovoljno gnoja ona se proširi i postane vidljiva ispod površine. Gnoj obično iscuri kada čmičak na kapku pukne i tada prestaje i bol.

Vrlo retko ovo stanje može da napreduje i da izazove infekciju tkiva oko oka i to se naziva celulitis. Celulitis je potencijalno ozbiljan problem i zahteva medicinsku intervenciju.

Postoje 2 vrste čmička na oku:

– Interni čmičak na kapku - ovde se kvrga formira na unutrašnjoj strani kapka i ova vrsta čmička je bolnija. Obično nastaje kao posledica infekcije meibomovih žlezda koje su odgovorne za proizvodnju sekreta koji je deo suznog filma koji prekriva površinu oka. Ako imate ovu vrstu čmička možete osećati peckanje u očima, opuštenost kapaka, osetljivost na svetlo, neprijatnost prilikom treptanja i osećaj stranog tela u oku.

– Eksterni čmičak na kapku - Eksterni čmičak na kapku se javlja na ivici kapka i obično postane žućkast, pun gnoja i bolan na dodir. On nastaje zbog infekcije:

  • Folikule trepavica - male rupice na kapku iz kojih rastu trepavice.
  • Sebacealne žlezde - ova žlezda se nalazi na folikuli trepavica i proizvodi tečnost koja podmazuje trepavice i sprečava njihovo isušivanje.
  • Apokrine žlezde - ovo su lojne žlezde koje takođe sprečavaju isušivanje trepavica.


Ako imate čmičak na oku obavezno operite ruke pre nego što dodirnete lice i područje oko čmička, jer to sprečava širenje infekcije.

Čmičak na kapku nemate ako:

  • Nemate kvrgu na kapku - ako vam je oko otečeno, crveno i suzno najverovatnije je u pitanju konjunktivitis ili blefaritis.
  • Kvrga je tvrda ali nije bolna - onda verovatno imate halacion na oku.
Interni čmičak na kapku
Čmičak na oku može biti unutrašnji i spoljašnji i obično nestaje za nekoliko dana.

Zašto nastaje čmičak na kapku?

Čmičak na oku može da nastane iz više razloga, ali postoje određeni faktori i stanja koja povećavaju rizik od nastanka ove neprijatne pojave na vašem oku:

Blefaritis - Blefaritis je zapaljenje očnih kapaka koje nastaje obično na ivici kapka. Ovo stanje može da utiče i na druge delove oka, a njegovi simptomi su peckanje u očima i osećaj stranog tela u oku. Blefaritis može da dovede do raznih komplikacija pa i formiranja čmička kada zapaljenski proces stvori gnoj u lojnim žlezdama ili folikulama trepavica.

Seboroični dermatitis - Seboroični dermatitis prepoznajemo po mrljama na licu i crvenilu i on ne utiče samo na kožu glave već i na obrve, lice i očne kapke. On može i da izazove blefaritis, pa i čmičak na oku. Simptomi seboroičnog dermatitisa su pojačani sekret, oticanje oka i ljuštenje kože, a sve to dovodi do peckanja u očima i čmička.

Rozacea - Rozacea je bolest kože koja utiče i na oči i koja izaziva suzne i krvave oči, njihovu iritaciju, peckanje u očima, njihovo oticanje i naravno čmičak na kapku. Medicinska istraživanja su pokazala da 85% pacijenata koji boluju od ove bolesti imaju problema sa meibomovima žlezdama, čije začepljenje izaziva čmičak na oku.

Dijabetes - Dijabetes utiče na smanjenje protoka krvi kroz kožu, što znači i manje belih krvnih zrnaca koja se bore protiv infekcija. Zato su ljudi sa dijabetesom skloniji različitim infekcijama, pa i pojavi čmička.


Faktori rizika koji utiču na pojavu čmička na oku su:

Loša higijena - Ako dodirujete lice prljavim rukama, razne bakterije koje tako dolaze do vašeg lica mogu da izazovu infekcije, pa i čmičak na kapku. Ako takvim rukama dodirujete već postojeći čmičak rizikujete da se infekcija dodatno proširi.

Kontaktna sočiva - Pranje ruku pre stavljanja kontaktnih sočiva je izuzetno važno. Ako stavljate ili skidate kontaktna sočiva bez prethodnog pranja ruku, bakterije iz okoline će dospeti u vaše oko i izazvati infekciju ili čmičak na oku.

Korišćenje kontaminirane šminke - Na vašim trepavicama se prirodno nalaze razne bakterije i kada četkica za šminku dodirne vaše obrve na nju se prenesu bakterije sa trepavica. Kada tu četkicu vratite u kutiju za šminku bakterije počnu da se razmnožavaju i svaka sledeća upotreba šminke povećava rizik od infekcije.

Taj rizik možete da smanjite ako menjate svoju šminku na svakih 3 do 6 meseci.

Rizik od infekcije se povećava i ako šminku razmenjujete sa drugima ili ako lice pre spavanja temeljno ne očistite od šminke.

žena stavlja šminku
Čmičak na kapku se javlja ako dugo koristite istu šminku i ako ne skidate šminku pre spavanja.

Kako da izlečite čmičak na oku

Ako vam se pojavi čmičak na kapku, ne treba da brinete jer on nestaje sam od sebe u roku od nekoliko dana ili par nedelja i ne ostavlja nikakve posledice. Ali postoje razni načini kako da pomognete sebi, da smanjite otok i bol i da ubrzate izlečenje.

Najvažnije je da održavate higijenu lica i očiju kako ne bi pogoršali infekciju. A čmičak na oku može i da se prenese sa jedne osobe na drugu, tako da redovno umivanje i pranje ruku treba da vam budu prioritet.

Pored održavanja higijene možete uraditi i sledeće, kako bi čmičak brže nestao:

Koristite tople obloge - Stavljanje toplih i vlažnih obloga na zatvoreno oko je jedan od najefikasnijih načina da se rešite čmička. Toplota pomaže da se začepljene pore otvore i da gnoj izađe na površinu. Na taj način vrši se prirodna drenaža čmička.

Čistu tkaninu navlažite toplom vodom i vodite računa da voda ne bude previše topla. Iscedite tkaninu tako da ostane vlažna, ali da voda ne kaplje sa nje. Onda je nežno stavite preko oka i držite 15-ak minuta. Ovo možete da radite 3-4 puta dnevno.

Pazite da ne pritiskate previše svoje oko i da tkanina bude čista kako bi izbegli širenje infekcije.

Čistite kapke specijalnim krpicama - Blephaclean krpice su specijalno dizajnirane za nežno čišćenje oka i uklanjanje svih nečistoća i bakterija. One su takođe i sterilne, što je posebno važno kada čmičak na oku pukne - njima ćete moći bezbedno da očistite sekret, prateći uputstvo iz videa.

Kada vam se javi čmičak na kapku, treba da izbegavate određene stvari kako ne bi pogoršali situaciju. Iako želite da se rešite čmička što je brže moguće, treba da pri tome budete oprezni.

Nikada ne pokušavajte da istisnete čmičak jer tako možete da proširite infekciju na čitavo oko. To vodi do dodatne iritacije oka i može čak da utiče na vid. Čmičak na kapku treba da se isuši prirodnim putem, jer jedino tako izbegavate dalju infekciju.

Ako je čmičak na oku bolan, počne da utiče na vaš vid ili se ne povlači nakon više nedelja, treba da se obratite svom lekaru. On će vam prepisati potrebne antibiotike ili kortikosteroide, ili će izvršiti drenažu čmička.


Čmičak kod dece: šta da radim?

Čmičak kod dece je uobičajena vrsta infekcije oka i češće se javlja nego kod odraslih. Iako može da bude bolan za dete i da vas zabrine kao roditelja, čmičak kod dece uglavnom nije ništa ozbiljno.

Postoje jednostavne stvari koje možete da učinite kako bi ste pomogli svom detetu:

  • Stavljajte tople obloge na oko deteta nekoliko puta dnevno po 15 minuta
  • Kažite detetu da ne sme da dodiruje ili trlja čmičak na oku
  • Objasnite mu koliko je važno da redovno pere ruke
  • U slučaju bilo kakvih komplikacija, javite se pedijatru
Dete pere ruke i sprečava čmičak na kapku
Čmičak kod dece se sprečava redovnom higijenom.

Kako da sprečite pojavu čmička

Čmičak na oku ne može uvek da se spreči, ali postoje preventivni postupci koji značajno smanjuju verovatnoću njegovog nastanka:

Higijena - Čmičak na kapku je posledica bakterijskih infekcija i zato treba da posebnu pažnju obratite na higijenu. To znači da redovno treba da uklanjate bakterije sa očnih kapaka, kao i mrtve ćelije kože jer se bakterije hrane njima.

Takođe redovno perite ruke (nekoliko puta dnevno) toplom vodom i sapunom, pogotovu pre dodirivanja lica. Ako koristite kontaktna sočiva, vodite računa da su čista i dezinfikovana i da ih koristite na ispravan način.

Kozmetika - Budite oprezni sa korišćenjem kozmetike. Rizik od infekcije i pojave čmička možete smanjiti ako menjate svoju kozmetiku na svakih 3-6 meseci. Svoju šminku nemojte da pozajmljujete i svako veče pre spavanja kompletno skinite šminku i očistite svoje lice.

Stres i imunitet - Trenutno ne postoje naučne studije koje direktno povezuju čmičak na kapku i stres. Kao što smo već pomenuli, čmičak na oku nastaje zbog bakterijskih infekcija. Ipak, pojedini oftalmolozi ukazuju na vezu između stresa, nedostatka sna i pojave čmička.

To se dešava zbog toga što stres slabi vaš imuni sistem i čini ga podložnijim infekcijama. Još jedna loša strana stresa je što dovodi do poremećaja sna, a to dodatno snižava imunitet. Takođe je veća verovatnoća da ćete voditi manje računa o higijeni ako ste stalno umorni i pod stresom.

Ako vam se čmičak na oku javlja češće onda definitivno imate problema sa imunitetom i prevencija je u tom slučaju boravak na čistom vazduhu, zdrava ishrana i unošenje dovoljne količine vitamina, posebno vitamina A, C i B.

Tople obloge - Prvi znak nastanka čmička može biti preosetljivost dela ivice očnog kapka i tada je stavljanje toplih obloga efikasan vid prevencije. Tople obloge treba da stavljate na očne kapke nekoliko puta dnevno u trajanju od 15 minuta. Na taj način sprečavate širenje infekcije i začepljenje meibomovih žlezda.

Specijalne higijenske krpice - Ako ste skloni očnim infekcijama, važno je da za održavanje higijene oka i sprečavanje pojave čmička svakodnevno koristite specijalne higijenske krpice.

Mi vam preporučujemo Blephaclean krpice koje ne sadrže konzervanse, parabene i mirise. Zato nakon njihove upotrebe ne morate da ispirate lice vodom.

Blephaclean krpice -pomoč kod čmička na oku
Blephaclean krpice bez konzervansa za efikasno sprečavanje čmička na oku.

Čmičak na oku može da se pojavi kada ga najmanje očekujete. Iako obično nestaje sam od sebe u roku od nekoliko dana ili nedelja, treba da obratite pažnju na njegovo lečenje i prevenciju kako bi izbegli moguće komplikacije. Mi vam možemo pomoći svojim kvalitetnim proizvodima i pouzdanim savetima kako da izbegnete pojavu čmička na oku i očuvate zdravlje svojih očiju.

Nazad na vrh