Alergija na polen: Uzroci, simptomi i lečenje

Alergija na polen: 5 saveta za prolećne alergije

Vreme se ubrzano menja, dolazi nam proleće, najlepše doba godine! Uskoro će hladne dane zameniti topli sunčevi zraci, i vaše slobodno vreme će biti ispunjeno novim mogućnostima i aktivnostima u prirodi.

Ali, kako zima bledi i dani postaju duži i topliji, nastaje noćna mora za sve one koji pate od alergija. Alergija na polen ili alergijski rinitis je jedna od najčešćih alergijskih bolesti, od koje svake godine pati 35% evropljana.

Polen koji proizvode trava i drveće je glavni alergen koji izaziva neugodne simptome kao što su kijanje, suzne oči i svrab, zapušen nos, otekline oko očiju i osip. Ako i vi sa dolaskom proleća imate ove probleme, onda vam ono svakako nije najomiljenije doba godine.

Dobra vest je da postoje načini da značajno olakšate svoje prolećne muke, izbegnete stres koji izaziva alergija na polen, i da bez straha izađete u prirodu i uživate u toplim i sunčanim danima koji su pred vama.

simptomi alergije na polen
Simptomi alergije na polen - rešite se prolećnih alergija.

Šta je polen i zašto izaziva prolećne alergije

Polen je fini prah koji proizvode drveće, trava, cveće i korov. On služi biljkama za oprašivanje i razmnožavanje, i od jedne do druge biljke ga prenose razni insekti i životinje, a takođe i vetar.

Polen je u suštini za nas bezopasan, ali kada ga udahemo imuni sistem može da ga greškom prepozna kao opasnost i da izazove imuni odgovor, tj. alergiju na polen.

Na stotine različitih biljaka oslobađa polen koji može da izazove alergijske reakcije, ali ove 4 biljke su najzaslužnije za vaš alergijski rinitis:

 • Breza - Polen breze je jedan od najuobičajenijih alergena tokom prolećnih meseci. Kada je drvo breze u cvatu, ono oslobađa sićušne granule polena koje raznosi vetar.
 • Hrast - Kao i drvo breze, i hrast oslobađa polen koji vetar rasejava tokom proleća. Iako su alergijske reakcije na polen hrasta blaže, njegov polen se dugo zadržava u vazduhu.
 • Trava - Trava je glavni razlog alergijskih rekacija u proleće, ali i tokom letnjih meseci. Ona izaziva najteže simptome kada je u pitanju alergija na polen.
 • Ambrozija - Ambrozija je biljka koja se najčešće povezuje sa alergijskim rinitisom. Od nje vam najveća opasnost preti između kasnog proleća i sredine jeseni. Njen polen se vetrom širi na stotine kilometara udaljenosti, i čak može da preživi blažu zimu.
Polen breze i kijanje
Polen breze je jedan od najuobičajenijih alergena tokom prolećnih meseci.

5 načina da savladate alergiju na polen

Polen je nevidljiva napast. On se nalazi svuda oko nas i ne možemo ga izbeći. Uostalom, proizvode ga skoro sve biljke koje nas okružuju, i zato moramo da naučimo da živimo sa tim.

Ali postoje načini kako da smanjimo njegov uticaj i da se uspešno pripremimo za sezonu polena:


1. Izbegavajte faktore rizika koji vas čine osetljivim na polen

Postoje mnogobrojni faktori rizika kada je alergijski rinitis u pitanju, i što ste izloženiji njima veća je verovatnoća da ćete imati problema sa alergijama. Najbolje što možete da učinite za sebe i da izbegnete alergiju na polen je da se klonite sledećih faktora rizika:

 • Izbegavajte izlaske i šetnje u ranim jutarnjim časovima, jer polena u vazduhu ima najviše između 5h i 10h ujutru.
 • Kada je napolju vetrovito i vazduh je suv, ostanite kod kuće. Najbolje je da izađete odmah posle kiše, jer ona spira polen iz atmosfere.
 • Proveravajte koncentraciju polena u vazduhu na specijalizovanim web sajtovima, i nemojte da izlazite ako je njegova koncentracija visoka.
 • Izbegavajte područja sa sveže pokošenom travom, jer je poznato da je trava glavni uzrok prolećnih alergija.
 • Ako ste osetljivi na polen, angažujte nekog drugog za košenje trave i radove u bašti.
 • Nosite naočare za sunce, jer one smanjuju količinu polena koji dospeva u vaše oči.
 • Kada se vraćate sa posla ili nakon obavljanja svakodnevnih obaveza, ostavite svoju obuću napolju, ispred vrata. Zamolite i svoje goste da učine isto.
 • Skinite odeću koju ste nosili napolju, i istuširajte se kako biste sprali polen sa svoje kože i kose.
 • Ne sušite svoju odeću napolju kako se na njoj ne bi zadržao polen, već je sušite na sušilici u svom stanu.
 • Ne otvarajte prozore u svojoj kući i na svom automobilu.2. Vodite računa da je vazduh u vašem domu čist

Svako od nas doživljava svoju kuću kao utočište i zaštitu od neželjenih spoljašnjih uticaja, pa i od polena. Ali polen nije moguće u potpunosti ukloniti, i zato treba povesti računa o kvalitetu vazduha u svom domu. Ako prostorije u kojima boravite održavate čistim, olakšaćete simptome koje izazivaju alergije.

 • Čistite vazduh čistačima vazduha koji imaju HEPA filter. Posebnu pažnju treba da obratite na spavaću sobu.
 • Podove u stanu čistite usisivačem koji ima HEPA filter, jer tako sprečavate podizanje prašine.
 • Klima uređaji koje koristite treba da budu u ispravnom stanju. Oni smanjuju vlažnost vazduha i time količinu polena u kući. Ako patite od težih oblika alergijskog rinitisa, koristite klima uređaje koji imaju ugrađen HEPA filter.
Čist vazduh kod mlade čene zbog čistača vazduha
Čist vazduh u vašem domu sprečava polensku groznicu.

3. Koristite lekove koji se mogu kupiti bez recepta

Ako imate problema sa alergijom na polen, rešenje za olakšavanje simptoma možete da pronađete u najbližoj apoteci, i to u vidu raznih medikamenata koje možete kupiti i bez recepta. Ail koji lek će vam zaista i pomoći?

 • Oralni antihistaminici - Oni ublažavaju simptome alergijskog rinitisa kao što su kijanje, suzne i otekle oči, kao i svrab. Antihistaminici blokiraju delovanje hemikalije histamin koju telo oslobađa kada je pod napadom alergena. Najpoznatiji antihistaminici kod nas su lekovi koji sadrže loratadin.
 • Dekongestivi - Alergija na polen izaziva oticanje sluznice nosa, i njegovo začepljenje zbog nakupljene sluzi. Dekongestivi smanjuju oticanje krvnih sudova u nosu, čime smanjuju crvenilo i oslobađaju disajne puteve. Ovi medikamenti mogu biti u obliku spreja, kapi ili tableta. Ne treba da ih koristite duže od nekoliko dana jer u tom slučaju mogu da pogoršaju vaše stanje. Kod nas se najviše koriste sprejevi koji sadrže oksimetazolin.
 • Fiziološki rastvor - Ako redovno koristite fiziološki (slani) rastvor smanjićete iritaciju nosa i simptome koji prate alergijski rinitis. On razređuje sluz u nosu, čisti nosne šupljine i održava njihovu hidrataciju čime smanjuje inflamaciju (upalu). Slani rastvor takođe uklanja i polen koji izaziva alergiju.

 • Antialergijske kapi za oči - Alergija na polen može da izazove simptome kao što su alergijski konjunktivitis ili alergijsko zapaljenje konjunktiva. Postoje razne kapi za oči koje vam u ovom slučaju mogu pomoći, a najbolje su one koje u sebi sadrže antihistamine i dekongestive.
 • Veštačke suze - Veštačke suze u obliku kapi za oči vam pomažu da isperete polen iz oka. Pri tome koristite samo one kapi koje u sebi ne sadrže konzervanse kako ne biste dodatno iritirali oči. Za to su najbolje Thealoz Duo kapi za oči koje pored kombinacije raznih sastojaka sadrže i trehalozu koja efikasno ublažave simptome alergije i deluje smirujuće na oči.
Kapi za oči Thealoz Duo smiruju simptome alergijskog rinitisa
Veštačke suze Thealoz Duo smiruju simptome alergijskog rinitisa.

4. Budite spremni za polensku groznicu

Kako se sezona polena i ove godine polako približava, treba da je dočekate spremni.

Mnogi ljudi koji su osetljivi na polen i skloni su alergijama misle da treba da krenu sa primenom lekova kada se simptomi alergije na polen jave. Ali da biste olakšali simptome polenske groznice i dočekali toplije dane spremni, treba da krenete sa korišćenjem lekova 2 do 3 nedelje pre nego što vam budu bili zaista potrebni. Zato redovno pratite specijalizovane web sajtove koji objavljuju koncentraciju polena u vazduhu, kako biste na vreme krenuli sa medikamentima i potrebnom terapijom.


5. Alergija na polen - pravilna ishrana i hidratacija

Postoji značajna veza između vaše ishrane i težine simptoma polenske groznice. Ako npr. konzumirate hranu koja sadrži visok nivo histamina, pogoršaćete simptome alergijskog rinitisa.

Zato treba da koristite hranu koja neće iritirati vaš imuni sistem i koja blokira histaminske receptore. Sledeće namirnice daju najbolje rezultate:

 • Đumbir - Đumbir je prirodni antiinflamator koji smanjuje upale, otoke i iritaciju vašeg oka. Poznat je i po svojim antioksidativnim svojstvima, što ga čini idealnom namirnicom u borbi protiv simptoma polenske groznice. Možete ga koristiti svežeg, ali i osušen zadržava svoja svojstva.
 • Pčelinji polen - Pčelinji polen je mešavina enzima, nektara, meda i pčelinjeg voska, i predstavlja pravi lek za alergijski rinitis. Pčelinji polen sprečava aktivaciju mastocita ili Erlihovih ćelija, i zato je važan u prevenciji alergijskih reakcija. 
 • Citrusi - Citrusi sadrže velike količine vitamina C koji je poznat u sprečavanju prehlade i gripa, ali je jako delotvoran i kada je u pitanju alergija na polen. On smanjuje iritaciju gornjih disajnih puteva koja nastaje zbog polenske groznice. Vitamina C ima najviše u pomorandžama, mandarinama, grejpfrutu, paprikama i raznim bobicama.
 • Kurkuma - Kurkuma ima jaka antiinflamatorna svojstva, zahvaljujući svom aktivnom sastojku kurkuminu. Zbog toga konzumiranje kurkume smanjuje otoke i iritaciju izazvanu prolećnim alergijama. Kurkuma se može koristiti kao dodatak ishrani, ali i u obliku kapsula, tinktura i čajeva.
 • Paradajz - Pored citrusa, i paradajz sadrži značajne količine vitamina C. Pored toga on sadrži likopen, još jedan antioksidant koji ublažava simptome alergije na polen.
 • Losos - Losos, kao i neke druge vrste ribe, sadrže omega 3 masne kiseline koje takođe imaju antiinflamatorna svojstva. Dokazano je da losos poboljšava metabolizam i blagotvorno deluje na kardiovaskularni sistem.
Pravilna ishrana i hidratacija
Pravilna ishrana i hidratacija ublažuju alergiju na polen.

Važno je da prepoznate ulogu hrane u sprečavanju simptoma polenske groznice, da znate koje namirnice vam pomažu, ali i koje deluju negativno na vaše alergije, kao što su beli rafinisani šećer, slatkiši, mlečni proizvodi, fermentirana hrana i žitarice.

Hidratacija organizma i unošenje dovoljne količine tečnosti takođe mogu značajno da ublaže simptome alergije na polen. Voda smanjuje iritaciju u grlu i nosu, i proređuje sluznicu u nosnim kanalima. Ali, neke napitke ipak treba izbegavati, kao što su mleko, kafa i alkoholna pića.

Alergija na polen remeti vaše svakodnevne aktivnosti, jer simtomi kao što su zapušen nos, ili iritacija u grlu i očima svakako nisu prijatni. A izbeći polen i druge alergene nije lako.

Ali izbegavanjem faktora rizika, uzimanjem odgovarajućih medikamenata, pravilnom ishranom i dobrom pripremom možete značajno da poboljšate svoj kvalitet života, i da spremno dočekate predstojeće prolećne dane.

Nazad na vrh