Kako suze utiču na zdravlje vaših očiju

Suze ne izražavaju samo emocije: one štite vaše oči

Da li vam se povremeno dogodi da emocije koje ste krili duboko u vama iznenada izbiju na površinu i da suze same krenu da teku niz vaše lice?

Kada emocionalne blokade u vama popuste pod naletom snažnih osećanja, suze se više ne mogu sakriti i zato se one povezuju sa jakim emocijama, kao što su tuga i radost i ništa nije prirodnije od toga. Zato plakanje ume da bude odličan način da se oslobodite nagomilanog stresa i da lakše prođete kroz teške životne situacije.

Ali, suze vam ne pomažu samo u razrešenju emocionalnih konflikata, već imaju pozitivno dejstvo na vaše opšte zdravstveno stanje, a pogotovu na zdravlje vaših očiju.

suze na licu kod mlade žene
Suze nisu samo posledica emocija, već utiču i na zdravlje vaših očiju

Suze nisu samo slana voda

Iako se suze uglavnom sastoje od vode, njihova struktura i veza sa površinom oka je izuzetno kompleksna.

Površina oka je tako građena da stabilizuje suze i održava ih u mestu. Zamislite samo šta se dešava sa vodom kada je prospete na prozor i kako se ona sliva pod dejstvom gravitacije. Suze ostaju na svom mestu čak i na konveksnoj površini rožnjače.

Suze igraju nekoliko važnih uloga, a najvažnija je očuvanje dobrog vida. One efikasno oblažu rožnjaču i čine je glatkom i time omogućavaju jasan i stabilan vid bez obzira na spoljašnje okruženje. Vaše oči zato funkcionišu normalno bez obzira kolika je vlažnost vazduha i da li je napolju toplo ili hladno. Ovakva fleksibilnost je izuzetno važna za dobar vid.

Suze se sastoje od 3 osnovne komponente koje zajedno čine tzv. suzni film:

 • Lipidni sloj – Ovo je površinski sloj koji održava suze stabilnim i sprečava njihovo isparavanje, a takođe pomaže i u njihovom pravilnom raspoređivanju preko rožnjače. Lipidni sloj proizvode meibomske žlezde koje se nalaze na ivici očnih kapaka. Lipidi (ulja) koje luče ove žlezde treba da budu bistri, jer samo tada lipidni sloj ispunjava svoju funkciju.
 • Vodeni sloj – Ovaj sloj čini najveći deo suza i on je prevashodno zadužen da obezebedi vlagu površini oka. Proizvode ga uglavnom lakrimalne žlezde, zajedno sa nekim manjim žlezdama u vežnjači (konjuktivi). On takođe sadrži i razne soli, proteine i antitela koja popravljaju površinu oka i štite je od infekcija.
 • Sluzni sloj – Ovaj sloj je najbliži rožnjači i sastoji se uglavnom od mucina (sluzi) koji daje stabilnost vodenom sloju i održava suze na površini oka. Sluzni sloj, takođe, uklanja neželjena masna jedinjenja sa površine rožnjače.
Suzni film čine 3 sloja: lipidni, vodeni i suzni sloj
Suzni film čine 3 sloja: lipidni, vodeni i suzni sloj

Sva 3 sloja su neophodna kako bi površina vašeg oka bila zdrava i zadržala neophodnu vlažnost. Ako bilo koji od ovih slojeva nije stabilan, suzni film ne vrši svoju funkciju i tada može da dođe do sindroma suvog oka.

Možda će vas iznenaditi saznanje da nisu sve suze iste i da njihov hemijski sastav varira u zavisnosti od njihove uloge, pa tako suze možemo podeliti na 3 vrste:

Bazalne suze – Ova vrsta suza se uvek nalazi u vašem oku, neguje ga, održavaju njegovu vlažnost i štite od spoljašnjih uticaja. U slučaju poremećaja stabilnosti ovih suza, može da se javi neugodnost u oku ili da se čak pojavi sindrom suvog oka.

Refleksne suze – Refleksne suze se proizvode kada dođe do iritacije oka i njihova glavna uloga je da isperu strano telo iz oka. Okidač za njihovu proizvodnju može da bude i neka hemikalija, dim, jaka svetlost ili dugo gledanje u ekran monitora ili mobilnog telefona.

Emocionalne suze – Ove suze se proizvode kada proživljavate intenzivne emocije, bilo da je to tuga, radost, strah ili nešto drugo. Emocionalne suze u sebi sadrže više proteina nego druge dve vrste suza, koji pomažu u snižavanju nivoa hormona i njihovom balansiranju, zbog čega lakše izlazimo iz ekstremnih emocionalnih stanja. Zato se bolje osećate kada se dobro isplačete.

Uloga suza u očuvanju zdravlja oka

Suze neprestano štite vaše oči i predstavljaju barijeru između površine oka i raznih iritanata, alergena i bacila. One čuvaju zdravlje vaših očiju na sledeće načine:

Sprečavaju isušivanje – Suze podmazuju površinu oka i održavaju njegovu vlažnost, čime se sprečava isušivanje. Svaki put kada trepnete, vi ravnomerno raspoređujete sloj suza po površini oka.

Obezbeđuju kiseonik i hranljive materije – Rožnjača (cornea) dobija kiseonik i potrebne hranljive materije preko suza. Bez dovoljno kiseonika rožnjača se lako inficira ili razvije abnormalne krvne sudove koji ometaju vid.

Sprečavaju infekcije – Ne samo da suze ispiraju strano telo iz oka, već sprečavaju infekcije, zahvaljujući lizozomima u oku, koji imaju antibakterijska svojstva.

Popravljaju oštećenja rožnjače – Suze u sebi sadrže supstance koje popravljaju oštećenja na površini oka. Oštećenje može da izazove strano telo ili čak preterana izloženost sunčevim UV zracima.

Površinu oka čini glatkom – Suze podmazuju površinu oka i čine je glatkom, zbog čega svetlost koja ulazi u oko može ispravno da se fokusira, a to omogućuje jasan vid.

Ublažavaju bol i popravljaju raspoloženje – Duže plakanje oslobađa oksitocin i endorfine. Ovi hormoni popravljaju raspoloženje i ublažavaju fizički i emocionalni bol.

Kako treptanje stimuliše lučenje suza

Kod zdravog oka, suzni film počinje da isparava nakon 15 do 30 sekundi, što dovodi do njegove nestabilnosti i neugodnog osećaja u očima. Ovaj osećaj vas stimuliše da trepnete i to refleksno treptanje obnavlja suzni film i njegovu homogenost.

Svako od nas u proseku trepne od 5 do 20 puta u minutu i jedan trereptaj traje između 0.3s i 0.5s. Proces distribucije suznog filma prilikom treptaja se odvija u 3 koraka:


žena otvara in zatvara očne kapke za suze
Svako od nas u proseku trepne od 5 do 20 puta u minutu.

 1. Zatvaranje očnih kapaka – Lipidni sloj se sabija između dva kapka, ne prolazeći ispod njih. Donji kapak se pomera horizontalno (2-5mm), što uklanja iskorišćen suzni film i raspoređuje novi lipidni sloj.
 2. Otvaranje očnih kapaka – Vodeni sloj se ravnomerno raspoređuje po površini oka i tanak lipidni sloj se širi po njemu. Osim toga, vodeni sloj se zadebljava. U međuvremenu, sve veći negativni pritisak u postepeno proređenom suznom meniskusu ima tendenciju da ograniči zalihe suza dostupne za stvaranje suznog filma.
 3. Između treptaja - Neposredno pre treptaja, višak ili "iskorišćene" suze se isuše iz oka. Između treptaja, suzni film počinje da se tanji na nekim područjima i postaje nestabilan. To dovodi do stvaranja suvih tačaka. Ukoliko naknadni treptaj ne preokrene ovaj proces ponovnim vlaženjem oka, ova područja se povećavaju i spajaju, tako da na kraju cela površina rožnjače može da se osuši.


Kada nemate dovoljno suza ili su one lošeg kvaliteta...

Suze su od suštinskog značaja za zdravlje vaših očiju, za dobar i jasan vid. Kako u rožnjači nema krvnih sudova, suze su odgovorne za negu očiju i za održavanje vlažnosti površine oka. Ako nema dovoljno vlage na rožnjači, u oku se javlja neugodan osećaj.

Suve oči ili sindrom suvog oka se javlja kada žlezde u očnim kapcima ne proizvode dovoljno suza ili ako one ne sadrže sve potrebne komponente. Na primer, u vašim suzama može da se nalazi premalo lipida (ulja), što izaziva njihovo brzo isparavanje.

Pored nedostatka vlage, i oči koje previše suze mogu da budu simptom suvog oka. Ukoliko je kvalitet suza loš, oči mogu da budu iritirane i suve, i da, zato, lakrimalne žlezde proizvode previše suza. To preopterećuje drenažni sistem oka i one postaju suzne.

Simptomi sindroma suvog oka su:

 • Peckanje u očima
 • Osećaj stranog tela u oku
 • Umorne oči
 • Suvoća  u očima
 • Crvenilo očiju
 • Preosetljivost na svetlo
 • Zamagljen vid
suve oči i peckanje kod starije žene
Simptomi sindroma suvog oka mogu biti neugodni.

Potencijalni uzroci suvog oka su:

Digitalno naprezanje – Dugo sedenje ispred monitora računara ili mobilnog telefona čini da manje trepćete, pa zato dolazi do isparavanja suznog filma i suvih očiju.

Starenje – Iako suvo oko može da se javi u bilo kom životnom dobu, ono se najčešće javlja u poznijim godinama, pogotovu posle 50-te godine života.

Kontaktna sočiva – Teško je odrediti u kojoj meri kontaktna sočiva izazivaju suve oči, ali sindrom suvog oka je glavni razlog zašto mnogi prestaju da nose ova sočiva.

Okruženje – Ako živite u vetrovitom području ili mestu sa suvom klimom, to može da doprinese pojavi suvog oka. Isto važi i ako često boravite u klimatizovanim ili previše zagrejanim prostorijama.

Pušenje – Pored toga što izaziva sindrom suvog oka, pušenje se povezuje i sa ozbiljnim bolestima oka kao  što su degeneracija žute mrlje, katarakta i uveitis.

Zdravstveno stanje – Neke bolesti kao što su dijabetes, reumatoidni artritis, lupus i sjorgenov sindrom, utiču na pojavu suvog oka.

Lekovi – Neki medikamenti mogu da izazovu simptome suvih očiju. Tu pre svega mislimo na antihistaminike, antidepresive, diuretike i lekove za regulisanje krvnog pritiska.

Alergije – Alergije mogu da izazovu suve oči i ako zbog alergija koristite antihistaminike onda to dodatno utiče na pogoršanje simptoma suvog oka.


Kako sami da proverite da li imate suve oči?

To možete lako da uradite uz pomoć jednostavnog testa: trepnite, zatim širom otvorite svoje oči. Ako nakon 10 sekundi ne osetite peckanje u očima, vaš suzni film je u redu. Ako peckanje osetite posle 5 do 10 sekundi, kvalitet vašeg suznog filma bi mogao da bude bolji. Ali ako peckanje u očima osetite za manje od 5 sekundi, onda nemate dovoljno suznog filma ili je on lošeg kvaliteta, što znači da verovatno imate sindrom suvog oka.


Najbolja prva pomoć za suve oči

Sindrom suvog oka je hronično stanje i obično je progresivno. U zavisnosti od uzroka nastanka i težine stanja, može biti i neizlečivo. Ali u većini slučajevima simptomi suvog oka mogu uspešno da se ublaže.

Često najbolje rešenje za ublažavanje simptoma suvih očiju su kapi za oči ili veštačke suze. Postoje razne vrste ovih kapi koje se mogu dobiti na recept ili bez njega i pri tome treba da obratite pažnju na njihov kvalitet kako ne bi pogoršali situaciju.

Ako želite da efikasno zaštitite svoje oči preporučujemo vam Thealoz Duo kapi za oči bez konzervansa koje će vam, odmah po upotrebi, doneti olakšanje. One sadrže jedinstvenu kombinaciju hijaluronske kiseline i trehaloze i zahvaljujući tome uspešno vlaže vaše oči i obnavljaju i čuvaju njihovu površinu.

Kapi za oči Thealoz Duo proti suvih očiju
Thealoz Duo kapi za oči bez konzervansa štite i održavaju vlagu vaših očiju.

Sindrom suvog oka možete da olakšate treptanjem

Ako patite od suvih očiju, neugodne simptome možete da olakšate ponavljanjem sledećih vežbi više puta u toku dana:

Vežba br. 1

Zatvorite svoje oči, brojite do 20 i zatim ih ponovo otvorite. Ponovite ovo na svakih 20 minuta, najmanje 20 puta dnevno.

Vežba br. 2

Zatvorite oči i brojite do 2. Nakon toga čvrsto stisnite očne kapke na 2 sekunde, a zatim otvorite oči. Ponovite ovo na svakih 20 minuta, najmanje 20 puta dnevno.

Vežbe protiv suvih očiju
Ublažite sindrom suvog oka: vežbe za vlažne i zdrave oči

Ako imate suve oči ili nekih drugih problema sa očima, pomoć i odgovore na sva vaša pitanja možete pronaći na sledećem linku.

Nazad na vrh