Natečeni kapci i natečene oči: ima li razlike?

Natečeni kapci i natečene oči: pitanja i odgovori

Da li vam oči i kapci izgledaju oteklo i umorno? Natečeni kapci i natečene oči mogu da budu frustrirajući, neprijatni i da utiču na vaše samopouzdanje. Ali, da li treba da budu i razlog za brigu?

Obično su natečeni kapci i oči samo neprijatnost koja prođe u toku dana. Ukoliko otok traje duže, treba da mu posvetite pažnju kako bi sprečili moguće ozbiljnije posledice. Svaki otok kapaka ili očiju koji traje duže od 24h treba da pregleda vaš lekar i da vam, ako je potrebno, prepiše odgovarajuću terapiju.

Mi smo u ovom članku za vas pripremili odgovore na najvažnija pitanja koja verovatno imate ako vas zabrinjavaju natečeni kapci ili natečene oči.

nateceni kapci ili natečene oči kod mlade žene
Natečeni kapci ili natečene oči - da li treba da se zabrinem?

Natečeni kapci i natečene oči: ima li razlike?

Možda mislite da izrazi natečeni kapci i natečene oči označavaju istu stvar, ali među njima ipak postoji značajna razlika.

Natečene oči se uglavnom vezuju za godine starosti i zadržavanje vode u telu. Mogu da se jave zbog nedostatka sna, stresa, umora, a mogu da budu i nasledne. Uglavnom ih ne prate nikakvi drugi simptomi, ne zahtevaju lečenje i da bi poboljšali stanje dovoljan je dobar san i izbegavanje slane hrane.

Natečeni kapci predstavljaju reakciju na neki alergen, na infekciju ili povredu. To već može da ukazuje na neko ozbiljnije oboljenje i u tom slučaju treba da se obratite svom oftalmologu.


Zašto se javljaju natečeni kapci?

Svako od nas je imao makar jednom u životu ovaj problem, i to obično zbog neke iritacije oka ili alergije. Ali natečeni kapci nisu samo kozmetički problem, već mogu da budu posledica ozbiljnijeg stanja, pogotovu ako utiču na vaš vid.

Najčešći razlozi za natečene kapke su:

Konjunktivitis - Konjunktivitis je bakterijska ili virusna infekcija konjunktive (vežnjače), a simptomi su crvenilo, otok i peckanje u očima. Može da se javi u jednom ili oba oka i vrlo je zarazan, pa zato treba da se obavezno javite lekaru.

Čmičak na oku - Čmičak je otok na kapku koji obično nastaje zbog infekcije folikula trepavice. Crven je i bolan na dodir, a u sredini se često javlja gnoj. Otok se povlači sam od sebe u roku od nekoliko dana, a prema potrebi lekar može da vam prepiše kapi za oči.

Halacion -Halacion je uvećanje lojne žlezde unutar očnog kapka i uglavnom se javlja na samo jednom kapku. Otok je crven, obično nije bolan i potrebno je da prođe nekoliko nedelja da bi se ovo stanje izlečilo.

Blefaritis - Zapaljenje očnih kapaka ili blefaritis izaziva peckanje u očima, crvenilo i otok na kapcima. Može da se javi u jednom ili oba oka i vaš oftalmolog će vam kao tretman prepisati kapi za oči na bazi kortikosteroida i antibiotika.

Iritacija oka - Ako čestica prašine ili npr. šminke dospe u vaše oko, ona izaziva njegovu iritaciju, što ponekad dovodi do otoka. Ovo možete da rešite ispiranjem oka vodom ili uz pomoć kapi za oči.

Povreda oka - Povrede lica ili regije oko oka, kao i kozmetička operacija, mogu da izazovu oticanje kapka koje je često praćeno promenom njegove boje (diskoloracija kapka). U slučaju ovakvih povreda obavezno se javite svom lekaru, koji će vam nakon pregleda prepisati odgovarajuću terapiju.

Ubod insekta - Ujedi insekata izazivaju svrab i crvenilo, kao i otok na mesta uboda. Ovo može da izazove alergijsku reakciju i zato je važno da se javite svom lekaru. Otok obično prolazi u roku od nekoliko dana.

Kontaktna sočiva - Natečeni kapci mogu da nastanu i zbog prekomernog nošenja kontaktnih sočiva. Zato povremeno odmorite svoje oči od sočiva i nosite naočare. Takođe obavezno skidajte kontaktna sočiva pre spavanja i vodite računa o higijeni kako bi izbegli rizik od infekcija.

Natečeni kapci kao posledica uboda insekta kod deteta
Natečeni kapci kao posledica uboda insekta.

Da li natečeni kapci mogu da budu znak nečeg ozbiljnijeg?

U većini slučajeva natečeni kapci su bezopasni, ali ponekada mogu da ukazuju na neki ozbiljniji problem:

Gravesova (Bazedovljeva) bolest - Gravesova ili Bazedovljeva bolest je poremećaj koji nastaje zbog hiperaktivne tiroidne žlezde. Ovo stanje podstiče tiroidnu žlezdu da greškom proizvodi ćelije koje napadaju nepostojeću infekciju u oku. Simptomi su ispupčene oči, dupli vid, natečeni kapci, nervoza, gubitak težine i ubrzani rad srca.

Herpes oka - Okularni herpes ili herpes oka je infekcija koju izaziva virus herpes simpleks (HSV). Ovaj virus izaziva zapaljenje rožnjače, što u ozbiljnijim slučajevima dovodi i do gubitka vida. Uobičajeni simptomi herpesa oka su bol, natečeni kapci, osetljivost na svetlo, zamagljen vid i crvenilo oka.

Orbitalni celulitis - Orbitalni celulitis je infekcija duboko u tkivu oka koja se brzo širi i može biti vrlo bolna. Čak i najmanja posekotina na površini oka može da bude ulaz za bakterije koje izazivaju orbitalni celulitis. Simptomi ove infekcije su natečeni kapci, bol, crvenilo oka, a u najtežem slučaju gubitak vida.

Preseptalni celulitis - Kao i orbitalni celulitis, i preseptalni celulitis je infekcija oka, ali se ne javlja u dubini oka, već na očnim kapcima i oko oka. Simptomi su natečeni kapci, bol i groznica.

Sistemske bolesti - Sistemske bolesti se nazivaju tako jer zahvataju više organa u telu. Mnoge od ovih bolesti utiču i na oči, a često rutinski pregled oka može da dovede do prve dijagnoze neke sistemske bolesti. To je zato što se oko sastoji od različitih vrsta tkiva, a to ga čini osetljivim na razne bolesti. Zato natečene kapke možemo da povežemo sa bolestima kao što su preeklamsija, otkazivanje jetre, bubrežne i kardiovaskularne bolesti.

Oteklo oko zbog preseptalnog celulitisa i zdravo oko
Oteklo oko zbog preseptalnog celulitisa i zdravo oko.

Natečeni kapci: koji simptomi ih prate?

Natečene kapke mogu da prate i drugi simptomi u zavisnosti od toga da li imate i druge bolesti, poremećaje ili stanja. Možete npr. da imate probleme samo sa očima, a možete da imate simptome koji utiču i na druge delove tela.

Najčešći simptomi koji prate natečene kapke su:

 • Iritacija očiju
 • Peckanje u očima
 • Suzenje oka
 • Osetljivost na svetlo
 • Crvenilo kapaka
 • Smetnje u vidu
 • Crvenilo očiju i inflamacija vežnjače
 • Curenje iz očiju
 • Suvo oko
 • Suva koža kapaka
 • Bol


Da li kapci mogu da nateknu zbog suvih očiju?

Suve oči su uobičajeno i hronično stanje u kome oko ne može da proizvede dovoljno suza, a što je važno za zdravlje očiju. Suze održavaju vaše oči vlažnim, i time štite površinu oka od povreda i infekcija.

Sindrom suvog oka može da izazove i oticanje kapaka, a sve o suvim očima možete da saznate na sledećem linku.


Šta da radim ako imam natečene kapke?

Tretman natečenih kapaka zavisi od uzroka otoka. Postoje razni postupci kojima možete da pomognete sebi, kao što je stavljanje hladnih obloga kako bi smanjili crvenilo oka i otok. Ako imate čmičak, onda treba da koristite tople obloge kako bi ubrzali drenažu čmička. Takođe izbegavajte nošenje kontaktnih sočiva, kao i nošenje šminke, dokle god imate natekle oči.

Za smanjenje otoka i prevenciju najvažnija je higijena i redovno čišćenje očiju. Pri tome treba da obratite pažnju na kvalitet maramica za čišćenje kako bi sačuvali nežnu kožu oko očiju. Blephaclean higijenske krpice imaju micelarnu strukturu i sadrže hijaluronsku kiselinu koja blagotvorno deluje na vaše oči. Ove maramice ne sadrže konzervanse, parabene, sapune ili parfeme. Zato su idealne za održavanje higijene očiju i smanjenje otoka na kapcima.

Blephaclean higijenske krpice vam pomažu da smanjite otok na kapku
Blephaclean higijenske krpice vam pomažu da smanjite otok na kapku.

Natečeni kapci: kada treba da se obratim lekaru?

Natečeni kapci obično nestaju za 24h, ali ako se i nakon tog vremena otok ne povuče, treba da se obratite svom lekaru. To pogotovu važi ako imate sledeće simptome:

 • Bol u očima
 • Preosetljivost na svetlo
 • Zamućen vid
 • Iznenadne smetnje u vidu
 • Pojava mrlja ispred očiju
 • Osećaj stranog tela u oku
 • Nemogućnost pomeranja očnih mišića


Vaš lekar ili oftalmolog će postaviti dijagnozu i odrediti najefikasniji tretman kako bi ublažio simptome i sačuvao vaš vid.


Šta izaziva natečene oči?

Mnoge stvari mogu da izazovu natečene oči, ali osnovni razlog je akumulacija tečnosti oko očiju i okolnog kožnog tkiva. Ovo tkivo je vrlo tanko, tako da je otok na njemu vrlo teško sakriti. Glavni razlozi za natečene oči su:

Loše spavanje - Nedovoljna količina sna može da izazove natečene oči i to su pokazala razna istraživanja. Pored toga loše spavanje izaziva crvenilo očiju, bledilo kože i spuštene kapke. To je zato što manjak sna slabi mišiće oka, a dovodi i do gubitka kolagena ispod očiju. Zbog toga se u ovom području nakuplja tečnost, što izaziva natečene oči.

Prisustvo alergena - Kada patite od alergija, a alergeni dospeju do vaših očiju, oni se rastvaraju u suzama i reaguju sa antitelima koja se nalaze u očima. Zbog toga se u telu oslobađa histamin koji dovodi do nakupljanja tečnosti u sinusima i oko očiju.

Previše alkohola - Unošenje čak i manje količine alkohola utiče na čitavo telo, pa i na oči. Veće količine alkohola dehidriraju vaše telo, pa tako isušuju i vaše oči i čine tanke krvne sudove oko očiju poroznijim. Zato tu dolazi do akumuliranja tečnosti i otoka.

Previše slane hrane - Previše soli nije dobro ni za vaše zdravlje ni za vaš izgled, jer dovodi do zadržavanja vode u orgaizmu. Rezultat toga su natečene oči i telo, što je posebno vidljivo ujutru, posle jučerašnjeg slanog obroka.

Oni dani u mesecu - Svaka žena zna kako se oseća nekoliko dana pre i u toku menstruacije: i to ne utiče samo na vaše telo već i na oči koje su takođe natečene. Promene nivoa estrogena i progesterona dovode do zadržavanja vode u telu, pa i u očima. Dobra vest je da u ovom slučaju natečene oči prolaze za svega nekoliko dana.

Zapušen nos - Kada ste prehlađeni i imate zapušen nos, vaše oči su tada prirodno natečene. Zbog zapušenih sinusa ne može da se vrši drenaža vode kroz nosnu i očne šupljine. One su tada pune sluzi, što vam daje natečen izgled.

Premalo kretanja - Ako se ne krećete dovoljno, dolazi do zadržavanja vode u vašem telu, pa i oko očiju. Zato je važno da se bavite umerenim fizičkim aktivnostima kako bi izbacili suvišnu vodu iz organizma. Ako ste bolesni i ne možete da se krećete, spavajte u polusedećem položaju da bi tečnost iz lica mogla da se spusti naniže.


Zašto imam natečene oči kada plačem?

Telo proizvodi 3 vrste suza:

 • Bazalne suze koje se luče sve vreme i podmazuju i štite površinu oka
 • Refleksne suze koje ispiraju razne čestice koje dospeju u oko
 • Emocionalne suze koje su odgovor na vaše emocije


Kada plačemo, mi proizvodimo dosta suza i to su emocionalne suze. Žlezde u očima tada luče suze koje sadrže više vode, a manje soli. Razlika u koncentraciji soli u suzama i okolnom tkivu dovodi do oticanja očiju.

Zašto su mi oči natečene ujutru kada se probudim?

Tokom dana naše telo stalno proizvodi bazalne suze koje mi treptanjem uklanjamo. To naše oči čini čistim i zdravim. Telo proizvodi suze i dok spavamo, ali tada ne trepćemo. To znači da sloj suza ostaje u oku, bez mogućnosti da prođe kroz suzni kanal.

Čim se probudimo i počnemo da trepćemo, sve se ubrzo vraća u normalno stanje i otok oko očiju nestaje.

Na oticanje očiju utiče i položaj u kome spavate: ako vaš jastuk nije dovoljno visok ili spavate na ravnom krevetu, dolazi do dodatnog zadržavanja suza u oku i oticanja.

natečene oči ujutru kod mlade žene u krevetu
Dok spavamo ne trepćemo – to znači da sloj suza ostaje u oku.

Šta da radim ako imam natečene oči?

Da bi ste našli rešenje za svoje natečene oči, treba pre svega da znate uzrok njihovog oticanja. Ali svakako možete da probate da smanjite otok na sledeće načine:

 • Pijte dovoljno vode kako bi sprečili dehidrataciju
 • Stavljajte hladne obloge na očne kapke
 • Koristite kremu za lice specijalno napravljenu za područje oko očiju
 • Na očne kapke stavljaje kolutove krastavca, ili hladne kesice čaja
 • Izbacite so iz ishrane
 • Smanjite unošenje alkohola
 • Jedite hranu bogatu kalijumom kao što su banane, kako bi izbacili višak vode iz tela
 • Umivajte se hladnom vodom
 • Spavajte dovoljno
Kolutovi krastavca za odmorne oči bez otoka
Kolutovi krastavca za odmorne oči bez otoka.

Sigurno vam nije prijatno da se ujutro pogledate u ogledalu i vidite tamne kesice ispod očiju. Srećom, to je prolazno stanje, kao i u većini slučajeva kada imate natečene oči ili kapke. Ali ponekada otok nikako da prođe, a to može da ukaže na neko ozbiljnije stanje i da bude znak da se obratite svom lekaru.

Zato vam predlažemo da povedete računa o svojim očima, i da pogledate članke koje smo pripremili za vas i u kojima ćete saznati kako da vaše oči budu zdrave.


Nazad na vrh