Halacion na oku: lečenje i faktori rizika

Halacion na oku – lečenje i faktori rizika

Halacion na oku je uobičajen medicinski problem koji ne zahteva hitnu intervenciju, ali koji ume da bude vrlo frustrirajući i neprijatan. Osim što narušava vaš fizički izgled, halacion na kapku može da bude uporan i da bude smetnja mesecima, pa čak i da zahteva hiruršku intervenciju.

Srećom, halacion na oku nije bolan, i odgovarajućom higijenom i uz pomoć odgovarajućeg tretmana može da nestane u roku od par nedelja.

Važno je samo da ne pokušavate da ga iscedite kako ne biste pogoršali situaciju, kao i da primenite naše savete koji će vam pomoći da se rešite ovog neprijatnog problema.

Šta je halacion na oku i kako izgleda

Halacion na oku je uobičajena bolest očnih kapaka i predstavlja u suštini kvrgu na očnom kapku. Kada otvori malih lojnih žlezdi oko trepavica budu blokirani zbog upale, na kapku počinje da se javlja mali i nežni otok koji se vremenom povećava. Taj otok se naziva halacion ili Meibomova cista.

Veličina halaciona na oku može da varira u roku od nekoliko nedelja, i da nakon toga spontano nestane. Mali deo halaciona može da ostane na kapku čak i mesecima, i najbolje je ne dirati ga i pustiti da se izgubi sam od sebe.

 Ukoliko halacion na kapku bude uporan i izaziva druge komplikacije i probleme sa očima, može se operacijom izvršiti drenaža uz lokalnu anesteziju. Halacion, takođe, može da izazove širenje infekcije na očnom kapku, ali to je vrlo redak slučaj.

halacion na oku
Kako izgleda halacion na oku – cista na gornjem ili donjem očnom kapku.

Halacion na kapku: uzroci i faktori rizika

Gornji i donji očni kapci sadrže žlezde koje luče malu količinu ulja i koje podmazuju površinu oka i tako štite oko od spoljašnjih uticaja. To su Meibomove žlezde kojih na gornjem kapku ima 40-50, a na donjem 20-30.

Meibomove žlezde su dizajnirane tako da pored toga što luče ulje, one i čiste same sebe. Ali ponekad ovaj sistem zakaže i žlezda se začepi. Takva žlezda i dalje nastavlja da luči ulje, ali začepljenje sprečava oticanje ulja i zato se na očnom kapku javlja kvrga koja se stručno naziva halacion.

Vremenom halacion na kapku može da naraste do te mere da vrši pritisak na oko, i tako prouzrokuje zamućen vid. Pored toga mogu u oku jave da se peckanje i neugodnost, kao i sindrom suvog oka.

Faktori rizika za pojavu halaciona na oku su:

 • Ako ste već imali halacion,
 • Čmičak na oku (ako imate čmičak, velika je verovatnoća da ćete imati halacion),
 • Zapaljenje rubova kapaka (blefaritis),
 • Disfunkcija Meibomovih žlezda (abnormalnosti u njihovom funkcionisanju),
 • Acne rosacea (oboljenje kože koje se manifestuje kao pojačano crvenilo na licu),
 • Dijabetes takođe može da bude uzrok halaciona, kao i drugih očnih bolesti,
 • Virusne infekcije, kao što je npr. virusni konjunktivitis,
 • Hormonalne promene tokom puberteta ili trudnoće.


Halacion na oku može da se javi u bilo kojem životnom dobu, ali se najčešće javlj kod školske dece u pubertetu i kod odraslih osoba starosti između 30-50 godina. Takođe je primećeno da se halacion nešto češće javlja kod osoba ženskog pola.

Halacion na oku i čmičak: koja je razlika?

Ljudi često ne prave razliku između halaciona na oku i čmička jer izgledaju slično, ali oni se u suštini dosta razlikuju.

Tu razliku možemo da naslutimo već na osnovu porekla imena ove dve pojave: ime halacion potiče od starogrčkog jezika i označava zrno leda, dok naziv čmičak (hordeolum) potiče iz latinskog i označava ječam. Zato se u nekim našim krajevima čmičak naziva ječmenac.

Glavna razlika između halaciona i čmička je uzrok njihovog nastanka: Čmičak ili ječmenac se obično javlja na ivici očnog kapka i izgleda kao crvena, bolna kvrga. Nastaje u folikulu trepavice koja je upaljena obično zbog infekcije, i zbog toga je čmičak zarazan.

Ako se čmičak pojavi na unutrašnjoj strani očnog kapka onda govorimo o internom hordeolumu.

Halacion na oku i čmičak na oku
Kakva je razlika između halaciona na oku i čmička

Halacion na oku ne nastaje zbog infekcije i zato se ne može preneti na drugu osobu. On se javlja zbog začepljenja Meibomovih žlezda, pa ulje iz njih ne stiže do oka već se zadržava u kapku, zbog čega nastaje oteklina koja može biti jako mala, ali i veličine zrna graška, a to može da izazove pritisak na oko i probleme sa vidom.

Za razliku od čmička, halacion obično nije bolan, javlja se na sredini kapka, sporije se razvija i postoji veća verovatnoća da će se opet vratiti ako ste ga već imali.


Halacion: lečenje s prirodnim tretmanom ili poseta lekaru

Za lečenje halaciona obično nije potreban medicinski tretman, jer on nestane sam od sebe u roku od nekoliko nedelja. Za to vreme ne smete da pokušavate da istisnete halacion na oku jer možete samo da pogoršate stanje, uz rizik od nastanka infekcije na oku.

Postoji par tehnika kojima možete da poboljšate drenažu halaciona i da ubrzate proces oporavka.

Nežna masaža

Svojim prstima blago pritisnite halacion na oku, i masirajte ga odozdo naviše ako se halacion nalazi na donjem kapku, ili odozgo naniže ako se nalazi na gornjem kapku.

Cilj ove masaže je da se sadržaj halaciona izbaci na površinu i zatim ukloni. Taj sadržaj može biti zelen, siv, beo ili krvav, i njegovim izbacivanjem odmah ćete primetiti smanjenje halaciona.

Ako je očni kapak osetljiv i bolan na dodir, možete uzeti neki analgetik kako biste masažu učinili prijatnijom.

Tople obloge

Vrlo efikasna tehnika za lečenje halaciona na oku je korišćenje toplih i vlažnih obloga, koje proširuju kanale Meibomovih žlezda. Ove obloge takođe i omekšavaju materijal koji se zadržao u začepljenim žlezdama, zbog čega se kasnije lakše izbacuje nežnom masažom.

Kako treba koristiti tople obloge:

 • Potopite čistu maramicu u toplu vodu, a zatim je dobro iscedite.
 • Na zatvoreni očni kapak prislonite maramicu, i držite je na oku 15-ak minuta. Ovo ponavljate 3-5 puta dnevno.
 • Da bi maramica očuvala toplotu, potopite je u toplu vodu nekoliko puta tokom tretmana.
 • Nakon ovoga masirajte halacion nežno prstima, ili još bolje sterilnim Blephaclean krpicama omotanim oko prstiju. Ponavljajte masažu nakon svakog tretmana toplom maramicom.
Krpice Blephaclean
Sterilne Blephaclean krpice vam pomažu u održavanju higijene lica i u izlečenju halaciona.

Dok u potpunosti ne izlečite halacion na kapku, nemojte da koristite šminku ili da nosite kontaktna sočiva. Ukoliko halacion na oku ne nestane posle ovakvih tretmana ni posle mesec dana, onda treba da se javite svom lekaru. On vam može preporučiti injekcije kortikosteroida ili hiruršku intervenciju, i oba ova postupka su vrlo efikasna.

 Operacija halaciona se obično radi pod lokalnom anestezijom. Na unutrašnjoj strani kapka se napravi mali rez kako bi se uklonio sadržaj halaciona, a žlezda se zatim očisti.

Lekaru takođe treba da se javite i ako halacion na oku izaziva probleme sa vidom, kao što je npr. zamućen vid. Ukoliko se halacion stalno vraća, potrebno je izvršiti biopsiju (uzimanje manjeg uzorka halaciona) kako bi se isključili mogući ozbiljniji problemi.


Sprečite pojavu halaciona na oku

Halacion na oku ne može uvek da bude sprečen, pogotovo ako ste skloni ovoj vrsti problema. Ali svakako možete da preduzmete određene korake kako biste umanjili rizik od njegove pojave.

Najvažnije je da održavate visok nivo higijene, da ne dodirujete lice prljavim rukama, i da vaše lice i očni kapci uvek budu čisti. Za održavanje higijene lica najbolje je da koristite sterilne Blephaclean krpice koje sadrže losion i hijaluronsku kiselinu, i zato efikasno uklanjaju sve nečistoće sa vaših očnih kapaka i trepavica.

higijena lica i očnih kapaka
Održavajte higijenu lica i očnih kapaka i sprečite pojavu halaciona na oku

Za prevenciju halaciona na oku takođe je važno i sledeće:

 • Dodirujte svoje lice što je manje moguće.
 • Ako je potrebno da dodirujete lice, pre toga temeljno operite ruke. Ovo pogotovo važi ako nosite kontaktna sočiva.
 • Dobro operite lice pre odlaska na spavanje. Ako ste skloni pojavi halaciona, isperite očne kapke vodom i šamponom za bebe.
 • Kada ste napolju zaštitite oči od prašine i smoga naočarima za sunce, ili posebnim zaštitnim naočarima ako to vaš posao zahteva.
 • Pre odlaska na spavanje uklonite svu šminku sa lica.
 • Menjajte svoju šminku na svakih 6 meseci kako biste sprečili razvoj bakterija, i nikada ne pozajmljujte kreme za oči i šminku.
 • Vodite računa o roku trajanja vaše šminke i kreme za oči.

Halacion na oku nije privlačan, i svakako ne utiče dobro na vaš fizički izgled. On takođe može da bude neugodan i da izazove probleme sa vidom.

Ali halacion najčešće ne zahteva medicinsku intervenciju jer se uglavnom izgubi posle par nedelja, i lako ga je sprečiti i izlečiti dobrom higijenom lica i očnih kapaka. To je problem koji pogađa veliki broj ljudi, ali i problem koji se jednostavno leči.

Proces oporavka možete znatno da ubrzate korišćenjem Blephaclean sterilnih krpica, koje održavanje higijene vaših očnih kapaka čine lakšim, i sprečavaju razvoj infekcija.

Nazad na vrh