Svrab kapaka: kako da rešite ovaj neugodan problem

Svrab kapaka: kako da pomognete sebi i rešite ovaj neugodan problem

Svrab kapaka ume da bude vrlo neprijatan.

I vaša prva reakcija na ovo uporno i iritirajuće stanje je da trljate i češate svoje očne kapke kako bi makar na trenutak pronašli smirenje i učinili svrab podnošljivijim. Intenzivno trljanje očiju može da vam nanese mnogo više štete nego koristi zato što tako možete da proširite eventualnu infekciju ili da oštetite površinu oka.

Zato se sigurno pitate kako da ne češete svoje očne kapke kada je svrab često intenzivan i jednostavno ne možete da mislite ni na šta drugo?

svrab kapaka kod žene
Svrab kapaka je neprijatnost koju možete da rešite kada izlečite uzrok ovog stanja.

Svrab kapaka: koji su uzroci i kako da pronađete olakšanje

Blefaritis

Blefaritis je stanje oka koje karakteriše hronična inflamacija očnih kapaka. Uobičajeni simptomi su svrab kapaka, peckanje u očima, suzenje očiju i osećaj stranog tela u oku. Blefaritis je jedan od najčešćih problema sa očima, ali se često ne otkrije na vreme. To je zbog toga što su simptomi uglavnom blagi ili se ovo stanje jednostavno pogrešno dijagnostifikuje.

Postoje 2 vrste blefaritisa:

Prednji (anteriorni) blefaritis obično izazivaju bakterije, alergije i perut na kosi i obrvama. Takođe može da se razvije i kombinacijom ovih faktora.

Zadnji (posteriorni) blefaritis je izazvan neregularnim radom ili začepljenjem meibomskih žlezdi, čime se stvaraju pogodni uslovi za razvoj bakterija.

Blefaritis je obično hronično stanje i jednom kada ga dobijete zauvek ostaje sa vama. Ali ovo stanje može uspešno da se kontroliše odgovarajućom terapijom.

Blefaritis lečenje

 • Redovno održavajne higijene očnih kapaka na odgovarajući način. Preporučujemo vam Blephaclean® higijenske krpice koje su idealne za osetljivu kožu.
 • Koristite tople obloge koje će vam olakšati simptome i omogućiti uklanjanje naslaga u uglovima očiju. Ako je potrebno ponovite ovo više puta dnevno.
 • Nežna masaža očnih kapaka pomoći će vam da otpušite začepljene meibomske žlezde
Blephaclean higijenske krpice su idealne za vašu osetljivu kožu očnih kapaka.
Svrab kapaka mogu sprečiti Blephaclean® krpice

 • Kapi za oči ili veštačke suze ublažiće neprijatne simptome blefaritisa. Za to su idealne Thealoz® Duo kapi za oči bez konzervansa koje obnavljaju i štite površinu vaših očiju.
 • Kapi za oči na bazi kortikosteroida koje se koriste kod težih i upornijih oblika blefaritisa


Demodeks blefaritis

Demodeks grinje su poznati mikroskopski paraziti koji se nalaze na vašoj koži, posebno u folikulama kose i trepavica. Poznato je 65 vrsta ovih grinja, ali samo 2 izazivaju demodeks blefaritis (Demodex brevis i Demodex folliculorum). Simptomi ovog stanja su crvenilo oka, svrab kapaka, peckanje u očima i osetljivost na svetlo.

U normalnim okolnostima ove grinje se nalaze u malim količinama na vašoj koži i čak su korisne jer se hrane mrtvim ćelijama kože. Problem nastaje kada se previše namnože i tada može da se razvije blefaritis ili da dođe do nekog drugog problema sa očima. Tada takođe mogu da se dodatno iskomplikuju bolesti i stanja koja vas već prate.

Iako je otkrivanje demodeks blefaritisa jednostavno, lečenje može da predstavlja izazov jer često ima ograničeni efekat.

Demodeks blefaritis lečenje

 • Redovna higijena očnih kapaka Blephademodex® sterilnim krpicama
 • Korišćenje Thealoz® Duo kapi za oči bez konzervansa
 • Stavljanje toplih obloga na kapke
 • Sprečavanje razmnožavanja demodeks grinja pomoću raznih rastvora i krema koje će vam prepisati vaš lekar
 svrab kapaka mogu sprečiti Blephademodex krpice
Blephademodex® sterilne krpice su pravo rešenje za dnevnu higijenu vaših očnih kapaka.

Periokularni dermatitis

Šta ovaj naizgled komplikovani naziv označava? Periokularni znači oko očiju, dok se dermatitis odnosi na neku iritaciju kože. Iz ovog možete lako da zaključite da je periokularni dermatitis stanje koje se razvija kada koža oko vaših očiju dođe u kontakt sa nekim alergenom ili iritantom.

Na osnovu ovoga periokularni dermatitis možemo da podelimo na 2 tipa:

 • Alergijski kontaktni dermatitis koji nastaje kada dođete u kontakt sa nekim alergenom kao što je polen, krema za sunčanje, plastika, neki metali, veštačke trepavice za oči ili određeni nakit.
 • Iritacioni kontaktni dermatitis koji se javlja kada dođete u kontakt sa iritantima kao što su prašina, kozmetika, sapuni i deterdženti, metali, hemikalije ili neke biljke.


Okidač za periokularni dermatitis takođe mogu da budu i ekstremna hladnoća, toplota ili vlažnost, korišćenje kortikosteroida, stres, kao i preterano trljanje očiju. Najčešći simptomi ovog neprijatnog stanja su svrab očiju, peckanje u očima, kao i perutanje i osip na koži oko očiju.

Periokularni dermatitis lečenje

 • Izbegavajte supstance koje izazivaju vašu kožu
 • Upotrebljavajte proizvode za negu kože koji ne izazivaju iritaciju
 • Izbegavajte dodirivanje kože lica prljavim rukama
 • Koristite Blephaclean® higijenske krpice za održavanje higijene očnih kapaka
 • Stavljajte hladne obloge na oči
 • Fototerapija ili izlaganje kože ultraljubičastoj svetlosti takođe može da vam pomogne
Periokularni dermatitis i svrab kapaka
Periokularni dermatitis možete ublažiti Blephaclean higijenskim krpicama.

Konjunktivitis

Konjunktivitis je zapaljenje konjunktive (vežnjače), tanke membrane koja pokriva beonjaču oka i unutrašnju stranu očnih kapaka. Tanki krvni sudovi u vežnjači zbog inflamacije se uvećavaju i postaju izraženiji, zbog čega oči dobijaju crvenu boju koja je karakteristična za ovo stanje.

Uobičajeni simptomi konjunktivitisa su crvenilo oka, svrab kapaka, zamagljen vid i osećaj stranog tela u oku. Ovo stanje nastaje delovanjem virusa, bakterija, alergena ili hemikalija.

Konjunktivitis može da bude vrlo zarazan i zato hitno treba da se javite svom lekaru ako posumnjate da patite od ovog stanja. U zavisnosti od uzroka konjunktivitisa vrši se određeni tretman.

Konjunktivitis lečenje

 • Alergijski konjunktivitis - Prvi korak u lečenju ove vrste konjunktivitisa je sklanjanje od izvora alergena, ukoliko je to moguće. Kod težih oblika daju se antihistamini i antiinflamatorni lekovi.
 • Bakterijski konjunktivitis - Konjunktivitis izazvan bakterijama obično prođe nakon terapije antibioticima u roku od nedelju dana. U slučaju komplikacija terapija antibioticima se produžava.
 • Virusni konjunktivitis - Ova vrsta konjunktivitisa ne može da se leči antibioticima ili običnim kapima za oči. Kao i kod prehlade, virusni konjunktivitis mora da „odradi svoje“ i simptomi zatim nestaju nakon 2-3 nedelje.
 • Hemijski konjunktivitis - Ispiranje očiju čistom vodom je prva stvar koju treba da uradite ako vam neka hemikalija dospe u oči. Za saniranje posledica hemijskog konjunktivitisa lekar može da vam prepiše i kortikosteroide.
kapi za oči kod konjunktivitisa
Konjunktivitis ćete efikasno suzbiti odgovarajučim kapima za oči.

Da bi ste ublažili simptome konjunktivitisa možete da koristite Thealoz® Duo kapi za oči koje blagotvorno deluju na površinu vašeg oka i štite ga od iritanata i alergena.

Čmičak

Čmičak se obično javlja na jednom oku, na gornjem ili donjem očnom kapku. On je posledica inflamacije koja nastaje kada se začepe folikule trepavica ili lojne žlezde. Do zapaljenja obično dolazi zbog bakterijske infekcije, ali takođe i zbog smanjenog imuniteta, dijabetesa ili metaboličkih problema.

Čmičak izgledom podseća na bubuljicu, ali nikako ne bi ste trebali da pokušavate da ga istisnete jer na taj način možete da izazovete infekciju oka. Simptomi čmička su peckanje, crvenilo i ponekada bol, ali ovo stanje uglavnom ne utiče na vaš vid. 

Čmičak lečenje

 • Korišćenje toplih obloga kako bi ubrzali izlečenje
 • Upotreba Blephaclean® higijenskih krpica za održavanje higijene očnih kapaka
 • Hirurška intervencija ukoliko dođe do komplikacija
čmičak i svrab kapaka kod muškarca kod lekara
Čmičak na oku liči na bubuljicu, ali nemojte da ga istiskujete i tiime izazovete infekciju oka.

Kako da sprečite svrab kapaka

Postoje razni načini kako da sprečite svrab kapaka i posledice koje ovo stanje izaziva. Ovo su neki od njih:

Ne trljajte svoje oči - Trljanje očiju ne umanjuje svrab, već ga i pojačava. Ovim postupkom možete samo da pogoršate stanje i da izazovete dodatne probleme.

Higijena očnih kapaka - Održavanje očnih kapaka čistim pomaže kod raznih bolesti oka, a ne samo kod svraba kapaka. Zato je izuzetno važno da održavate higijenu kapaka na visokom nivou i za to su najbolje Blephaclean® higijenske krpice.

Kapi za oči - Veštačke suze ili kapi za oči ublažavaju razne probleme sa očima pa i svrab kapaka. One ispiraju alergene i razne druge iritante i pomažu kod sindroma suvog oka. Preporučujemo vam da koristite Thealoz® Duo kapi za oči bez konzervansa koje obnavljaju i štite površinu vašeg oka.

Pravilna ishrana - Adekvatna ishrana je od izuzetne važnosti za zdravlje vaših očiju i očnih kapaka. Prirodna i zdrava ishrana bazirana na sirovom voću i povrću pomoći će vam ne samo da sprečite razne bolesti oka, već i da očuvate svoje celokupno zdravlje.

Pravilna ishrana protiv svraba kapaka
Pravilna ishrana je izuzetno važna ako želite da sprečite svrab kapaka, kao i drugih bolesti oka.

Izbegavajte potencijalne iritante - Ako ste skloni problemima sa očima treba da posebno povedete računa o šminki koju koristite - obratite pažnju na njen rok trajanja i nikada ne pozajmljujte šminku. U tom slučaju takođe treba da izbegavate nošenje kontaktnih sočiva, koja možete zameniti naočarima.

Stavljajte tople obloge - Tople obloge mogu da vam pomognu da se rešite svraba očiju i drugih neugodnih simptoma ukoliko je došlo do inflamacije ili infekcije oka ili očnih kapaka. Tople obloge poboljšavaju cirkulaciju i umanjuju zapaljenjske procese.

Stavljajte hladne obloge - Hladne obloge su vrlo delotvorne kada do problema sa očima dođe usled alergija. One umanjuju peckanje i svrab u očima, kao i druge simptome nastale delovanjem alergena.

Verovatno ne provodite previše vremena u razmišljanju o svojim očima, sve dok ne dođe do problema. Kada se javi neko neprijatno stanje kao što je svrab očiju, tada sve o čemu razmišljate je kako da se rešite neugodnosti i svraba.

Vaše oči su stalno u direktnom kontaktu s okolinom i kada se javi svrab znači da je neka od zaštitnih mera vaših očiju probijena. Tada treba da pronađete uzrok ovog stanja i da njegovim izlečenjem uklonite i iritirajući svrab očiju.

Ako vas interesuje kako da pravilno vodite brigu o svojim očima, pogledajte članke na našem blogu koji će vam pomoći da očuvate svoj vid.

Nazad na vrh