Polenska alergija: Suzne oči i svrab u oku

Polenska alergija: “Najgore je kada oči suze i svrbe”

Sa porastom temperature, pred nama nestaju hladni zimski dani i dolazi proleće koje najavljuje novi početak. Dolazi vreme rasta i novog života, vreme toplijih dana i veselih boja.

Ali proleće je i vreme sezonskih alergija koje su najčešće izazvane polenom i koje mogu značajno da naruše vaš kvalitet života.

Razgovarali smo sa 42-godišnjim Tadejem koji pati od polenske groznice već godinama i koji je naučio kako da se nosi sa ovim svojim problemom. U ovom članku ćete saznati kakve simptome on oseća sa dolaskom proleća i kako uspeva da se izbori sa neugodnim simptomima kao što su suzne oči i svrab u oku.

proleće i polenska alergija
Proleće najavljuje novi početak ali je i vreme sezonskih alergija.

Polenska alergija i borba protiv simptoma

MOJE OKO: Tadej, kada su se prvi put kod vas pojavili simptomi alergije na polen? Obično se polenska groznica javlja do 20-e godine života. Kako je bilo kod vas?

Tadej: Kod mene se alergija na polen pojavila nekoliko godina kasnije, kada sam imao 24 godine. Alergija je bila toliko jaka da me je gušila, pa su lekari u početku čak sumnjali da imam astmu.

U to vreme sam takođe koristio bronhodilatator kako bi proširio disajne puteve i smanjio napetost u olakšao disanje.

Trenutno simptomi alergije nisu toliko ozbiljni i mogu uspešno da ih kontrolišem antihistaminima koji se mogu kupiti bez recepta.

MOJE OKO: Istraživanja su pokazala da oni koji imaju u užoj porodici nekog ko pati od alergija i sami imaju više šansi da razviju neku alergiju, te da je polenska alergija nasledna. Da li još neko u vašoj porodici ima alergiju na polen?

Tadej: Moja sestra je takođe alergična na polen, ali naši roditelji i naši baba i deda nisu. Negde sam pročitao da sklonost ka polenskoj groznici zavisi do određene mere od meseca u kome ste rođeni i time od alergena koji se nalaze u vazduhu. Ovo je u mom slučaju istina jer sam rođen u maju i tada osećam najgore simptome.

MOJE OKO: Na koju vrstu polena ste alergični? U kom delu godine vas polenska alergija najviše muči?

Tadej: Alergičan sam na travu i ambroziju. Tznači da najgore simtome osećam u aprilu i maju i onda ponovo u septembru zbog ambrozije, ail tada simptomi nisu tako ozbiljni kao u proleće.

MOJE OKO: Da li ste bili na testiranju na alergene? Kako su prošli testovi i šta su pokazali?

Tadej: Prošao sam kožni alergo test. U tom testu su mi na unutrašnjoj strani podlaktice ubrizgali supstancu na koju su sumnjali da izaziva moje alergije. Ako je test pozitivan koža oko uboda pocrveni u roku od 15 minuta i razvija se mali osip koji svrbi. Ako na koži nema promena test je negativan i niste alergični na taj alergen.

U mom slučaju test je pokazao alergiju na travu i ambroziju.

MOJE OKO: Kakve simptome osećate kada vas napadne polenska groznica?

Tadej: Na početku sezone cvetanja trave, u roku od sat vremena od kontakta sa alergenom, počinjem da kijam i nos kreće da mi curi. Ubrzo posle toga oči počinju da mi suze i da me svrbe i to mi najviše smeta jer me sam taj osećaj iritira.

Znači da u početku simptomi i nisu tako strašni, ali posle dužeg prisustva “mojih” alergena u vazduhu osećam kao da su se oni nakupili u mom telu. Zato počnem da osećam simptome čim kročim van kuće i tada jedino pomaže da se odmah vratim nazad. Onda mi treba oko sat vremena da kijanje, suze i svrab u očima popuste.

Kada su simptomi zaista jaki osećam kao da se gušim, a imam i glavobolju.

Tadej godinama pati od polenske alergije
Tadej godinama pati od polenske alergije, ali se uspešno nosi sa neugodnim simptomima.

MOJE OKO: Pomenuli ste da vam najviše smetaju suzne oči i svrab u njima. Kako se nosite sa ovim neugodnim simptomima koji su tipični za alergijski konjuktivitis?

Tadej: Da, tako je - čim polen dospe u moje oči one počnu da me svrbe. Odmah nakon toga krenu da suze, a tu kreće i kijanje. Na sreću, pre nekoliko godina sam dobio dobar savet od svog lekara koji mi je preporučio da koristim kapi za oči i tako ih isperem i uklonim alergen. Najviše mi odgovaraju Thealoz Duo kapi za oči jer ne sadrže nikakve konzervanse.

Thealoz Duo kapi za oči bez konzervansa ublažavaju simptome polenske alergije.
Thealoz Duo kapi za oči bez konzervansa ublažavaju simptome polenske alergije.

MOJE OKO: Da li preduzimate i neke mere predostrožnosti kako bi se odbranili od polenske alergije?

Tadej: Tablete antihistamina počinjem da uzimam barem mesec dana pre nego što se obično jave simptomi. Znači treba sa tim da krenem početkom marta, a ako slučajno zaboravim onda su simtomi mnogo jači.

Inače pratim sajtove koji izveštavaju o količini polena u vazduhu i ne izlazim napolje ako je koncentracija polena visoka, pogotovo ako je vetrovito. A ako i pored toga izađem da prošetam, presvučem se čim se vratim kući, a i istuširam se ako počnu da se javljaju simptomi.

Takođe posle svakog provetravanja stana koristim prečišćivač vazduha sa HEPA filterom.MOJE OKO: Dosta osoba koje tokom sezone alergija pate od polenske alergije, nemaju samo tipične simptome kao što su svrab u očima, sluzav nos i kijanje, već osećaju umor i vrtoglavicu, a neki pominju i depresiju.. Kakva su vaša iskustva sa ovim?

Tadej: Svake godine primećujem kako me polenska alergija iscrpljuje. Ako neko stalno kija i briše nos, ima suzne oči i oseća svrab u njima, a pored toga ima i glavobolju, naravno da će se osećati umorno i nervozno. Takođe sam primetio da mi koncentracija na poslu opada i da nemam dovoljno energije.

Dodatno sam nervozan i zbog toga što ne mogu da izlazim napolje i da uživam u najlepšim prolećnim danima, jer sam zabrinut zbog mojih alergija. Antihistamini mi pomažu makar toliko da mogu da podnesem izlaske i šetnje.

Jedino kada alergeni dostignu određeni nivo u mom telu i kada su simptomi zaista jaki, ostajem kod kuće.

Polenska alergija izaziva umor, vrtoglavicu i depresiju.
Polenska alergija izaziva umor, vrtoglavicu i depresiju.

MOJE OKO: Šta bi na kraju rekli našim čitaocima i kakav savet bi im dali u borbi protiv alergijske groznice?

Tadej: Poslednjih godina sam probao da se hranim zdravo i da uzimam vitamin D u obliku suplemenata, što je dalo rezultate. Takođe savetujem ispiranje nosa slanim rastvorom.MOJE OKO:Tadej, hvala vam najlepše što ste našli vremena da porazgovarate sa nama. Želimo vam da imate što je moguće manje problema sa alergijom na polen.

Tadej: Hvala.

Ako ste zainteresovani za dodatne savete kako da se borite sa polenskom alergijom, preporučujemo vam da pročitate naš članak Alergija na polen: 5 saveta za prolećne alergije. Na našem web sajtu možete da pronađete i druge tekstove koji se bave zdravljem vaših očiju i u kojima ćete pronaći korisne informacije na temu oka i očnih bolesti.

Nazad na vrh