Veštačke suze: sastav i delotvornost

Veštačke suze: sastav i delotvornost

Peckanje u očima, iritacija i suvo oko umeju da budu zaista neugodni. Veštačke suze vlaže vaše oči i donose vam olakšanje. Veštačke suze su, u suštini, kapi za oči koje, pored toga što deluju kao lubrikanti, takođe štite vaše oči, smanjuju iritaciju i pomažu oporavku oka posle povrede ili operacije.

Veštačke suze mogu da olakšaju simptome kod većine bolesti oka, ali problem može da bude kako izabrati prave kapi za oči koje će vam odgovarati. Thealoz Duo veštačke suze bez konzervansa se izdvajaju svojim kvalitetom i jedne su od retkih kapi za oči koje će vam zaista pomoći da se rešite neugodnih simptoma.

Thealoz Duo veštačke suze
Thealoz Duo veštačke suze i kapi za oči umiruju simptome suvog oka.

Kako veštačke suze pomažu

Veštačke suze se najčešće koriste za tretiranje suvog oka jer poboljšavaju hidrataciju očiju, ali mogu da budu prva linija odbrane i kada su u pitanju različita druga stanja i bolesti oka.

Veštačke suze se koriste i kao lubrikanti jer smanjuju trenje između površine oka i očnih kapaka, a takođe produžavaju zadržavanje suza u oku. To se postiže zahvaljujući tome što veštačke suze poboljšavaju viskoznost suza i njihovo prianjanje na površinu oka, smanjujući njihovo isparavanje. Pored toga, poznato je da inflamacija igra veliku ulogu u izazivanju raznih neugodnih stanja oka, a veštačke suze smanjuju upalu ometajući procese koji promovišu stvaranje citokina (1).

Veštačke suze takođe mogu da smanje crvenilo i otok i da zaštite oko od hiperosmolarnosti. Visoka osmolarnost suznog filma uzrokuje da voda difunduje iz epitelnih ćelija i time dodatno dehidrira površinu oka.

Konačno, veštačke suze mogu da posluže za omekšavanje i vlaženje površine oka formiranjem masnog sloja koji zadržava postojeću vlagu prisutnu u tkivima.


Veštačke suze – sastav

Suze igraju važnu ulogu u očuvanju zdravlja vaših očiju. One održavaju površinu oka čistom i vlažnom i štite je od prašine i bakterija. Iako izgleda da se suze sastoje uglavnom od vode, njihov sastav je, u stvari, prilično kompleksan. Suze se sastoje od vode, ugljenih hidrata, lipida, elektrolita, lizozima (enzimi koji deluju kao prirodni antibiotici i ubijaju bakterije i viruse), laktoferina (proteini koji sprečavaju ili usporavaju rast bakterija), vezujućih proteina i vitamina.

Iako veštačke suze nisu savršena zamena za prirodne suze, proizvođači veštačkih suza pokušavaju da simuliraju prirodni suzni film ili bar jedan od tri suzna sloja. Neke veštačke suze su tanke, poput vode, a neke su guste, skoro kao gel. Većina veštačkih suza sadrži hidrogelove ili čestice koje rade na povećanju vlage u vašim očima na duži vremenski period. Čini se da neke veštačke suze bolje deluju na vaše oči jer neke vrste veštačkih suza sadrže više hidrogela od drugih.

Najčešći sastojci veštačkih suza su hijaluronska kiselina, trehaloza, karbomer, karboksimetil celuloza, hidroksipropilmetil celuloza, guar, dekstran, polietilen glikol i propilen glikol.

Hijaluronska kiselina

Hijaluronska kiselina je supstanca koja se prirodno nalazi u telu i to najviše u koži, očima i zglobovima. Njena primarna funkcija je da zadrži vodu unutar ćelija, što čini vaše oči vlažnim i zglobove pokretljivim.

Razlog zašto je hijaluronska kiselina danas toliko popularna je njena neverovatna osobina da može da veže velike količine vode  - 1g hijaluronske kiseline može da zadrži 1l vode. Ovo je važno za negu kože jer uz pomoć hijaluronske kiseline suva koža može da povrati kolagen i da tako održava potrebnu vlažnost. Ova supstanca štiti vaše mišiće i zglobove jer se nalazi u sinovijalnoj tečnosti koja može da absorbuje svaki šok.


THEALOZ DUO I HIJALURONSKA KISELINA

Hijaluronska kiselina je izuzetno važna i za zdravlje vaših očiju - vašim očima je potrebna tečnost kako bi proizvodile dovoljno suza i kako bi hranljive materije stigle do svih delova oka. Kada vaše oči nemaju potrebnu vlagu one postanu suve i osetljive, a ponekad dolazi i do poremećaja vida. Hijaluronska kiselina održava vlažnost oka i ona se uglavnom nalazi u vitreusu oka (staklasto telo), želatinoznoj materiji koja ispunjava očnu jabučicu. Istraživanja su čak pokazala da hijaluronska kiselina pomaže u smanjivanju oksidativnog stresa koji je izazvan sunčevim ultraljubičastim zracima.

Thealoz Duo kapi za oči sadrže 0.15% hijaluronske kiseline i zahvaljujući tome deluju umirujuće na vaše oči, održavaju njihovu vlagu i smanjuju inflamaciju.veštačke suze i hijaluronska kiselina
Hijaluronska kiselina održava vlažnost očiju i štiti oko od isušivanja.

Trehaloza

Trehaloza je neobičan disaharid, jedinjenje sastavljeno od dva šećera. Ovo jedinjenje je izuzetno stabilno na visokim temperaturam što je netipično za većinu šećera. Takođe deluje kao antioksidans. Trehaloza je otprilike upola slađa od glukoze i razlaže se na glukozu pomoću enzima trehalaze.

Trehaloza je poznata u biologiji zato što štiti organizme od ekstremnih temperatura i isušivanja. Nalazi se u životinjama, biljkama, bakterijama i gljivama. Trehaloza je veoma efikasna u zadržavanju vode, a smatra se da ovo svojstvo omogućava određenim organizmima da prežive isušivanje.


THEALOZ DUO I TREHALOZA

Zahvaljujući svim ovim osobinama, trehaloza se dosta koristi u oftalmologiji. Ona štiti i stabilizuje ćelijske membrane i time sprečava denaturaciju proteina i degradaciju lipida. Istraživanja (2) su pokazala da trehaloza obnavlja površinu oka i čini ćelije rožnjače otpornijim.

Thealoz Duo veštačke suze sadrže 3% trehaloze zbog čega sprečavaju isušivanje vaših očiju, suzbijaju simptome oksidativnog stresa i ublažavaju inflamaciju.


veštačke suze sa trehalozom
Trehaloza je sastavni deo Thealoz Duo kapi za oči i ona čuva i obnavlja površinu vašeg oka.

Veštačke suze i konzervansi

Konzervansi u kapima za oči produžavaju njihov rok trajanja, ali pokazalo se da ovi dodaci mogu da iritiraju vaše oči. Hemikalije koje se nalaze u konzervansima sprečavaju razmnožavanje bakterija, ali deluju negativno na kvalitet suznog filma i mogu da izazovu sindrom suvog oka.

Studija (3) koja je istraživala delovanje konzervansa u kapima za oči pokazala je da postoje određeni negativni efekti koji se javljaju prilikom korišćenja kapi za oči sa konzervansima. Jedna od glavnih hemikalija u konzervansima je benzalkonijum hlorid (4) i ona se direktno povezuje sa sledećim simptomima:

 • Peckanje u očima
 • Nelagodnost pri aplikaciji veštačkih suza
 • Osećaj stranog tela u oku
 • Suvo oko
 • Suzenje očiju
 • Svrab očnih kapaka


Značajni dokazi takođe pokazuju razorne efekte benzalkonijum hlorida na suzni film. Konzervans ima deterdžentni efekat na lipidni sloj suznog filma. Ovo smanjuje stabilnost lipidnog sloja i uzrokuje prekomerno isparavanje, što dovodi do povećane suvoće oka. Oštećeni zaštitni sloj takođe čini oko osetljivijim na upale i metaplaziju konjunktiva.

Pored toga, konzervansi imaju destruktivne efekte na mukoznu žlezdu. Ovo smanjuje količinu peharastih ćelija i smanjuje proizvodnju zaštitnog sloja mucina. Dodatni efekti toksičnosti konzervansa uključuju upalu epitela konjunktive i subkonjunktivnu fibrozu.


THEALOZ DUO SU BEZ KONSERVANSA

Thealoz Duo kapi za oči ne sadrže nikakve konzervanse zahvaljujući inovativnoj ABAK® bočici. Ovaj sistem omogućava da se veštačke suze bez konzervansa ukapaju kroz membranski filter od 0,2 mm, čime se sprečava kontaminacija bakterijama. Zbog toga Thealoz Duo kapi za oči mogu da se koriste i 3 meseca nakon otvaranja bočice. Thealoz Duo veštačke suze ne sadrže nikakve konzervanse
Thealoz Duo veštačke suze ne sadrže konzervanse i zato blagotvorno deluju na vaše oči.

Kod kojih problema vam veštačke suze pomažu?

Veštačke suze predstavljaju zamenu za vaše prirodne suze i one se koriste za tretiranje raznih stanja i bolesti oka. Iako veštačke suze ne mogu da izleče samu bolest, one vam pomažu da ublažite simptome postojećeg stanja.

Veštačke suze vam pomažu u sledećim slučajevima:

Sindrom suvog oka - Suve oči mogu da budu simptom raznih stanja. Ako se nalazite napolju na jakom vetru ili dugo sedite za monitorom svog računara, vaše oči će se isušiti. Ovaj neprijatan osećaj u očima može da se javi i zbog nekih medicinskih stanja ili lekova koje uzimate. Tada je sve što želite osećaj olakšanja. Veštačke suze vam upravo to i pružaju jer u sebi sadrže neke elemente koji se prirodno nalaze u vašim suzama i time obnavljaju i štite površinu vašeg oka.

Iritacija očiju zbog životne sredine - Vaše oči su delikatan organ sa velikom i vlažnom površinom izloženom okolini koja ga čini podložnijim zagađenju iz vazduha od drugih delova tela. Međutim, odgovor očiju na zagađivače u vazduhu kreće se od uopšte bez simptoma do jake iritacije i hroničnog bola. Dim, prašina, vetar, ekstremno niske ili visoke temperature dodatno isušuju vaše oči. U ovom slučaju, veštačke suze vam pomažu tako što daju potrebnu vlagu vašim očima i umiruju iritaciju.

Operacija oka - Operacija oka, kao što su operacija katarakte ili laserska korekcija vida, mogu da poremete suzni film, što dovodi do suvog oka. Od vrste operacije zavisi i intenzitet simptoma koje osećate koji su uglavnom privremeni. Da bi ste pomogli sebi i umanjili simptome, potrebno je da pre same operacije koristite veštačke suze kako bi očima pružili dovoljnu vlagu. Time ubrzavate oporavak i poboljšavate rezultate operacije oka. Veštačke suze treba da koristite i nakon operacije kako bi minimizirali mogućnost komplikacija i smanjili postoperativne simptome i osećaj iritacije u oku.

Alergije - Ako patite od alergija, proleće za vas verovatno ne predstavlja najlepše godišnje doba. Zatim dolazi leto i sa njim olakšanje, ali odmah je tu jesen i povećano prisustvo alergena u vazduhu. Sezonske alergije ne izazivaju samo curenje nosa i kašalj, one mogu dosta da utiču i na vaše oči. Zato je normalno da se, zbog visoke koncentracije alergena, javlja crvenilo i peckanje u očima. U tom slučaju, rešenje dolazi u vidu veštačkih suza koje ispiraju alergene iz vaših očiju, podmazuju površinu oka i čine simptome alergija podnošljivijim.

Nošenje kontaktnih sočiva - Sindrom suvog oka je uobičajeno stanje za ljude koji nose kontaktna sočiva, a time i simptomi kao što su peckanje u očima, preosetljivost na svetlo i zamagljen vid. Da bi vam nošenje kontaktnih sočiva bilo udobno, treba da imate stabilan suzni film na površini oka. Suzni film je odgovoran za hidriranje sočiva, transmisiju kiseonika i sprečavanje bakterijskih infekcija. Veštačke suze stabilizuju suzni film i povećavaju udobnost nošenja kontaktnih sočiva.

Osećaj stranog tela u oku - Strano telo u oku je bilo koja čestica ili supstanca koje dospe u vaše oko. U većini slučajeva ovi objekti su toliko mali da ih i ne primećujemo. Ali ako izazivaju probleme kao što je crvenilo, peckanje ili iritacija, potrebno ih je hitno ukloniti.  Najbolje je da to učinite uz pomoć Thealoz Duo veštačkih suza koje će isprati vaše oko, izbaciti strano telo i obnoviti površinu oka. Ako vam kapi za oči nisu pri ruci, možete da isperete oko i običnom vodom sa slavine ili pod tušem. Važno je da mlaz vode bude nežan i da za ispiranje iskoristite veću količinu vode.


Kako da koristite veštačke suze ili kapi za oči

Da bi olakšali neugodne simptome, tradicionalno se preporučuju kapi za oči ili veštačke suze koje umiruju suvoću, svrab ili iritaciju očiju. Kao i svaki lek, postoje ograničenja u trajanju njegove efikasnosti, kao način na koji ove kapi treba koristiti.

Veštačke suze ne treba da koristite ako ste alergični na njih ili ako imate neku infekciju oka. Veštačke suze koje se izdaju na recept ili bez njega obično se uzimaju prema potrebi i ne upotrebljavaju se duže od nekoliko nedelja. Jedini izuzetak je ako vam ih oftalmolog prepiše za svakodnevnu upotrebu.

Veštačke suze ili kapi za oči treba da koristite tačno kako je naznačeno u uputstvu ili na način koji vam je vaš lekar prepisao. Ne stavljajte kapi u manjoj ili većoj dozi od prepisane i ne koristite ih duže nego što bi trebalo.

Veštačke suze koristite na sledeći način:

 • Nagnite glavu malo unazad i povucite donji kapak da biste napravili mali džep. Držite kapaljku iznad oka sa vrhom nadole. Podignite i skrenite pogled od kapaljke i iscedite kap.
 • Zatvorite oči na 2 ili 3 minuta sa nagnutom glavom, bez treptanja ili žmirenja. Nežno pritiskajte prstom unutrašnji ugao oka oko 1 minut, da sprečite da tečnost iscuri u vaš suzni kanal.
 • Koristite samo onaj broj kapi koje vam je lekar propisao. Ako koristite više od jedne kapi, sačekajte oko 5 minuta između kapi.
 • Sačekajte najmanje 10 minuta pre nego što upotrebite bilo koje druge kapi za oči koje vam je propisao lekar.

Nemojte koristiti kapi za oči ako je tečnost promenila boju ili ima čestica u njoj. U tom slučaju obratite se svom lekaru za nove kapi.


Kada imate problema sa suvim očima, sve što želite je da neugodni simptomi poput peckanja, crvenila ili svraba prestanu. Veštačke suze će vam pomoći u tome, a to što su lako dostupne i cenovno pristupačne ih čini pravim izborom i prvom linijom odbrane kada je u pitanju očuvanje zdravlja očiju. • 1 – The role and treatment of inflammation in dry eye disease (PubMed.gov)
 • 2 – Ultraviolet radiation-induced immune modulation: potential consequences for infectious, allergic, and autoimmune disease (US National Library of Medicine)
 • 3 – The use of preservatives in dry eye drops (US National Library of Medicine)
 • 4 – Benzalkonium Chlorides: Uses, Regulatory Status, and Microbial Resistance (US National Library of Medicine)


Nazad na vrh