Štitna žlezda i peckanje u očima: da li su povezani?

Štitna žlezda i peckanje u očima - Šta ih povezuje i kako se lečiti

Ako su vam oči suve ili imate grebanje i peckanje u očima, znate koliko je to neugodan osećaj. I obično to možete jednostavno da rešite kapima za oči. Međutim, da li znate da to može da predstavlja veći problem i da bude jedan od prvih simptoma poremećaja rada štitne žlezde?

Ako ste zdravi, u vašem telu se svi hormoni nalaze u savršenoj ravnoteži i za to je uglavnom zaslužna štitna žlezda. Ona se nalazi u prednjem delu vrata, odgovorna je za celokupan metabolizam i time utiče doslovno na sve organe u vašem telu.

Zato nepravilan rad štitne (tiroidne) žlezde može da izazove ozbiljne simptome, pa i da utiče na zdravlje vaših očiju. Dobra vest je da možete da ublažite neugodne simptome i da poboljšate funkciju svoje štitne žlezde.

Veza između peckanja u očima i štitne žlezde

Ako je štitna žlezda obolela ona može da proizvodi previše ili premalo tiroidnih hormona. Zato postoje 2 glavna poremećaja u radu štitne žlezde:

 • Gravesova bolest, kada je tiroidna žlezda uvećana i proizvodi previše hormona (hipertiroidizam), što dovodi do ubrzavanja metabolizma.
 • Hašimotova bolest, kada tiroidna žlezda proizvodi premalo hormona (hipotiroidizam) i tada metabolizam usporava.


Istraživanja su pokazala da oba ova stanja spadaju u autoimune bolesti. Imuni sistem štiti naše telo od raznih infekcija, bakterija i virusa. Ali u slučaju bolesti štitne žlezde, imuni sistem, iz još nepoznatih razloga, napada tkivo tiroidne žlezde.

Peckanje u očima i štitna žlezda: Postoji li veza?

Ali kakve veze to ima sa našim očima?

Određeni proteini u oku imaju sličnu strukturu kao i štitna žlezda i zato imuni sistem napada mišiće oka i masno tkivo koje se nalazi iza oka. Prvi simptomi koji ukazuju na ovaj problem su peckanje u očima i suvo oko.

Probleme sa očima uglavnom izaziva Gravesova bolest, ali i ljudi sa Hašimotovom bolešću mogu da imaju simptome. Vrstu bolesti je lako utrditi jednostavnom analizom krvi, čime se određuje nivo tiroidnih hormona.

Poremećaj u radu štitne žlezde može da bude nasledan, uglavnom pogađa ljude srednjih godina i izraženiji je kod žena.


Tiroidna žlezda i problemi sa očima

Poremećen rad štitne žlezde može da izazove razne probleme sa očima. Važno je uočiti ih na vreme kako bi se sprečile ozbiljnije posledice, koje čak mogu da budu i trajne. Najčešći problemi oka povezani sa bolešću štitne žlezde su:

Suvo oko - Gravesova i Hašimotova bolest mogu da izazovu suvoću i iritaciju oka, najčešće zbog povlačenja očnih kapaka. Ako u toku noći, dok spavate, očni kapci nisu skroz zatvoreni, oko se isušuje i tako dolazi do iritacije. U ovom slučaju veliko olakšanje mogu da vam donesu kapi za oči, kao i veštačke suze. Još jedan problem povezan sa povlačenjem očnih kapaka je i preosetljivost na svetlo.

Dvostruki vid - Poremećaj tiroidne žlezde može da dovede do oticanja, pa čak i oštećenja mišića koji su zaduženi za pokretanje očiju. A to vodi do duplog vida, ili diplopije. Dvostruki vid ne mora da bude prisutan sve vreme jer se ponekad javlja samo ako se gleda u određenom pravcu. Često se ovo stanje menja iz nedelje u nedelju i može da nestane bez ikakve terapije.

Ispupčene oči (proptoza) - Bolest štitne žlezde može da prouzrokuje oticanje tkiva oko i iza očiju, a to istiskuje oči unapred i čini ih upadljivim. Ovo stanje može da nestane samo od sebe tokom vremena, ali se u svakom slučaju treba javiti lekaru jer postoji manji rizik od nagnječenja očnog nerva i oštećenja vida.

Bolest štitne žlezde i simptomi: suvo oko, peckanje u očima, ispupčene oči i dvostruki vid.

Zašto me peku oči kad imam problema sa štitnom žlezdom?

Na spoljašnjem delu kapka se nalazi lakrimalna žlezda koja luči suzni film. To je tanak sloj tečnosti koji prekriva površinu oka i pruža mu mehaničku zaštitu, kao i zaštitu od raznih spoljašnjih uticaja.

Ovaj tanak film se sastoji iz 3 sloja: sluzi, vode i masti koja suzni film čini postojanim i održava ga na površini oka.

Kako je oboljenje štitne žlezde autoimunog karaktera, imuni sistem takođe može da napadne i lakrimalnu žlezdu. To može da dovede do:

 • smanjene proizvodnje suznog filma
 • smanjenog kvaliteta suznog filma, snižavanem količine masti u filmu


Sve ovo dovodi do suvog oka i time do peckanja u očima.

Sličan efekat proizvodi proptoza (ispupčene oči), kao i povlačenje očnih kapaka, jer je tada površina oka izloženija spoljašnjim uticajima i podložnija isušivanju.


Sprečite peckanje u očima (izazvano poremećajem u radu štitne žlezde)

Bez obzira da li je peckanje u očima izazvano zbog previše ili premalo tiroidnih hormona, lečenje započinje dovođenjem tih hormona na optimalan nivo.

Ako štitna žlezda proizvodi premalo hormona, terapija se sastoji od davanja sintetičkih tiroidnih hormona koji zamenjuju i dopunjuju prirodne. Jednom kada se nivo hormona vrati u normalu nestaju svi simptomi, pa i peckanje u očima.

Ako štitna žlezda proizvodi previše hormona, koriste se medikamenti za njihovo smanjivanje (tirostatici). Posebnu efikasnost u lečenju hiperaktivne tiroidne žlezde pokazao je radioaktivni jod, koji dužom primenom može da dovede do potpunog izlečenja.

Da bi ubrzali izlečenje i izbegli komplikacije koje mogu da nastanu, savetujemo vam da:

 • ostavite pušenje
 • izbegavajte sobe sa klima uređajima i pregrejane sobe
 • koristite ovlaživače vazduha
 • odmarajte oči češće ako duže vreme gledate u ekran
 • zaštitite svoje oči naočarima za sunce
 • unosite dovoljno tečnosti
 • jedite hranu bogatu omega-3 masnim kiselinama


Ukoliko koristite neku od terapija za regulisanje nivoa tiroidnih hormona, vremenom ćete svakako poboljšati svoje zdravstveno stanje.

Sprečite peckanje u očima: odmarajte oči i unosite dovoljno tečnosti.

Ali da bi dodatno pomogli sebi i olakšali neugodne simptome, preporučujemo vam da u toku dana koristite Thealoz Duo kapi za oči, a uveče Thealoz Duo Gel. Ovi medikamenti ne sadrže konzervanse, što je izuzetno važno jer konzervansi dodatno iritiraju vaše oči.

Kapi za oči Thealoz Duo sadrže i trehalozu, aktivni sastojak koji ćelijama na površini oka pruža bioprotekciju.

Thealoz Duo kapi za oči bez konzervansa sprečavaju peckanje u očima.

Ako imate bilo kakvih problema sa očima ili jednostavno želite da očuvate svoje oči zdravim, mi vam možemo pomoći u tome: pregledajte članke na našem web sajtu koji su puni korisnih saveta, i koji će vam pomoći u očuvanju zdravlja vaših očiju.

Nazad na vrh