Peckanje u očima: tipičan simptom za suve oči

Peckanje u očima: kako suve oči utiču na Anju

Suve oči su problem modernog doba koji je usko povezan sa našim načinom života i koji je sve izraženiji kako ulazimo u poznije godine života.

Prema nekim istraživanjima, polovina Evropljana pati od ove neprijatne bolesti oka i svake godine sve više ljudi oseća simptome kao što su peckanje u očima, svrab očiju i osećaj stranog tela u oku. Među njima je i Anja, marketing menadžer koji se sa ovim neugodnim stanjem bori već godinama. Saznajte šta je uradila kada je primetila prve simptome i zašto je odabrala Thealoz Duo kapi za oči da ublaži probleme koje sindrom suvog oka izaziva.


peckanje u očima zbog suvih očiju kod Anje
Anja nosi kontaktna sočiva i često oseća peckanje u očima.

Lično iskustvo: suvo oko i peckanje u očima

Moje Oko: Anja, kada ste prvi put primetili da nešto nije u redu sa vašim očima? Možete li to da povežete sa nekim određenim događajem?

Anja: Uvek sam imala probleme sa očima zbog svog slabog vida. Zbog velike dioptrije počela sam da nosim kontaktna sočiva još u osnovnoj školi. Tokom vremena sam shvatila da nošenje kontaktnih sočiva isušuje moje oči. Ali, sa prolaskom godina, i usled povećanog stresa, kao i zbog dosta vremena koje provodim iza različitih ekrana, problem je postao još izraženiji.

Moje Oko: Koje simptome ste osećali kada ste saznali da patite od bolesti suvog oka?

Anja: Osećala sam umor i peckanje u očima. Takođe sam imala i osećaj stranog tela u oku. Nisam imala predstavu šta to nije u redu sa mnom. Pomislila sam i da je stvar u kontaktnim sočivima, koja mi jednostavno više nisu odgovarala. Stalno sam imala potrebu za prevrtanjem očima koje mi je donosilo kratkotrajno olakšanje, jer dodirivanje i trljanje očiju nije dolazilo u obzir.

Moje Oko: Šta mislite da je kod vas dovelo do pojave suvog oka? Da nije možda vaš način života? Svi znamo kako to utiče na naše zdravlje, pa i na zdravlje očiju.

Anja: Mislim da su na to najviše uticali moja velika dioptrija, nošenje kontaktnih sočiva i naprezanje očiju. Ali svakako da je i moj životni stil tome dao veliki doprinos. Posao koji radim me drži za kompjuterom skoro čitav dan, a takođe volim i da čitam knjige. Kao što vidite, ja zaista ne štedim svoje oči.


Moje Oko: Šta ste uradili kada ste po prvi put osetili peckanje u očima? Koji su bili vaši prvi koraci nakon pojave bolesti?

Anja: Nažalost, nisam odmah reagovala. Čekala sam i nadala se da će ovo stanje da prođe samo od sebe. Nakon nekog vremena, pitala sam svog oftalmologa šta da radim i on mi je savetovao da počnem redovno da koristim Thealoz Duo kapi za oči, jer nisu sve kapi pogodne za korišćenje ako nosite kontaktna sočiva. Od samog početka lekar me je savetovao da održavam vlažnost očiju kapima za oči, ali ja na to nisam obraćala mnogo pažnje.


peckanje u očima Anja rešava sa Thealoz Duo kapima
Za peckanje u očima Anja koristi Thealoz Duo kapi.

Moje Oko: Koliko često imate probleme sa suvim očima?

Anja: Sa tim problemima se suočavam svakodnevno, tako da redovno koristim kapi za oči.

Moje Oko: Da li biste preporučili svakome da koristi Thealoz Duo kapi za oči?

Anja: Thealoz Duo kapi su odličan izbor i meni donose veliko olakšanje. Lako se koriste, dolaze u zgodnom pakovanju i ne sadrže nikakve konzervanse. Jako mi se sviđa to što, i pored odsustva konzervansa, mogu da se koriste 3 meseca nakon otvaranja bočice.

peckanje u očima rešavaju Thealoz Duo kapi
Thealoz Duo kapi su Anjin izbor za peckanje u očima.

Moje Oko: Da li imate neku dnevnu rutinu za negu očiju?

Anja: Nemam nikakvu posebnu rutinu, ali se definitivno trudim da vodim računa o svojim kontaktnim sočivima kako bi izbegla neugodne simptome kao što su svrab očiju i peckanje u očima. Koristim gas propusna kontaktna sočiva koja menjam jednom ili dva puta na svake 2 godine u zavisnosti od toga kako mi se menja dioptrija. Tečnost u kojoj čuvam sočiva menjam svakodnevno, a jednom nedeljno čistim sočiva pomoću ove tečnosti, uz dodatak tableta koje pomažu u otklanjanju naslaga proteina sa kontaktnih sočiva.

Mislim da sigurno ne činim dovoljno za zdravlje svojih očiju i da bi trebalo češće da koristim kapi za oči. Za sada koristim kapi samo kada osetim svrab ili peckanje u očima.

Moje Oko: Da li ste zbog sindroma suvog oka izmenili svoj način života? Da li ste možda počeli i zdravije da se hranite?

Anja: Ne mogu da kažem da sam izmenila svoj životni stil samo zbog zdravlja očiju, ali sam definitivno počela da pijem više vode i pokušavam da jedem više voća i povrća, a manje industrijski obrađene hrane. Pomaže mi i uzimanje suplemenata koji sadrže omega-3 masne kiseline, a kada god mi se ukaže prilika odmaram svoje oči.

Hvala vam Anja na ovom razgovoru. Želimo vam da imate što manje problema sa peckanjem u očima i drugim simptomima suvog oka, kao i da iskoristite sve prednosti koje vam pružaju Thealoz Duo kapi za oči.

Nazad na vrh