Hormonski disbalans i suve oči u trudnoći i menopauzi

Suve oči u trudnoći i menopauzi: Kako hormonski disbalans utiče na vaše oči

Drage dame, da li znate da su hormoni glavni krivci za promene u vašem vidu posle 40-te godine života?

I to je sasvim normalna stvar, jer ako hormoni utiču na vaše raspoloženje, telesnu težinu i seksualni nagon, zašto onda ne bi uticali i na vaše oči? Hormonski disbalans kod žena je pogotovu izražen tokom trudnoće i menopauze, kada možete da primetite i veće promene u svom vidu.

Kod mnogih žena tokom ovih perioda dolazi do promena u kvalitetu suznog filma, a time i do isušivanja površine oka i pojave suvih očiju.

trudna žena in žena u menopauzi sa suvim očima
Suve oči u trudnoći i menopauzi su uobičajena pojava kod žena.

Hormonski disbalans i suve oči: život žene posle 45-te

Menopauza predstavlja kraj ženinih reproduktivnih godina i uglavnom se javlja u kasnim 40-im ili ranim 50-im. Tokom menopauze žensko telo proizvodi manje estrogena, progesterona i androgena, što izaziva razne neprijatne simptome kao što su pojačano znojenje, valunzi, nesanica i depresija.

Neki od ovih hormona, kao što su androgen i estrogen, igraju ulogu u proizvodnji suza. U menopauzi proizvodnja ovih hormona se smanjuje i rezultat toga je manje suza ili smanjenje kvaliteta suznog filma. Ove promene su nakon menopauze trajne, zato što se i nivo hormona tada trajno menja.

Manje suza i slabiji kvalitet suznog filma su 2 glavna uzroka za suve oči. Iako mnoga stanja mogu da dovedu do sindroma suvog oka, menopauza svakako povećava rizik. Procenjeno je da 61% žena u menopauzi ima simptome suvog oka. Žene takođe imaju više problema sa suvim očima jer su istraživanja pokazala (1) da 78% onih koji pate od ovog stanja su ženskog pola.

Zato žene posebno treba da izbegavaju okidače koji dovode do suvog oka:

 • Ekstremne temperature (toplo ili hladno)
 • Dim
 • Prašina
 • Jak vetar
 • Zagađenje vazduha


Kod žena je suzni film već oslabljen hormonskim disbalansom i svi ovi okidači samo pogoršavaju stanje i pojačavaju simptome kao što su crvenilo i peckanje u očima, zamagljen vid i osećaj stranog tela u oku.

žena u menopauzi sa suvim očima
Hormonski disbalans u menopuzi je posledica niskog nivoa estrogena i progesterona.

Da li suvo oko može da se spreči tokom menopauze?

Nažalost ne može, jer teško je regulisati prirodne hormone u vašem telu. Ali svakako možete da smanjite rizik od pojave ozbiljnog sindroma suvog oka:

 • Izbegavajte da duži vremenski period provodite ispred ekrana računara ili mobilnog telefona. Pravite povremene pauze i češće trepćite.
 • Nosite zaštitne naočare tokom aktivnosti na otvorenom, dok npr. radite u svojoj bašti. Naočare za sunce vas mogu zaštititi od vetra i time od isušivanja očiju.
 • Koristite ovlaživač vazduha kada boravite u zatvorenim prostorijama. Tako ćete svojim očima obezbediti dodatnu vlagu.
 • Kontaktna sočiva mogu da pogoršaju sindrom suvog oka. Zato razgovarajte sa svojim oftalmologom kako bi vam prepisao odgovarajuća sočiva.
 • Uključite u svoju ishranu namirnice koje su bogate omega-3 masnim kiselinama. To će pomoći vašem telu da se bori protiv inflamacija i simptoma koji prate suve oči.

Ovi saveti će vam pomoći da smanjite rizik od sindroma suvog oka ili da olakšate simptome ako se ovo stanje već pojavilo. Naravno, budite u kontaktu sa svojim lekarom i pratite njegova uputstva kako bi stanje držali pod kontrolom.

Hormonski disbalans i suve oči u trudnoći

Trudnoća i očekivanje bebe je uzbudljivo vreme vašeg života, ali ono što će vas možda iznenaditi, je koliko se vaše telo menja, uključujući i vaš vid. Vaše telo tada prolazi kroz mnoge promene, kako fizičke, i tako i psihičke. Vaše oči nisu izuzetak i to ne treba da vas brine jer skoro sve se nakon porođaja vraća u normalu.

Za mnoge žene postoje veći problemi tokom trudnoće, kao što su jutarnje mučnine i otekla stopala, nego što je smanjena oštrina vida. Ali ti manji problemi sa očima umeju da budu neugodni i zbunjujući, pogotovu ako se pojave iznenada.

trudna žena sa suvim očima
Suvo oko u trudnoći je posebno izraženo u zadnjem tromesečju.

Sindrom suvog oka je uobičajen problem sa očima koji se javlja tokom trudnoće. On je obično posledica nedovoljne proizvodnje suza i zato površina oka nije dovoljno vlažna. Međutim, suze se ne sastoje samo od vode, već i od mucina, lipida i proteina. Ako se delikatna ravnoteža ovih sastojaka poremeti, takođe dolazi do isušivanja očiju.

Za sve ove promene je odgovoran hormonski disbalans, koji je pogotovu izražen tokom trudnoće i to svih 9 meseci. Tokom zadnjeg tromesečja, nivo progesterona je posebno nizak i tada možete da osetite pojačane simptome sindroma suvog oka, kao što su peckanje u očima, zamagljen vid i preosetljivost na svetlo.

Ukoliko ste pre trudnoće imali zdravstvenih problema, kao što su dijabetes ili problemi sa štitnom žlezdom, za koje je poznato da deluju na oči, treba da redovno idete na kontrole kod svog lekara.

Drugi faktori rizika za suve oči tokom trudnoće su:

 • Dehidratacija
 • Nošenje kontaktnih sočiva
 • Boravak u jako zagrejanim ili klimatizovanim prostorijama
 • Boravak na suncu

Trudnoća je često vreme radosti i isčekivanja, ali i velikih hormonskih promena koje privremeno mogu da utiču na vaš vid. To je vreme kada treba da vodite računa, ne samo o svojim očima, već i o čitavom telu. Vodite računa da se zdravo hranite, da pijete dovoljno tečnosti i imate dosta zdravog sna. Tada možete da budete mirni i spokojni i da sa radošću čekate trenutak rođenja svoje bebe.

Kako drugi hormoni utiču na sindrom suvog oka

Hronični problem sa suvim očima može da bude posledica problema sa tiroidnom žlezdom ili nedovoljnog nivoa insulina u telu.

Tiroidna žlezda proizvodi hormone koji regulišu metabolizam, rast i druge važne funkcije u vašem organizmu. Promene u nivou hormona koje proizvodi tiroidna žlezda mogu da izazovu suvo oko. Do ovih promena često dolazi zbog toga što imuni sistem greškom napada tkivo tiroidne žlezde.

Tu možemo da izdvojimo 2 slučaja:

 • Graves-Bazedovljeva bolest je stanje kada je tiroidna žlezda hiperaktivna i proizvodi previše hormona
 • Hašimotova bolest ili hipotiroidizam je stanje kada je nivo proizvodnje hormona u tiroidnoj žlezdi nizak

Ako imate dijabetes tip 1 ili tip 2, onda imate i problema sa nivoom insulina u krvi. Nizak nivo insulina čini da lakrimalne žlezde ne proizvode dovoljno suza i zato se javlja sindrom suvog oka. Uzimanjem potrebnih dodatnih doza insulina ovo stanje može da se popravi.

žena s problemima s ščitnjačom in suvim očima
Promene u nivou hormona koje proizvodi tiroidna žlezda mogu da izazovu suvo oko.

Jednostavna rešenja za problem suvog oka

U menopauzi i tokom trudnoće nije ništa neobično da osećate peckanje u očima i imate osećaj stranog tela u oku. Sindrom suvog oka svakako prate neprijatni i neugodni simptomi, ali postoje razni načini da ove simptome ublažite i poboljšate svoj kvalitet života:

Tople obloge - Stavljanjem toplih obloga na svoje oči poboljšavate cirkulaciju u krvnim sudovima oko očiju i time stimulišete proizvodnju suza. Ovom tehnikom takođe poboljšavate kvalitet suza, jer opuštate svoje oči i smanjujete njihovu iritaciju. To činite tako što mekanu tkaninu potopite u toplu vodu, a zatim je dobro iscedite i držite na očima 10-ak minuta. Ako se tkanina u međuvremenu ohladi, ponovite postupak. Ovo radite 2 puta dnevno, dokle god ne osetite poboljšanje.

Budite hidrirani - Svakom delu vašeg tela potrebna je voda kako bi bio zdrav, a to uključuje i vaše oči. Ispijanje dovoljne količine vode održava površinu očiju vlažnom. Nemojte da čekate da ožednite kako bi ste pili vodu, jer tada ste već pomalo dehidrirali. Neka vam cilj bude da svakodnevno popijete po 2l vode. Ako nema vode može i neka druga tečnost, izuzev alkohola i kofeina, jer oni dodatno dehidriraju vaše telo. Da bi ste proverili da li ste dovoljno hidrirani, dovoljno je da proverite boju svoje mokraće: ako je bezbojna ili svetlo žuta, onda ste uneli u sebe dovoljnu količinu tečnosti.

Omega-3 masne kiseline - Nedostatak esencijalnih masnih kiselina u ishrani takođe može da izazove sindrom suvog oka. Istraživanja su pokazala da unos omega-3 masnih kiselina stimuliše proizvodnju suza i održava vlažnost vaših očiju. Ove esencijalne kiseline možete pronaći prirodno u hrani kao što su riba, orašasti plodovi ili seme lana. Ako ishranom ne unosite dovoljno omega-3 masnih kiselina, možete da koristite i suplemente.

Naočare za sunce - Kada ste napolju, posebno kada je dan vetrovit, nosite naočare za sunce sa širokim okvirom kako bi zaštitili svoje oči spreda i sa strane. Na taj način sprečićete isušivanje površie oka, kao i upad stranog tela u oko.

Kapi za oči - Kapi za oči ili veštačke suze su idealne za održavanje vlažnosti oka i za ublažavanje simptoma suvih očiju. Preporučujemo vam Thealoz Duo kapi za oči koje možete koristiti u toku trudnoće i menopauze. Ove kapi za oči ne sadrže konzervanse i time dodatno čuvaju vaše oči. U sebi sadrže jedinstveni aktivni sastojaka trehalozu, koja obnavlja površinu vašeg oka.

Thealoz Duo kapi za oči protiv suvog oka
Thealoz Duo kapi za oči ublažavaju simptome suvog oka u trudnoći i menopauzi.

Nivoi hormona u telu žene variraju u zavisnosti od životnog doba, i menjaju se tokom puberteta, trudnoće i menopauze. Oni mogu da izazovu buru u vašem telu i česte promene raspoloženja i energije, kao i probleme sa vašim očima. Rezultat toga je sindrom suvog oka i neprijatni simptomi koji ga prate. Promenom životnog stila i primenom naših stručnih saveta možete da ublažite neugodne simptome suvih očiju i da i dalje uživate u svojim omiljenim aktivnostima.

1Etiology, prevalence, and treatment of dry eye disease (US National Library of Medicine)

Nazad na vrh