Problemi sa očima i Disfunkcija Meibomovih žlezda

Kako disfunkcija Meibomovih žlezda izaziva probleme sa očima

Da li povremeno imate probleme sa očima i osećate simptome kao što su crvenilo, peckanje u očima i zamagljen vid?

Svi ovi simptomi mogu da se povežu sa sindromom suvog oka, koji često nastaje kao posledica disfunkcije Meibomovih žlezda, odnosno začepljenja malih žlezdakoje se nalaze na ivici očnih kapaka. Saznanje da imate ovaj problem je samo deo rešenja. Takođe je važno da znate i šta je disfunkcija Meibomovih žlezda i kako ovo stanje nastaje. To će vam pomoći da se rešite ovog neprijatnog stanja i poboljšate svoj kvalitet života.

kapak i disfunkcija Meibomovih žlezda
Disfunkcija Meibomovih žlezda izaziva razne probleme sa očima.

Šta su Meibomove žlezde?

Da li ste znali da se na vašim očnim kapcima nalaze male žlezde koje luče tečnost sličnu ulju? Ove žlezde se nazivaju Meibomove žlezde i podsećaju na pore na vašoj koži.

Kao što pore na koži sprečavaju njeno isušivanje, Meibomove žlezde održavaju vlažnost površine oka. Ove žlezde se nalaze na samoj ivici vaših očnih kapaka, u blizini trepavica. Od 30 do 40 Meibomovih žlezda se nalazi na gornjem kapku, dok se na ivici donjeg kapka nalazi od 20 do 30 žlezda. Ove žlezde proizvode ulje koje podmazuje površinu oka i time sprečava njegovo isušivanje.

Kako, uopšte, ovo ulje pomaže vašim očima?

Svaki put kada trepnete, vaši očni kapci istisnu sveže ulje koje se ravnomerno rasporedi po površini vašeg oka.  Iako je ovaj sloj ulja izuzetno tanak (oko 100nm), on je veoma važan jer:

 • Štiti vaše oči od bakterija i prljavštine
 • Održava optimalnu vlažnost vaših očiju
 • Usporava isparavanje suznog filma
 • Pomaže u očuvanju vašeg vida


Svaki poremećaj u radu Meibomovih žlezda može da utiče na vaš vid, da dovede do raznih neugodnih stanja i problema sa očima.


Šta je disfunkcija Meibomovih žlezda?

Da bi ste shvatili šta je zapravo disfunkcija Meibomovih žlezda, treba prvo da znate nešto više o suzama.

Vaše suze se sastoje iz 3 sloja:

 • Prvi sloj je mucin, tj. sluz koja pomaže suzama da se zadrže na površini oka.
 • U sredini se nalazi vodeni sloj koji hidrira i čisti površinu vašeg oka.
 • Treći, lipidni sloj, sprečava prebrzo isparavanja suza. Ovaj sloj se sastoji od ulja koje proizvode Meibomove žlezde.


Ako suzni film nema zdrav lipidni sloj, suze isparavaju prebrzo, što dovodi do iritacije i isušivanja površine vašeg oka.

Disfunkcija Meibomovih žlezda, u suštini, nije neko izolovano stanje, već predstavlja grupu stanja koja utiču na sposobnost Meibomovih žlezda da proizvode ulje koje podmazuje površinu oka. Disfunkcija Meibomovih žlezda je čest i uobičajen poremećaj za koji većina ljudi nikada nije ni čula. 

Ovo stanje, sa naizgled čudnim imenom, se u početnim fazama često ne prepoznaje, ali ako mu se dozvoli da napreduje izaziva razne neprijatnosti, kao što je sindrom suvog oka ili upala kapaka. Suvo oko je posledica lošeg kvaliteta suznog filma ili začepljenja Meibomovih žlezda. Hronično zapušene Meibomove žlezde, vremenom, gube sposobnost da luče ulje što dovodi do suvih očiju i trajnih promena u suznom filmu.

Stariji muškarac i disfunkcija Meibomovih žlezda
Godine starosti su glavni faktor rizika za disfunkciju Meibomovih žlezda.

Uobičajeni simptomi disfunkcije Meibomovih žlezda

Disfunkcija Meibomovih žlezda izaziva razne neprijatne reakcije. U zavisnosti od vašeg specifičnog slučaja, vaši simptomi mogu da budu blagi ili ozbiljni, kratkotrajni ili dugotrajni.

Suve oči ili sindrom suvog oka je uobičajen simptom disfunkcije Meibomovih žlezda i zato je suvo oko rani znak da imate nekih problema sa očima.

Pored ovoga postoje i mnogobrojni drugi simptomi, od kojih su najčešći:

 • Zamagljen vid
 • Peckanje u očima
 • Svrab očiju
 • Osećaj stranog tela u oku
 • Crvenilo oka
 • Osetljivost na svetlo
 • Suzenje očiju
 • Čmičak na oku
 • Učestalo treptanje

Žena sa simptoma disfunkcije Meibomovih žlezda
Simptomi disfunkcije Meibomovih žlezda su suvo oko, zamagljen vid i peckanje u očima

Ako primetite da imate bilo koji od ovih simptoma, obavezno treba da se javite svom lekaru. Ove simptome ne treba da ignorišete jer oni mogu da ukažu na početak razvoja neko ozbiljnijeg stanja. Zato poseta oftalmologu može da spreči razna oštećenja i probleme sa očima.

U toku letnjih i zimskih meseci, navedeni simptomi mogu da se intenziviraju jer tada koristimo sisteme za grejanje ili hlađenje, a ako ste na direktnom putu hladnog ili toplog vazduha, problemi sa očima se pojačavaju. Do inteziviranja simptoma takođe dolazi ako živite u vetrovitim ili područjima sa visokom vlažnošću.

Ako ne lečite ove simptome, Meibomove žlezde mogu vremenom u potpunosti da prestanu sa radom i da tako dođe i do ozbiljnijih problema sa očima. Jedna od posledica može da bude i infekcija očnog kapka ili blefaritis, koji se javlja kada bakterije na kapcima počinju ubrzano da se razmnožavaju zbog netretiranja simptoma. Zato je važno da se javite svom oftalmologu čim primetite neki od nabrojanih simptoma.


Kako da brinete o svojim očnim kapcima ako imate disfunkciju Meibomovih žlezda

Efikasan tretman disfunkcije Meibomovih žlezda je moguć ukoliko na vreme krenete sa lečenjem. Tretiranje simptoma ume da bude frustrirajući proces. Zato je važno da razumete pravi uzrok ovih neugodnih simptoma.

Smanjena proizvodnja suza uglavnom nastaje zbog začepljenja Meibomovih žlezda, a posledica toga su razni problemi sa očima, kao što je npr. sindrom suvog oka. Kako je ovo hronično stanje, lečenje i preventivni tretman moraju da se obavljaju svakog dana i treba da uključuju sledeće:

Tople obloge - Zagrevanje ivice očnih kapaka povećava proizvodnju lipida i otapa ulje u Meibomovim žlezdama koje se stvrdnulo. Za ovo treba da koristite tople i suve obloge koje ćete držati na svojim očnim kapcima od 5 - 10 minuta. Ovaj postupak treba da ponavljate 2 puta dnevno ako imate simptome ili 1 dnevno zbog prevencije.

Masaža očnih kapaka - Cilj masaže je da se istisne bilo kakvo zgusnuto ulje koje začepljuje otvore Meibomovih žlezda. Za masažu očnih kapaka koristite kažiprst ili srednji prst. Vrh prsta pomerajte od unutrašnjeg ugla oka, duž kapka, do spoljašnjeg ugla oka. Dok masirate gornji kapak gledajte nadole i obrnuto. Masaža ne treba da bude ni previše nežna ni previše gruba.

Održavanje higijene - Higijena očnih kapaka je važna za zdravlje vaših očiju i dobar vid jer poboljšava lučenje lipida iz Meibomovih žlezda, a time se održava visok kvalitet suznog filma. Za održavanje higijene očnih kapaka preporučujemo vam Blephaclean sterilne krpice koje sadrže hijaluronsku kiselinu i neguju vaše kapke, a u isto vreme ne sadrže parabene i konzervanse.

Blephaclean sterilne krpice kod disfunkcije Meibomovih žlezda
Blephaclean sterilne krpice su odlično rešenje za svakodnevnu higijenu kapaka

Kapi za oči  - Veštačke suze ili kapi za oči vlaže površinu vašeg oka i sprečavaju pojavu simptoma kao što je sindrom suvog oka. Thealoz Duo kapi za oči ublažavaju i druge simptome disfunkcije Meibomovih žlezda zato što sadrže jedinstvenu kombinaciju hijaluronske kiseline i trehaloze. Thealoz Duo ne sadrži nikakve konzervanse i zato blagotvorno deluje na vaše umorne oči.

Thealoz Duo kapi za oči kod disfunkcije Meibomovih žlezda
Thealoz Duo kapi za oči vlaže površinu vašeg oka.

Promena životnog stila - Ako u svoj život unesete nekoliko manjih izmena, iznenadićete se koliko to može pozitivno da utiče na zdravlje vaših očiju. Uvek unosite dovoljno tečnosti, jer tako hidrirate svoje telo i oči. Izbegavajte kafu i alkohol. Nemojte da pušite i da izlažete sebe toksinima iz dima cigareta, zato što time povećavate rizik od nastanka raznih bolesti oka.

Omega-3 masne kiseline - Omega-3 masne kiseline poboljšavaju kvalitet lipida koje proizvode Meibomove žlezde i smanjuju mogućnost njene disfunkcije. Ove esencijalne masne kiseline pomažu u smanjenju inflamacije i upale kapaka, a takođe ublažavaju i druge simptome koji prate disfunkciju Meibomovih žlezda. Omega-3 masne kiseline možete da pronađete u ribi, orašastim plodovima, jajima i semenu lana.

Disfunkcija Meibomovih žlezda i promena životnog stila
Več male promene životnog stila pozitivno utiču na zdravlje vaših očiju.

Bez obzira gde se nalazite i šta radite, disfunkcija Meibomovih žlezda izaziva niz neugodnih simptoma koji vas sprečavaju da se opustite i uživate u onome što radite. Bez kvalitetnog suznog filma stalno ćete osećati svrab, crvenilo i peckanje u očima. Zato je važno da se na vreme javite svom lekaru kako bi se oslobodili ovih neprijatnosti i sprečili ozbiljnije probleme sa očima. U očuvanju zdravlja očiju pomoćiće vam i tekstovi na našem blogu koje smo brižljivo pripremili za vas.

Nazad na vrh