Svrab očiju: Alergije i drugi problemi sa očima

Svrab očiju: česti i dosadni problemi sa očima

Svrab očiju ume da bude zaista neugodan.

Ne samo da izaziva crvenilo i iritira vaše oči, već morate da se uzdržavate od trljanja i češanja očiju kako ih ne biste inficirali bakterijama i klicama koje se nalaze na vašim rukama. Svrab u očima ponekada bude toliko intenzivan da prosto ne možete da se fokusirate ni na šta drugo.

Bez obzira koliko je svrab očiju neprijatan i dosadan, on obično ne ukazuje ni na šta ozbiljno i može da se reši ako znate koji je uzrok ovog neugodnog stanja.

srvab očiju kod devojke
Svrab očiju je neugodna, ali uglavnom bezazlena pojava.

Alergija na polen kao glavni razlog svraba u očima

Ako ste primetili da osećate svrab očiju svake godine u otprilike isto vreme, velika je verovatnoća da patite od sezonskih alergija. Od svih vrsta alergija najčešća je alergija na polen, koja je sve samo ne retka pojava, jer od nje pati čak 10% odraslih.

Razlog zašto su oči ovako osetljive na polen je to što su one direktno izložene delovanju spoljašnje sredine. Kada polen ili neki drugi alergen dospe u vaše oči, dolazi do oslobađanja histamina i nekih drugih hemikalija koje izazivaju širenje krvnih sudova u vašim očima, inflamaciju oka i očnih kapaka, kao i svrab očiju. Svrab i peckanje u očima izazvani su vezivanjem histamina za receptore nervnih ćelija.

Kako da pomognete sebi?

Izbegavanje polena je očigledan i najbolji način da smanjite simptome i neprijatnosti koje izaziva alergija na polen. Ali zašto bi sebi uskratili uživanje u toplim i prijatnim prolećnim danima? Ponekad je i nemoguće da izbegnete izloženost ovim alergenima.

Tretman alergije na polen zavisi od simptoma i od toga koliki uticaj imaju na vaš kvalitet života. Kako simptomi mogu biti blagi ili vrlo izraženi, tako se primenjuju i različiti lekovi za alergiju:

Kapi za oči ili veštačke suze - Thealoz Duo kapi za oči ne sadrže konzervanse i zato su blage i bezbedne za upotrebu. One ispiraju polen i druge alergene iz vaših očiju i ublažavaju simptome polenske groznice.

Antihistamini - Ovi preparati mogu da se uzimaju oralno u obliku kapsula ili kao kapi za oči. Antihistamini ublažavaju svrab očiju, kijanje i inflamaciju oka i očnih kapaka tako što blokiraju hemikalije koje vaš imuni sistem oslobađa kako bi se navodno borio protiv alergena.

kapi za oči smanjuju svrab očiju kod devojke
Thealoz Duo kapi za oči umiruju svrab u očima

Kortikosteroidi - Kortikosteroidi su vrlo efikasni u suzbijanju simptoma polenske groznice, ali ih treba koristiti obazrivo i umereno jer osim blagotvornog dejstva na simptome alergije, mogu da imaju i ozbiljne nuspojave. Preterana upotreba kortikosteroida se povezuje sa pojavom bolesti oka kao što su katarakta i glaukom.

Imunoterapija - Kada drugi tretmani ne daju rezultate ili se njihovom primenom javljaju neželjene nuspojave, primenjuje se imunoterapija ili injekcije protiv alergija. Ovaj tretman treba da traje najmanje 6 meseci kako bi dao rezultate, a obično je to 3-5 godina. Ove injekcije sadrže malu količinu alergena koji ima za cilj da smanji vašu osetljivost, ublaži simptome i redukuje potrebu za određenim lekovima.

Prevencija alergije na polen:

 • Ne izlazite napolje kada je visoka koncentracija polena u vazduhu
 • Nosite naočare za sunce kako bi sprečili kontakt polena sa vašim očima
 • Kada dođete kod kuće, presvucite se i istuširajte kako bi sprali polen sa tela
 • Držite vrata i prozore zatvorenim kada god je to moguće

Kako konjunktivitis izaziva svrab očiju

Konjunktivitis je uobičajena bolest oka koju izazivaju virusi, bakterije, alergeni i drugi iritanti. To je inflamacija ili zapaljenje konjunktive, tanke membrane koja pokriva deo površine oka (beonjaču) i unutrašnost očnog kapka.

Simptomi koji se vezuju za konjunktivitis su svrab očiju, crvenilo oka, otečeni kapci, osećaj stranog tela u oku i peckanje u očima.

svrab očiju zbog konjunktivitisa kod muškarca
Konjunktivitis ili inflamacija oka je bolest očiju koja izaziva svrab u očima

Kako da pomognete sebi?

Konjunktivitis je relativno lako lečiti. Ova bolest oka nestaje sama od sebe u roku od 2 nedelje i to bez ikakvog tretmana. Ako želite da ubrzate izlečenje, smanjite rizik od nastanka komplikacija, kao i da umanjite neugodnosti kao što su peckanje i svrab u očima, možete da primenite neke od sledećih metoda:

Bakterijski konjunktivitis - Ako je konjunktivitis izazvan bakterijama, vaš lekar će vam prepisati antibiotike u obliku kapi za oči ili tableta. Pratite savete lekara o upotrebi prepisane terapije i već za par dana ćete osetiti olakšanje.

Virusni konjunktivitis - Konjunktivitis izazvan virusima je uobičajen problem sa očima i na njega antibiotici ne deluju. Ne postoji tretman koji bi vam pomogao kod ovog stanja, ali virusni konjunktivitis prolazi bez tretmana za nedelju ili dve. Važno je samo da redovno održavate higijenu oka i očnih kapaka.

Prestanite da nosite kontaktna sočiva - Umesto kontaktnih sočiva nosite naočare dok konjunktivitis ne prođe. Ako iz nekog razloga morate ili želite da nosite sočiva, koristite zamenjiva sočiva dok se ovo neprijatno stanje ne završi.

Koristite Blephaclean krpice - Ove higijenske krpice će vam pomoći da temeljno očistite svoje oči od sasušenog gnoja i suza. Njihov sastav i nežna striktura neguju delikatnu kožu oko vaših očiju. Koristite ih više puta dnevno i vodite računa da ih posle vas ne upotrebi neko drugi jer je konjunktivitis veoma zarazan.

Prevencija konjunktivitisa:

 • Ne dodirujte svoje lice i oči prljavim rukama
 • Redovno perite i dezinfikujte svoje ruke
 • Održavajte svoje naočare i kontaktna sočiva čistim
 • Ne delite sa drugima lične stvari kao što su peškiri i šminka


Kako blefaritis izaziva svrab u očima

Blefaritis je zapaljenje (inflamacija) očnih kapaka koje može da zahvati spoljašnji ili unutrašnji deo kapka. Iako je ovo stanje svakako neugodno, a ponekada i bolno, ono nije zarazno i ne morate da brinete da će oštetiti vaš vid. Najveća briga kod blefaritisa je to kako utiče na vaš fizički izgled.

Blefaritis mogu da izazovu problemi sa meibomskim žlezdama koje se nalaze na ivici očnih kapaka, bakterijske infekcije ili problemi sa kožom, kao što je dermatitis. Karakteristični simptomi blefaritisa su peckanje u očima, svrab očiju, crveni i otekli očni kapci, kao i suzenje očiju.

svrab očiju zbog blefaritisa
Svrab očiju je jedan od simptoma blefaritisa ili zapaljenja očnih kapaka.

Kako da pomognete sebi?

Ne postoji brzo i jednostavno rešenje za blefaritis. Inflamacija očnih kapaka može lako da se vrati ako pre vremena prekinete sa tretmanom. Blefaritis ne može u potpunosti da bude izlečen, tako da se tretman fokusira na kontrolu i ublažavanje simptoma.

Lečenje blefaritisa podrazumeva:

Higijena - Ovo je najvažniji deo lečenja i prevencije blefaritisa. Cilj je da se umire očni kapci, otčepe sve začepljene meibomske žlezde i uklone sve ustajale masne sekrecije iz ovih žlezda. Ovo treba da vam bude dnevna rutina koja se sastoji od tri dela - utopljavanje, masaža i čišćenje očnih kapaka Blephaclean sterilnim krpicama.

Blephaclean krpice protiv svraba očiju
Blephaclean higijenske krpice čiste vaše oči i ublažavaju svrab očiju.

Kapi za oči - Blefaritis se često povezuje sa suvim očima i nedovoljnom proizvodnjom suza. U tom slučaju veštačke suze mogu da vam pomognu da ublažite simptome ovog stanja. Ako to nije dovoljno, vaš oftalmolog vam može prepisati i kapi za oči na bazi kortikosteroida.

Tretman antibioticima - U slučaju da drugi tretmani ne daju željene rezulltate prepisuje se terapija antibioticima. Antibiotici su se dobro pokazali u ublažavajnu simptoma ovog stanja i lečenju bakterijskih infekcija kapaka. Oni se obično doziraju u obliku kapi za oči, ulja ili masti. Ako ovo ne daje rezultate, preporučuje se korišćenje oralnih antibiotika.

Prevencija blefaritisa:

 • Održavajte higijenu lica i ruku
 • Izbegavajte da dodirujete lice rukama
 • Skinite svu šminku pre odlaska na spavanje
 • Unosite hranu bogatu omega-3 masnim kiselinama kako bi održavali meibomske žlezde zdravim

Kako sindrom suvog oka izaziva svrab očiju

Sindrom suvog oka je uobičajen razlog za iritaciju i svrab u očima. Iako ovo stanje uglavnom pogađa stariju populaciju, suvo oko može da se javi u bilo kojem životnom dobu.

Suve oči su posledica toga što vaše suze ne mogu više da obezbede dovoljno vlage vašim očima. Do ovoga može da dođe zbog nedovoljne količine suza ili njihovog lošeg kvaliteta. To dalje dovodi do inflamacije i oštećenja površine oka. 

Uobičajeni simptomi sindroma suvog oka su peckanje u očima, svrab očiju, osetljivost na svetlo, crvenilo oka, suzne oči i zamagljen vid.

suhe oči i svrab očiju kod muškarca
Jedan od čestih simptoma suvog oka je svrab očiju.

Kako da pomognete sebi?

Potrebne su godine da bi se sindrom suvog oka razvio, pa je tako potrebno dosta vremena kako bi se ovo stanje popravilo. Postoje mnogi tretmani za suve oči, ali njihova efikasnost zavisi pre svega od ispravne dijagnoze.

Neki tretmani se bave uzrocima koji su doveli do suvih očiju, dok drugi pokušavaju da poboljšaju kvalitet suznog filma i da spreče prebrzo isparavanje suza sa površine oka. Najčešće se primenjuju sledeći načini lečenja:

Veštačke suze - Kapi za oči su dobro privremeno rešenje za sindrom suvog oka. One mogu da vam pruže trenutno olakšanje i dostupne su i bez recepta. Međutim, ako treba da ih koristite više od tri puta dnevno, trebalo bi da se opredelite za kapi za oči bez konzervansa kao što su Thealoz Duo kapi. One su takođe bezbedne za upotrebu i ako nosite kontaktna sočiva.

kapi za oči Thealoz Duo leče svrab očiju
Thealoz Duo kapi za oči umiruju svrab u očima.

Masaža očnih kapaka - Jedan od najčešćih uzroka sindroma suvog oka je loš kvalitet suznog filma. Meibomske žlezde, koje se nalaze duž ivica kapaka, proizvode ulje koje je sastavni deo suznog filma. Proizvodnju ovog ulja možete da podstaknete nežnom masažom očnih kapaka.

Kortikosteroidi - Za kratkotrajnu upotrebu kortikosteroidi su vrlo korisni jer smanjuju inflamaciju koja je čest pratilac suvih očiju. Kortikosteroidi ne bi trebalo da se koriste duže vreme jer u tom slučaju izazivaju niz negativnih efekata, pa čak mogu da pogoršaju inflamaciju i da dovedu do pojave glaukoma i katarakte.

Unosite dovoljno tečnosti - Sindrom suvog oka je često posledica dehidratacije, tako da je jedan od najboljih tretmana za suvo oko povećano unošenje tečnosti. Tu pre svega mislimo na vodu, jer kafa i alkohol dodatno dehidriraju vaše telo. Voda omogućava vašim očima da proizvode dovoljno kvalitetnih suza koje tada efikasno vlaže površinu vašeg oka.

Promene u ishrani - Pravilna ishrana je veoma bitna za pravilno funkcionisanje vašeg tela, pa i za održavanje kvaliteta suznog filma i dovoljne vlažnosti na površine oka. Za zdravlje vašeg oka posebno su važne omega-3 masne kiseline, koje se u većim količinama mogu naći u raznim vrstama ribe, orašastim plodovima i semenu lana. U slučaju da putem ishrane ne možete da unesete dovoljno ovih esencijalnih masnih kiselina, potrebno je da koristite i suplemente.

Prevencija suvog oka:

 • Češće trepćite kako bi površina vaših očiju bila uvek dovoljno vlažna
 • Izbegavajte zadimljene prostorije
 • Pravite redovne pauze kada provodite duže vreme za računarom
 • Izbegavajte duže nošenje kontaktnih sočiva
 • Koristite ovlaživač vazduha u prostorijama u kojima boravite

Kako kontaktna sočiva izazivaju svrab u očima

Nošenje kontaktnih sočiva je zgodan način za korekciju vida, jer za razliku od naočara pružaju bolji estetski doživljaj, komfornija su i omogućavaju vam da se aktivno bavite sportskim aktivnostima. Duže nošenje kontaktnih sočiva isušuje vaše oči, što dovodi do neugodnih simptoma kao što su peckanje i svrab očiju.

Kontaktna sočiva, vremenom, dovode do razvoja sindroma suvog oka zato što ograničavaju dotok kiseonika do površine vaših očiju. Bez stalnog priliva kiseonika, vaše oči jednostavno ne mogu da proizvedu dovoljno suza.

Kako da pomognete sebi?

Ne morate da se odreknete nošenja kontaktnih sočiva ako patite od sindroma suvog oka. Pronalaženje uzroka suvog oka ili promena vrste sočiva mogu da vam pomognu. Tu su naravno i sledeći saveti:

Odgovarajuća sočiva - Vodite računa da vam oftalmolog prepiše odgovarajuća kontaktna sočiva. Sočiva moraju da imaju odgovarajuću zakrivljenost i da budu od materijala koji vama najviše odgovara.

Kvalitetna sočiva - Koristite kvalitetna kontaktna sočiva koja propuštaju kiseonik do površine vašeg oka. Sočiva koja sadrže hijaluron, pogotovu silikonska hidrogelna kontaktna sočiva, odlična su za sve koji pate od suvih očiju.

Povremeno nošenje sočiva - Nemojte da nosite kontaktna sočiva duži vremenski period. Potrudite se da ih nosite samo u posebnim prilikama kao što je npr. bavljenje sportom. Kada gledate TV ili ste za ekranom svog računara, možete da nosite naočare.

Redovni pregledi - Obavezno treba da idete na redovne godišnje preglede oka, kako bi vaš lekar ustanovio ima li promena u oštrini vida i kako bi na vreme otkrili moguće probleme sa očima.

muškarac za naočarama
Kontaktna sočiva nosite samo u posebnim prilikama.

Prevencija mogućih problema zbog kontaktnih sočiva:

 • Operite ruke pre nego što dodirnete sočiva
 • Nemojte da idete na spavanje sa kontaktnim sočivima
 • Redovno menjajte rastvor u kojem čuvate svoja kontaktna sočiva


Svrab očiju je uobičajena pojava i svako od nas je iskusio ovo neugodno stanje u nekom trenutku. Iako je svrab u očima neprijatan, on obično nije razlog za brigu i uglavnom ukazuje na neke menje probleme sa očima ili na alergije. Ako želite dodatne informacije o načinima da očuvate zdravlje svojih očiju, pogledajte članke na našem blogu.

Nazad na vrh