Konjunktivitis kod dece: simptomi i lečenje

Infekcija oka i konjunktivitis kod dece - simptomi i lečenje

Da li vam se dete požalilo da ga oči svrbe i peku i da jednostavno ne može da prestane da ih trlja? Crvene i otekle oči često upućuju na infekciju oka kod dece i izazivaju zabrinutost svakog roditelja.

Konjunktivitis kod dece je uobičajen problem koji je pogotovu izražen tokom toplih letnjih dana kada vaši najmlađi provode većinu vremena napolju u igri, zbog čega su podložniji infekcijama i problemima sa očima. Bez obzira koliko puta im ponovite da ne dodiruju lice prljavim rukama, nema garancija da će vas poslušati.

Šta onda uraditi kada se desi ono neizbežno i vaše dete dobije konjunktivitis?

Konjunktivitis kod dece
Konjunktivitis kod dece izaziva zabrinutost svakog roditelja.

Šta je infekcija oka kod dece?

Konjunktivitis kod dece je uobičajena pojava, mada može da se javi i kod nas starijih. Do ovog stanja dolazi zbog raznih vrsta infekcija ili alergija, koje izazivaju inflamaciju tankog tkiva koje prekriva unutrašnost očnog kapka i površinu beonjače oka.

Ovo zapaljenje širi krvne sudove u oku koji zbog toga postaju vidljiviji i daju oku vašeg deteta karakterističnu crvenu boju. Iako ovo stanje može da izgleda grozno i zabrinjavajuće, obično nije ništa ozbiljno.

Infekcija oka kod dece može da zahvati jedno ili oba oka i može da bude vrlo zarazna, što zavisi od uzroka. Simptomi konjunktivitisa mogu da se razlikuju od jednog do drugog deteta, ali se uglavnom svode na sledeće:

 • Peckanje u oku
 • Crvenilo oka
 • Povećano suzenje očiju
 • Žućkasto-zeleni gnoj koji curi iz oka
 • Oticanje očnih kapaka
 • Bol u oku
 • Preosetljivost na svetlo
 • Osećaj stranog tela u oku

Infekcija oka kod dece
Infekcija oka kod dece uglavnom ne ukazuje ni na šta ozbiljno.

Ovi simptomi se obično javljaju između drugog i desetog dana od infekcije i zatim se brzo razvijaju i pogoršavaju u naredna 24h do 72h.

Važno je da znate da konjunktivitis kod dece može da se javi iz različitih razloga i uzročnici su obično virusi, bakterije ili alergeni.


Virusni konjunktivitis kod dece

Virusni konjunktivitis može da pogodi ljude bilo koje dobi, ali se najčešće javlja kod dece. Vrlo je zarazan, što znači da se lako prenosi od jedne do druge osobe i zato je važno da se održava lična higijena.

Virusni konjunktivitis kod dece je obično blag i nestane sam od sebe o roku od par nedelja, bez ikakvog posebnog tretmana. Iako ova vrsta konjunktivitisa obično ne izaziva nikakve komplikacije, pojedini virusi kao što su herpes simpleks i varičela-zoster mogu da izazovu probleme sa očima ako se ne tretiraju na vreme.

Virusni konjunktivitis kod dece
Virusni konjunktivitis kod dece je vrlo zarazan i lako se prenosi.

Konjunktivitis kod beba može da bude posebno opasan, kao i kod ljudi sa oslabljenim imunim sistemom. U tom slučaju treba odmah da reagujete i odvedete svoje novorođenče kod pedijatra.

Bakterijski konjunktivitis kod dece

Bakterijski konjunktivitis je glavni razlog infekcije oka kod dece i poznat je po tome što se lako i brzo širi. Različite bakterije su izazivači ove vrste upale oka, ali najčešći uzročnici su streptokoke i stafilokoke.

Ako je vaše dete obolelo od ove vrste konjunktivitisa i nosi kontaktna sočiva, u većem je riziku da razvije bakterijski keratitis. Zato je neophodno da dete ne nosi kontaktna sočiva sve dok vam vaš oftalmolog ne potvrdi da je infekcija prošla.

Bakterijski konjunktivitis kod dece
Bakterijski konjunktivitis kod dece je najčešći oblik konjunktivitisa kod dece.

Infekcija oka kod beba ili neonatalni konjunktivitis je izuzetno opasno stanje kod  novorođenčadi. Uzor ovoga je majka koja ima hlamidiju ili gonoreju i zato u tom slučaju bebi treba da se daju antibiotici u vidu kapi za oči.

Alergijski konjunktivitis kod dece

Alergijski konjunktivitis se javlja kada u oči vašeg deteta dospe neki od alergena, što izaziva prekomernu reakciju imunog sistema. Tada se u detetovim očima javljaju iritacija i crvenilo, što je posledica oslobađanja histamina i drugih aktivnih supstanci. Krvni sudovi u očima se šire i dolazi do iritacije nervnih završetaka i povećanog lučenja suza.

Alergijski konjunktivitis kod dece može biti:

Akutni - Akutni ili sezonski konjunktivitis izaziva polen trave, korova i drveća, kao i spore buđi. Simptomi su oticanje kapaka, peckanje u očima i curenje nosa.

Hronični - Hronični konjunktivitis se javlja tokom cele godine i izazivaju ga prašina i perut životinja. Uobičajeni simptomi su peckanje u očima i osetljivost na svetlo.

Kako se prenosi konjunktivitis?

Razni virusi i bakterije mogu da izazovu infekciju oka kod dece, od kojih su neki veoma zarazni. Oni se prenose od deteta do deteta na različite načine:

Direktnim kontaktom - Kada dete koje ima konjunktivitis dodirne gnoj iz svog oka, a zatim dodirne lice ili oko drugog deteta.

Indirektnim kontaktom - Kada dete dodirne predmet na kome se nalazi virus ili bakterija koja izaziva konjunktivitis, pa zatim dodirne svoje oči.

Kapljično - Ako je konjunktivitis kod beba ili deteta izazvan virusom obične prehlade, onda dete može da ga prenese drugom kašljanjem ili kijanjem.

Infekcija oka kod dece koja je izazvana alergenima ne može da se prenese.

konjunktivitis kod dece u vrtiću
Upala oka kod dece prenosi se direktno, indirektno i kapljično.

Lečenje konjunktivitisa kod dece

Upala oka kod dece obično traje nekoliko nedelja ako se ne leči, ali je dobra ideja da posetite pedijatra ako sumnjate da vaše dete ima konjunktivitis. Tako ćete biti sigurni da je dijagnoza pravilno postavljena i da će vaše dete dobiti potrebnu terapiju.

Tretiranje i lečenje infekcije oka kod dece zavisi od uzroka ovog stanja.

Virusni konjunktivitis kod dece - Ova vrsta infekcije obično je rezultat delovanja virusa koji izaziva običnu prehladu. Kao što je prehladi potrebno od 4 do 7 dana da prođe, isto važi i za virusni konjunktivitis, mada u nekim slučajevima može da potraje i 2 do 3 nedelje. Kako je ovo stanje vrlo zarazno treba da obratite pažnju na to da sprečite dalje širenje i da korišćenjem antiviralnih lekova i kapi za oči ubrzate izlečenje.

Bakterijski konjunktivitis kod dece - Bakterijsku infekciju oka možete izlečiti odgovarajućim antibioticima. Možete koristiti i veštačke suze ili kapi za oči koje će ublažiti simptome kao što su svrab i peckanje u očima. Ako je upala oka uporna, preporučuje se korišćenje i oralnih antibiotika koje vaše dete treba da koristiti onoliko dugo koliko je lekar prepisao.

konjunktivitis kod dece - lečenje
Lečenje konjunktivitisa kod dece zavisi od uzroka nastanka ovog stanja.

Alergijski konjunktivitis kod dece - Upala oka kod dece koja je izazvana alergijskim reakcijama terbalo bi da prođe kada dete sklonite od izvora alergena. To često nije lako izvesti, pogotovu u toplim letnjim mesecima kada vaše dete većinu vremena provodi napolju, u kontaktu sa polenom trave i drveća. Tada antihistamini mogu da donesu privremeno olakšanje.

Dete treba obavezno da odvedete kod lekara u sledećim slučajevima:

 • Ako oseća bol u oku
 • Ako ima zamagljen vid
 • Teško drži oči otvorenim
 • Ima glavobolju i mučninnu
 • Ako je beba i ima manje od mesec dana

Infekcija oka kod dece: kako sprečiti širenje

Virusni i bakterijski konjunktivitis su vrlo zarazni i veoma lako mogu da se šire kapljičnim putem. Pored toga, vaše dete stalno trlja svoje oči i dodiruje razne predmete i drugu decu. Zato je lako da u svom vrtiću ili školi započne pravu epidemiju i zbog toga treba da ostane kod kuće dok ne ozdravi.

Da bi za to vreme sprečili da se konjunktivitis prenese na ostale članove porodice treba da uradite sledeće:

 • Redovno čistite gnoj i suze iz detetovog oka čistom gazom ili tkaninom. Posebno vam preporučujemo Blephaclean® sterilne krpice koje mogu koristiti i bebe od 3 meseca.
 • Svi u kući redovno perite ruke sapunom i toplom vodom
 • Ograničite igru i kontakt između dece što je više moguće
 • Detetove stvari (garderobu i posteljinu) perite odvojeno od drugih
 • Menjajte bebinu ili detetovu posteljinu svakog dana
 • Vodite računa da svako u kući ima svoje peškire koje koristi za brisanje lica i ruku
 • Perite i dezinfikujte stvari koje se često koriste, kao što su slavine, brave i igračke
konjunktivitis kod dece i Blephaclena krpice
Blephaclean® sterilne krpice efikasno uklanjaju suze i gnoj iz oka deteta.

Konjunktivitis kod dece je uobičajena stvar i često se desi da dete upalu oka dobije u školi ili u vrtiću. Infekcija oka kod dece uglavnom ne ukazuje na nešto ozbiljno, ali je važno da pratite stanje deteta kako infekcija ne bi prešla na nekog drugog. U većini slučajeva konjunktivitis kod dece prolazi sam od sebe i bez ikakvih problema, ali ako je infekcija uporna obavezno se javite svom lekaru.

Ako želite da saznate kako možete da zaštitite svoje i zdravlje očiju svoje dece, pogledajte članke na našem blogu.


Nazad na vrh