Gravesova bolest: štitna žlezda i problemi sa očima

Gravesova bolest: štitna žlezda i problemi sa očima

„U poslednje vreme jako loše spavam. Muče me depresija, nervoza i lupanje srca. Ne sećam se više kada mi je bilo ovako loše.“

Da li se i vi ovako osećate?

Ako je tako, onda je vrlo moguće da vaša štitna žlezda ne funkcioniše kako bi trebalo i da patite od Gravesove bolesti. Bazedovljeva ili Gravesova bolest je jedno od onih stanja za koje malo ko zna - sve dok se ne desi i vama. Čest pratilac ove bolesti su i problemi sa očima koji neretko dovode i do sindroma suvog oka.

gravesova bolest i izbuljene oči
Ubrzan rad štitne žlezde izaziva Gravesovu ili Bazedovljevu bolest.

Šta je Gravesova bolest?

Na prednjem delu vašeg vrata, odmah ispod Adamove jabučice, nalazi se mala žlezda koja se naziva tiroidna ili štitna žlezda. Ova malena žlezda igra veliku ulogu kada je u pitanju vaše zdravlje.

Tiroidna žlezda je deo endokrinog sistema koji obuhvata različite žlezde u vašem telu. Sve te žlezde luče određene hormone koji regulišu funkcionisanje bukvalno svakog dela vašeg tela. Glavni zadatak tiroidne žlezde je regulacija i kontrola vašeg metabolizma, odnosno sposobnost tela da unetu hranu pretvori u energiju. Ona takođe reguliše otkucaje srca, telesnu temperaturu, krvni pritisak, kontrakciju mišića i vaše opšte raspoloženje.

Kada štitna žlezda proizvodi previše ili premalo hormona, dolazi do raznih poremećaja u vašem telu.

Gravesova bolest i pregled kod lekara
Gravesova bolest je autoimuni poremećaj koji može efikasno da se tretira.

Ubrzan rad štitne žlezde (Hipertireoza)

Preterana aktivnost tiroidne žlezde može da se iskaže na više načina. Čak možete i da se osećate odlično jer su vaše motorne funkcije pojačane i puni ste energije. Problemi počinju kada primetite da ste poprilično izgubili na težini, da slabije vidite i da ruke počinju da vam se tresu.

Sve ovo se dešava zato što vaša štitna žlezda proizvodi previše tiroidnog hormona tiroksina, i tada dolazi do pojave Gravesove bolesti.

Gravesova ili Bazedovljeva bolest je autoimuni poremećaj. Vaš imuni sistem stvara antitela koja u vašem krvotoku napadaju bakterije i viruse, ali kod autoimunih bolesti imuni sistem napada sopstveno tkivo. Kada je u pitanju Gravesova bolest vaš imuni sistem napada štitnu žlezdu zbog čega ona proizvodi previše tiroksina.

Ovo dovodi do uvećanja tiroidne žlezde, a u velikom broju slučajeva Bazedovljeva bolest utiče i na oči koje onda izgledaju ispupčeno (proptoza), a može da se javi i sindrom suvog oka.

Usporen rad štitne žlezde (Hipotireoza)

Hipotireoza je stanje kada vaša štitna žlezda ne proizvodi dovoljno tiroidnog hormona. Tada se javlja Hašimotova bolest, autoimuno stanje kod koga imuni sistem napada i uništava ćelije štitne žlezde.

Niži nivoi tiroksina usporavaju funkcije vašeg tela, pa i vaš metabolizam. Simptomi se javljaju polako i napreduju sporo, i često se osećate umorno. Ako se hipotireoza ili usporen rad štitne žlezde ne leči, povećavaju se nivoi holesterola kao i rizik od srčanih oboljenja i smanjuju se mentalne i kognitivne funkcije.

Gravesova bolest simptomi
Gravesova bolest simptomi

Bazedovljeva bolest i problemi sa očima: Gravesova orbitopatija

Gravesova orbitopatija nastaje kada imuni sistem napadne mišiće i tkivo oko očiju. Tada dolazi do inflamacije masnog tkiva i mišića u očnoj duplji, što pomera očnu jabučicu unapred i utiče na pokretljivost oka. Oči postaju ispupčene (izbuljene oči), a retkim slučajevima javlja se i poremećaj vida.

Oči su posebno osetljive na Gravesovu bolest i kada autoimuni sistem napada tiroidnu žlezdu on takođe može da napadne očne mišiće i vezivno tkivo u očnoj duplji. To je zato što očno tkivo sadrži proteine koji podsećaju na tkivo štitne žlezde. U težim slučajevima dolazi do pojačanog pritiska na očni nerv što može da dovede do njegovog oštećenja, a ako se ovo stanje ne leči dolazi do gubitka vida.

Simptomi Gravesove orbitopatije su obično blagi i u svega 10-20% slučajeva značajnije utiču na vid. Najčešći simptomi su:

 • Bol i crvenilo oka
 • Natečenost tkiva oko očiju
 • Izbuljene oči
 • Osetljivost na svetlo
 • Slaba pokretljivost oka
 • Dupli vid
 • Suvo oko

izbuljene oči i gravesova bolest kod muškarca
Gravesova orbitopatija i problemi sa očima

Očna duplja ima određenu zapreminu i zato, kada dođe do inflamacije i otoka očnog tkiva, očne jabučice se pomeraju unapred. Ovo pomeranje obično nije primetnije izraženo, ali ponekada su oči pomerene previše unapred i očni kapci ne mogu u potpunosti da se zatvore. Zbog toga oko nije u potpunosti zaštićeno i vaše oči se tada isušuju.

U tom slučaju mogu da vam pomognu veštačke suze ili kapi za oči koje će vašim očima obezbediti preko potrebnu vlažnost. Mi vam preporučujemo Thealoz Duo kapi za oči bez konzervansa koje sadrže jedinstvenu kombinaciju trehaloze i hijaluronske kiseline, kombinaciju koja štiti i obnavlja površinu vašeg oka.

Thealoz Duo kapi za oči
Thealoz Duo kapi za oči vraćaju potrebnu vlažnost vašim očima

Pored problema sa očima, Bazedovljeva bolest može da izazove i sledeće komplikacije:

Problemi sa kožom - Neki ljudi koji imaju Gravesovu bolest mogu da imaju i problema sa kožom, kao posledicu autoimunog procesa. U ovom slučaju, obično koža na gornjoj površini stopala postane crvena, tvrda i otekla. Ovi simptomi su obično blagi i prođu sami od sebe u roku od godinu ili dve. U težim slučajevima potrebno je lečenje.

Problemi sa srcem - Tiroidni hormoni kontrolišu otkucaje vašeg srca i hipertireoza može da dovede do ubrzanog rada srca. Tokom vremena ovo dovodi do poremećaja srčanog ritma, što za posledicu može da ima začepljenje krvnih sudova, pa čak i da dovede do srčanog udara.

Osteoporoza - Kod Bazedovljeve bolesti povećan nivo tiroidnog hormona ubrzava propadanje kostiju. Ovo dovodi do smanjenja gustine kostiju, povećava rizik od lomova i vremenom dovodi do osteoporoze. U slučaju da na vreme krenete sa lečenjem Gravesove bolesti, značajno smanjujete rizik od nastanka osteoporoze.

Gravesova bolest: simptomi i faktori rizika

Postoje mnogi simptomi ubrzanog rada štitne žlezde, i dok su neki suptilni i jedva primetni, drugi su jasni i sasvim očigledni. Gravesova bolest je jedno od onih stanja kod kojih par simptoma ne ukazuju da je to ta bolest na koju sumnjate vi ili vaš lekar.

Osim ako zaista nemate Gravesovu bolest, ne možete da znate da li patite od nje ili ne. Jer Gravesova ili Bazedovljeva bolest ne mogu u potpunosti da se shvati ako se ne doživi.

I to je jednostavno tako.

Ali svakako postoje simptomi na koje treba da obratite pažnju i koji mogu da ukažu da imate problema sa hipertireozom:

Nervoza - Ovaj osećaj se često povezuje sa ubrzanim radom štitne žlezde. Pojačana proizvodnja tiroksina ubrzava vaš metabolizam i nije neuobičajeno da zbog toga jednostavno ne možete da se opustite.

Tremor - Kada vam je metabolizam ubrzan, to može da se odrazi i na vaš nervni sistem i da zbog toga osetite drhtanje u pojedinim delovima tela.

Problemi sa spavanjem - Kada vaša tiroidna žlezda luči previše hormona, nije iznenađujuće da imate poteškoća sa spavanjem. Ubrzan metabolizam i nespokoj koji on donosi svakako ne doprinose mirnom snu.

Problemi sa koncentracijom - Kada je vaše telo prepuno hormona koje proizvodi štitna žlezda, javlja se nemir i problemi sa koncentracijom.

Ubrzani rad srca - Da li vam srce ponekada preskače ili ubrzano radi, iako se fizički ne naprežete? Ovo može da bude znak da su tiroidni hormoni preplavili vaše telo.

Problemi sa probavnim organima - Ubrzan rad štitne žlezde ubrzava vaš sistem za varenje, što može da izazove razne probleme, pa čak i dijareju.

Gravesova bolest simptomi
Gravesova bolest simptomi

Neredovne menstruacije - Bolesti štitne žlezde izazivaju velike poremećaje u menstrualnom ciklusu žene. Hipertireoza skraćuje menstrualni ciklus i čini ga laganijim od normalnog.

Slabost mišića - Ubrzan rad štitne žlezde vremenom dovodi do urušavanja mišićnog tkiva. To vam stvara poteškoće prilikom podizanja tereta ili vam otežava penjanje uz stepenice.

Osetljivost na toplotu - Pojačano lučenje tiroksina ubrzava metabolizam, što za posledicu ima jače zagrevanje vašeg tela. Zato možete da imate problema sa preteranim znojenjem.

Svako može da oboli od Gravesove bolesti i lekari ne znaju zašto neko dobije ovu bolest, dok je neko drugi ne dobije. Ipak, postoje određeni faktori rizika koji povećavaju verovatnoću da obolite od ove neprijatne bolesti:

 • Pol - žene su 7-8 puta podložnije Gravesovoj bolesti od muškaraca
 • Godine - Gravesova bolest se obično javlja između 30-te i 50-te godine života, ali može da se razvije u bilo kom životnom dobu
 • Genetika - Postoje geni koji se direktno povezuju sa ovom bolešću i nekoliko njih je identifikovano
 • Nasledni faktor - Ako vaš otac ili majka imaju Bazedovljevu bolest, veća je verovatnoća da ćete je i vi imati
 • Autoimune bolesti - Ako već imate neku autoimunu bolest kao što je dijabetes tip 2 ili reumatoidni artritis, veći je rizik da dobijete i Gravesovu bolest
 • Trudnoća - Ako ste u drugom stanju, onda ste pod većim rizikom da obolite od Bazedovljeve bolesti, pogotovu ako imate i genetske predispozicije
 • Pušenje - Cigarete negativno deluju na imuni sistem i povećavaju rizik od raznih autoimunih oboljenja, pa i rizik od Bazedovljeve bolesti

Lek za štitnu žlezdu: uspešno tretirajte Gravesovu bolest

Ako patite od Gravesove bolesti, sigurno prolazite kroz emocionalne i kognitivne promene koje utiču i na vašu okolinu. To često dovodi do konflikata i stresnih situacija. Zato je važno da na vreme krenete sa lečenjem štitne žlezde koje će vam pomoći da se rešite neugodnih simptoma i da uspešno savladate ovu bolest.

gravesova bolest i lečenje štitne žlezde
Važno je da na vreme krenete sa lečenjem štitne žlezde.

Lečenje štitne žlezde podrazumeva neki od sledećih tretmana:

Terapija radioaktivnim jodom - Ova terapija polako uništava ćelije štitne žlezde koje proizvode tiroidni hormon. Nakon ove terapije moguć je usporen rad štitne žlezde, ali hipotireoza se lakše tretira i ima manje posledica po zdravlje.

Beta blokeri - Ovaj način lečenja brzo uklanja simptome Gravesove bolesti, ali ne sprečava prekomerno lučenje tiroksina. Tretman beta blokerima je najbolji način da se spreči nastanak srčanih oboljenja zbog hipertireoze.

Tirostatici (antitiroidni lekovi) - Tirostatici smanjuju proizvodnju tiroidnih hormona. Oni ne leče Gravesovu bolest, ali njihovo dejstvo je dugotrajno pa ovi lekovi ne moraju stalno da se koriste.

Operacija - U slučaju da je neophodno da se ukloni štitna žlezda, pribegava se hirurškoj intervenciji. Nakon ove operacije morate čitavog života da koristite zamenu za tiroksin. Ova intervencija se ne preporučije starijim osobama.

Mislite da imate Gravesovu bolest jer prepoznajete kod sebe većinu opisanih simptoma?

Običan test krvi će vam pokazati da li imate razloga za brigu ili ne. Ako vaš lekar ustanovi da imate ovu bolest koja može da izazove i probleme sa očima, postoje efikasni tretmani koji će vam pomoći da kontrolišete Bazedovljevu bolest ili da je čak izlečite bez trajnih posledica. Ukoliko želite još korisnih saveta za očuvanje zdravlja vaših očiju pogledajte članke na našem blogu koje smo pripremili za vas.


Nazad na vrh