Alergija ili prehlada: prepoznajte razliku

Da li vas muči alergija ili prehlada? Možda grip ili kovid? Saznajte kako da prepoznate razliku

Da li se osećate umorno, kijate, nos vam je zapušen ili imate groznicu? Možda vas samo peckaju oči ili imate bolove u mišićima?

Svaki od ovih simptoma može da vas učini nervoznim, jer kako da znate da li imate alergiju ili prehladu, grip ili kovid ili čak nešto ozbiljnije? Svaka bolest ima svoje indikacije, ali ova stanja koja smo pomenuli imaju i neke zajedničke simptome.

Sve ovo zbunjuje većinu ljudi koji ne znaju šta treba uraditi ako se iznenada pojavi neki od ovih simptoma.

Zato smo za vas pripremili ovaj članak gde ćemo vam pomoći da saznate kako da razlikujete alergiju ili prehladu, grip ili kovid i da li možete sami da se izborite sa tim ili treba da se obratite lekaru.

Oči me peku i suzne su. Da li je to alergija ili prehlada, a možda grip ili kovid?

Ako patite od alergija, u očima i grlu ćete osećati peckanje i svrab, a možda ćete čak i osetiti blage probleme sa disanjem. Ovi simptomi se retko povezuju sa prehladom. Sa druge strane, od prehlade možete osećati drhtavicu, imati upalu u grlu i bolove u telu.

Postoje i simptomi koji su zajednički za oba ova stanja, kao što su groznica, zapušen nos i kašalj, i oni mogu da vam otežaju prepoznavanje razlike izmedju alergije i prehlade. Ali razliku pre svega čini to koliko ovi simptomi traju.

Prehlada obično prodje za 3 do 7 dana, dok simptomi alergije mogu da traju nedeljama, pa čak i mesecima. Zato ako vas oči peku i suze, najverovatnije je u pitanju alergija koja se javlja nekoliko minuta nakon kontakta sa alergenom.

U tom slučaju od velike pomoći su Thealoz Duo kapi za oči bez konzervansa. One ispiraju alergene i sprečavaju dalju iritaciju očiju jer štite vaše oči zahvaljujući tome što sadrže jedinstven aktivni sastojak trehalozu.


Thealoz Duo kapi za oči pomaže kod prehlade ili alergije
Thealoz Duo kapi za oči vam pomažu da isperete alergene iz svog oka

alergija ili prehlada kod suznih oči i peckanja u očima
Suzne oči i peckanje u očima su tipični simptomi alergije.

Ne prestajem da kijam. Da li je to alergija ili prehlada, a možda grip ili kovid?

Kijanje, umor i malaksalost..

Kada osetite ove simptome osećate se bezvoljno i tražite način da ih olakšate. Verovatno pomislite da je u pitanju obična prehlada i odmah posegnete za lekovima.

Ali možda niste u pravu - ovo jesu znaci prehlade, ali isto tako mogu da ukazuju i na alergiju. Iako kijanje ume zaista da iritira, ono je retko znak nekog ozbiljnijeg problema.

Pa kako onda da razlikujete ova 2 stanja?

Iako alergija i prehlada imaju slične simptome, oni su rezultat vrlo različitih imunih odgovora. Prehladu izazivaju virusi i prehlada se obično javlja u zimskim mesecima, dok alergije izazivaju alergeni koji utiču na pojačano lučenje histamina.

Alergija može da se javi u bilo koje doba godine, ali ste alergiji skloniji u prolećnim i letnjim mesecima kada ste izloženiji polenu, tipičnom alergenu koji je obično krivac za vašu kijavicu. Ovo pogotovu važi ako ste skloni alergijama i nemate drugih problema tipičnih za prehladu kao što su upala grla ili drhtavica.

Ako imate kijavicu ne treba da budete zabrinuti i da mislite da je ozbiljnija bolest u pitanju, jer kijanje obično ne ukazuje na grip ili kovid.

alergija ili prehlada kod kijanja
Kijanje je tipičan simptom alergije i prehlade.

Nos mi je zapušen ili curi. Da li je to alergija ili prehlada, a možda grip ili kovid?

Nos koji curi ili koji je zapušen je neprijatnost vezana za gornje respiratorne puteve i postoje razni razlozi za ovaj problem.

Najčešće je u pitanju prehlada ili alergija, ali nije redak slučaj da vam je nos zapušen i kada imate grip. Kod kovida je zapušen nos koji curi retkost i javlja se kod svega 4.8% pacijenata.

Do curenja nosa dolazi kada se u nosnoj šupljini ili sinusima nakupi sluz nastala zbog inflamacije. Ti zapaljenski procesi mogu da otežaju izbacivanje sluzi, što dovodi do njenog nagomilavanja u nosnoj šupljini, a time i do začepljenja nosa.

Ukoliko vam je nos zapušen ili curi duže od mesec dana najverovatnije se radi o alergiji. U tom slučaju treba da se klonite alergena i/ili da se javite svom lekaru zbog primanja odgovarajućeg medicinskog tretmana.

alergija ili prehlada kod curenja nosa
Curenje nosa i zapušen nos su tipični simptomi alergije i prehlade.

Boli me celo telo. Da li je to alergija ili prehlada, a možda grip ili kovid?

Alergije nastaju zbog preaktivnog imunog sistema. Kada vaše telo iz nekog razloga prepozna neke bezazlene stvari (kao što su npr. polen ili prašina) kao opasne, dolazi do imunog odgovora. U telu se stvara hemikalija histamin koja dovodi do dobro poznatih simptoma kao što su curenje nosa, kijanje i kašalj.

Ali svi ti simptomi ne ugrožavaju ozbiljno vaše zdravlje, i obično nisu praćeni bolom.

Sa druge strane, prehlada (u većini slučajeva) i grip su virusnog porekla i i kod kojih su bolovi u mišićima i kostima česta pojava. To pogotovu važi za grip kod koga su ovi simptomi znatno izraženiji i koji može da dovede do ozbiljnih zdravstvenih problema. Grip takodje prate i krajnja malaksalost, umor i iscrpljenost.

Pored ovih poznatih simptoma, kod prehlade i gripa često se javlja i povećana osetljivost na svetlo, uz umorne i suve oči.

Kovid takodje izaziva sveopštu malaksalost kao grip ili prehlada, ali se razlikuje od njih po učestalom i jakom kašlju, a u težim slučajevima i po otežanom disanju i privremenom gubitku čula mirisa i ukusa.

alergija ili prehlada kod bolova u mišićima
Bolovi u mišićima i bolovi u kostima su tipični simptomi gripa i kovida.

Kašljem i imam temperaturu. Da li je to alergija ili prehlada, a možda grip ili kovid?

Uporni kašalj koji vas iritira je često prvi simptom prehlade, gripa i kovida, ali i simptom alergije.

Kašalj može da bude blag i lako podnošljiv, ali i da poprimi teži oblik, kada je preporučljivo da se javite svom lekaru. Ipak, kašalj uglavnom ne predstavlja problem i jednostavno se leči ako znate njegov uzrok.

Povišena temperatura je tipična za grip i kovid, povremeno se javlja i kod prehlade, ali nikad kod alergije. Groznica ili povišena temperatura predstavlja znak da se vaše telo bori protiv virusne infekcije.

Da bi utvrdili uzrok temperature i koju virusnu infekciju imate, treba da obratite pažnju na sve simptome i njihov intenzitet. Takodje treba da redovno perete ruke i što je moguće manje dodirujete svoje lice, kako se infekcija ne bi prenela na vaše oči.

alergija ili prehlada kod kašlja ili povišene temperature
Kašalj i povišena temperatura su tipični simptomi gripa i kovida.

Da li se obratiti lekaru?

Sva ova stanja su neugodna i imaju slične simptome, ali ipak su to različita oboljenja i dobro je da znate o čemu se tačno radi kako bi primenili pravu metodu lečenja.

Ako su u pitanju blaži simptomi i osećate se relativno dobro, možete da ubrzate ozdravljenje uzimanjem lekova koji se ne izdaju na recept, kao i korišćenjem odgovarajućih kapi za oči.

Ali ako su simptomi teži, treba da se obratite svom lekaru koji će vam prepisati odgovarajuću terapiju, i time olakšati vaš oporavak.

Nazad na vrh