Povodom Svetskog dana vida: fokusirajmo se na zdravlja očiju
Oči nam omogućavaju da istražujemo svet oko
sebe, prepoznajemo boje i oblike, čitamo, vozimo automobil, radimo i obavljamo
mnoge druge svakodnevne aktivnosti. I pored toga, uglavnom ne vodimo računa o
očima sve dok se ne suočimo s problemima sa vidom.
Svetski dan vida, koji se
obeležava svake godine drugog četvrtka u oktobru, ističe važnost brige o
zdravlju očiju i podiže svest o čestim problemima i bolestima očiju, posebno
među starijom populacijom.
Uticaj starenja na vid
Stariji ljudi postaju podložniji problemima sa očima kako starost napreduje, kao što su siva mrena, glaukom i staračka degeneracija žute mrlje. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, broj osoba sa oštećenjem vida mogao bi se utrostručiti do 2050. godine, a većina ovih slučajeva javlja se kod osoba starijih od 50 godina. S obzirom na značajan uticaj gubitka vida na kvalitet života pojedinca, od suštinskog je značaja preduzeti preventivne mere za očuvanje zdravlja očiju i sprečavanje razvoja problema i bolesti očiju.
Od dalekovidosti do gubitka vida
Najčešći problem sa očima koji se javlja sa starenjem je prezbiopija, poznata i kao staračka dalekovidost.
Sa starenjem, sočivo u oku postupno gubi sposobnost prilagođavanja na različite udaljenosti, što otežava čitanje i obavljanje zadataka blizu. Povećava se i rizik od razvoja ozbiljnijih problema sa očima kao što su katarakta i glaukom.
Katarakta je poremećaj sočiva oka koji uzrokuje zamagljen vid. To je jedna od najčešćih očnih bolesti kod starijih osoba. Simptomi uključuju zamagljen vid, osetljivost na svetlo i poteškoće u noćnoj vožnji.
Glaukom je grupa bolesti kod kojih je pritisak u oku nenormalno visok. To može oštetiti vidni nerv i uzrokovati trajni gubitak vida ako se ne leči. Većina ljudi sa glaukomom nema simptome u ranim fazama, pa su redovni pregledi vida važni za rano otkrivanje.
Starosna makularna degeneracija (žute mrlje) je bolest koja dovodi do progresivnog gubitka centralnog vida. Zahvata centralni deo mrežnjače - žutu mrlju i ugrožava centralni vid i oštrinu vida. Makularna degeneracija je česta kod starijih osoba.
Dijabetička retinopatija se razvija kod ljudi sa dijabetesom. Visok nivo šećera u krvi može oštetiti male krvne sudove u mrežnjači, što može dovesti do gubitka vida. Rano otkrivanje i kontrola dijabetesa su ključni za prevenciju ove bolesti.
90% problema sa vidom je moguće sprečiti ili lečiti
Uprkos prirodnom procesu starenja, možemo preduzeti korake kako bismo smanjili rizik od problema sa očima. Evo nekoliko ključnih saveta:
Redovni pregledi vida - Redovne posete oftalmologu su ključne za rano otkrivanje i lečenje očnih bolesti. Preporučuje se da stariji ljudi obavljaju pregled barem jednom godišnje.
Kontrola dijabetesa – Ako imate dijabetes, važno je da se striktno pridržavate uputstava za
kontrolu nivoa šećera u krvi. Dijabetes može oštetiti krvne sudove oka,
povećavajući rizik od dijabetičke retinopatije.
Prestanite da pušite – Pušenje je faktor rizika za mnoge očne bolesti,
uključujući kataraktu. Prestanak pušenja može značajno smanjiti ovaj rizik.
Zaštita od sunca - Nošenje sunčanih naočara sa UV zaštitom je važno za sprečavanje oštećenja očiju od UV zračenja. Produženo izlaganje suncu može povećati rizik od katarakte i drugih bolesti.1
Zdrava ishrana igra ključnu ulogu u održavanju zdravih očiju
Unošenje hrane bogate antioksidansima doprinosi zaštiti ćelija od oksidativnog stresa. Oksidativni stres dovodi do degeneracije očnih ćelija i normalan je deo procesa starenja i izlaganja spoljašnjim uticajima kao što je sunčeva svetlost. Namirnice bogate antioksidansima uključuju citrusno voće, orašaste plodove i semenke.
Posebno bismo istakli resveratrol, antioksidans prisutan u biljkama kao što je grožđe. Doprinosi zaštiti očiju sa jakim antioksidativnim svojstvima.2
Očni pigmenti lutein i zeaksantin štite mrežnjaču od štetnog uticaja sunčeve svetlosti. Studije su pokazale da ljudi koji konzumiraju 10 mg luteina i 2 mg zeaksantina dnevno imaju manje šanse da pate od očnih bolesti. Najviše luteina i zeaksantina u ishrani nalazi se u zelenom lisnatom povrću kao što su spanać, kelj, kukuruz šećerac, brokoli i grašak.3,4,5
Takođe, omega-3 masne kiseline su ključne za zdravlje mrežnjače i prevenciju sindroma suvog oka. Ove masne kiseline se mogu naći u ribama kao što su losos, sardine i tunjevina.6
Cink je važan mineral za zdravlje očiju jer igra ulogu u očuvanju zdravog očnog tkiva.7 Cink se može naći u mesu, morskim plodovima, orašastim plodovima i semenkama.
Pravilna ishrana bogata navedenim hranljivim materijama može pomoći u očuvanju dobrog vida i smanjenju rizika od očnih bolesti. Takođe, razmotrite upotrebu dodataka ishrani koji sadrže antioksidativne vitamine i minerale, vitamin D, makularne pigmente (lutein i zeaksantin) i omega-3 masne kiseline. Ovi dodaci su dizajnirani da pruže sveobuhvatnu podršku očima i njihovoj funkciji, i u kombinaciji sa zdravom ishranom i redovnim pregledima vida, doprinose očuvanju jasnog vida i opštem očnom zdravlju. Važno je da budemo svesni svojih potreba i brinemo se o svojim očima, jer nam omogućavaju da doživimo svet u celoj njegovoj lepoti.
Brinite se o svojim očima već danas uz Nutrof® Total kapsule
Očuvajte svoj vid u vrhunskoj formi. Nutrof® Total je broj 1 dodatak ishrani za oči u Evropi. Sa samo jednom kapsulom dnevno, sadrži ključne hranljive sastojke za očuvanje vida: lutein, zeaksantin, vitamine, minerale, omega-3 masne kiseline i resveratrol.
Prednosti Nutrof® Total proizvoda:
- Dovoljna je samo jedna kapsula dnevno
- Proizveden u skladu sa najvišim standardima kvaliteta
- Bez glutena, laktoze i GMO sastojaka
Besplatna e-knjiga "Očuvajte svoj vid pravilnom ishranom"
U cilju podizanja svesti o značaju nege očiju, pripremili smo poseban vodič „Očuvajte Vaš vid pravilnom ishranom“, u kojem ćete pronaći dragocene informacije o tome kako zdrava ishrana može pomoći u održavanju zdravlja vaših očiju, kao i kao savet kako da uključite ključne hranljive materije u svoju svakodnevnu ishranu.
Reference: 1. https://www.iapb.org/world-sight-day/toolkits-and-resources/#Workplace. 2. Ivanescu et al. Modifying choroidal neovascularization development with a nutritional supplement in mice. Nutrients 2015;7,5423-5442. 3. Robman et al. Can J Ophthalmol . 2007. Dietary lutein, zeaxanthin, and fats and the progression of Age-Related Macular Degeneration. vol 42. 4. Bernstein et al. Ophthalmology 2002. Resonance Raman measurement of macular carotenoids in normal subjects and in age-related macular degeneration patients.; Ophthalmology 2012; 109(10): 1780-7. 5. Perry A et al. Journal of Food Composition and Analysis. 2009. Xanthophyll (lutein, zeaxanthin) content in fruits, vegetables and corn and egg products. Vol 22, p 9-15. 6. Maria Joao Veludo. AMD. 1st edition 2010. Retina Study Group. Preventive AMD Treatments. (14), 151-160. 7. Ugarte M, Osborne NN. Zinc in the retina. Prog Neurobiol. 2001 Jun;64(3):219-49.