Kozmetika može iritirati oči – pročitajte više
23. 12. 2020

Kako vaša šminka utiče na oči?

Drage dame, sigurno znate onaj odvratan osećaj kada se slučajno ubodete u oko četkicom od maskare. Iako je bolna, ova nespretnost je za oči zapravo još najmanje opasna. U takvim slučajevima dovoljno je imati pri ruci kapi za oči da biste nadraženo oko malo umirili. Mnogo veću glavobolju može izazvati upotreba nekvalitetne šminke i kozmetičkih sredstava koji ne odgovaraju vašim očima.

žena sa šminkom

Neprikladni kozmetički proizvodi često mogu izazvati alergijsku reakciju, pa zato budite oprezni prilikom isprobavanja novih kozmetičkih proizvoda, koje koristite u blizini vaših očiju. Još ozbiljnija može biti infekcija uzrokovana neprikladnom kozmetikom. Mnogi ljudi veruju da lepota zahteva strpljenje ali sve ima svoje granice, zato u nastavku proverite koju šminku treba izbegavati, naravno ako vam je stalo do vaših očiju.

Ajlajner za oči na unutrašnjoj ivici kapka

Nanošenje ajlajnera na unutrašnju ivicu kapaka je poslednjih godina postalo veoma popularno. Iako ovakvim načinom šminkanja naglašavamo oči i možemo dočarati izuzetan vizuelni efekat, on takođe predstavlja rizik po zdravlje očiju. Istraživanja su pokazala da čestice ajlajnera na unutrašnjoj ivici kapka češće ulaze u suzni film nego kod drugih načina šminkanja, što povećava mogućnost upale i iritacije oka.

Ako osetite strano telo u oku ili su vaše oči nakon nanošenja ajlajnera nadražene, savetujemo vam da ih isperete Thealoz Duo veštačkim suzamaodnosno kapima za oči, koje bioprotekcijom i odsustvom konzervansa štite vaše oči.

kapi za oči Thealoz Duo
Strano telo u oku isperete Thealoz Duo veštačkim suzama.

Veštačke trepavice i nadogradnja trepavica

Tamne i duge trepavice oduvek su bile sinonim za lepe oči i lepotu uopšte, pa ih žene pokušavaju stvoriti na različite načine: neke šminkom, druge veštačkim trepavicama, a najnoviji trend u svetu kozmetike je nadogradnja trepavica.

Najčešći problem korišćenja veštačkih trepavica je alergijska reakcija na lepak. Ali čak i ako nemate alergiju, veštačke trepavice su i dalje rizičan proizvod. Izuzetno loše deluju na prirodne trepavice, jer mogu oštetiti njihove korene i ponekad prouzrokovati i njihovo opadanje.

Pored toga su spojevi veštačkih i prirodnih trepavica leglo bakterija, koje mogu izazvati infekciju. Ako dođe do infekcije, dobra ideja je da posetite lekara. Međutim dok traje infekcija preporučujemo vam da redovno vodite računa o pravilnoj higijeni kapaka i kapke čistite pomoću Blephaclean sterilnih krpica, koje sadrže blagi losion i potpuno su bez konzervansa.

Nadogradnja trepavica takođe može izazvati alergijske reakcije. Ako već imate nadogradnju, pobrinite se za redovnu i pravilnu higijenu kapaka. Tako ćete izbeći razvoj grinje demodeks, koja može prouzrokovati upalu kapaka ili blefaritis. Ako vas kapci svrbe ili vam se na trepavicama pojavljuju ljuskice, obratite se svom lekaru koji će vas pravilno savetovati ili uputiti na očnog lekara. Treba napomenuti da kapi za oči mogu pokvariti nadogradnju trepavica, pa je bolje da dobro razmislite da li nadogradnja ima smisla, ako već imate problema sa suvim očima.

lažne trepavice
Lažne trepavice izuzetno loše deluju na prirodne trepavice.

Kontaktna sočiva u boji

Kontaktna sočiva u boji nisu kozmetički proizvodi, ali se često koriste zbog svog vizuelnog efekta i nemaju pozitivno dejstvo na zdravlje očiju. Kontaktna sočiva koja se koriste bez preporuke posebno su problematična, jer veličina sočiva obično ne odgovara veličini oka. Premala ili prevelika sočiva mogu izazvati ozbiljne probleme, poput zapaljenja ili čak oštećenja oka ili kapaka.

Ako i dalje ne možete da im se oduprete, razgovarajte o tome sa očnim lekarom koji će vas savetovati ili odabrati najprikladnija sočiva za vas. Pravilna higijena kapaka i kontaktnih sočiva treba da postane deo vaše svakodnevne rutine. Kao i kod svih kontaktnih sočiva i kod kontaktnih sočiva u boji treba neprekidno voditi računa o odgovarajućoj vlažnosti očiju, ukapavanjem kapi za oči.

kontaktna sočiva u boji
Razgovarajte sa očnim lekarom koji će vas savetovati ili odabrati najprikladnija sočiva za vas.

Upotreba gore pomenutih kozmetičkih sredstava može dovesti do problema, ali ih se u ime lepote ne morate u potpunosti odreći. Važno je da se pridržavate osnovnih uputstava kada ih koristite: dobro operite ruke pre upotrebe bilo kakve šminke ili drugih kozmetičkih sredstava. Nikada ne pozajmljujte šminku i ne delite je sa drugima. Posebno vam skrećemo pažnju da nikada ne pozajmljujete kontaktna sočiva u boji (naravno ne i obična). Uvek proverite rok trajanja pre nanošenja šminke i bacite je ako je rok istekao.

Nazad na vrh