Nega očiju: problemi sa očima u letnjem periodu
02. 06. 2022

Nega očiju tokom leta: kako da se pripremite za najtoplije doba godine

Svi volimo leto ne samo zato što je to savršeno vreme za odlazak na zasluženi odmor. Topao letnji povetarac, svakodnevni izleti do plaže i prilika da svoje slobodno vreme provodite sa porodicom i prijateljima su samo neki od razloga da se jednostavno zaljubite u najtoplije doba godine.

Ali problemi sa očima mogu da vam pokvare planove koje ste pažljivo pripremali tokom hladnih zimskih meseci, i zato, nega očiju treba da vam bude prioritet ako želite da uživate u letu i radostima koje vam ovo godišnje doba donosi.

Nega očiju tokom leta vam omogućava da bezbrižno uživate u letu kao ova familija
Nega očiju tokom leta vam omogućava da bezbrižno uživate u letu.

Problemi sa očima u letnjem periodu

Tokom toplih letnjih dana uglavnom svi koristimo kremu za sunčanje kako bi zaštitili i očuvali svoju kožu. Da li takvu pažnju posvećujemo i svojim očima?

Štetni sunčevi ultraljubičasti zraci mogu da nanesu štetu vašim očima i da tokom vremena dovedu do oboljenja kao što su katarakta i degeneracija žute mrlje. Direktno izlaganje očiju suncu takođe može da izazove i opekotine rožnjače (fotokeratitis), sa simptomima kao što su jak bol, zamagljen vid i osećaj stranog tela u oku. Srećom, fotokeratitis može da se tretira i obično ne ostavlja teške i trajne posledice po vaš vid.

Iako svako treba da se pazi od štetnih ultraljubičastih sunčevih zraka, određene kategorije ljudi treba da budu posebno pažljive. To važi ako imate osetljivu kožu ili ako radite napolju i duže vreme ste izloženi suncu. Deca takođe treba više da povedu računa o vremenu koje provode napolju u vrelim letnjim danima.

Letnji sportovi i aktivnosti takođe povećavaju rizik od povreda oka. Bez obzira da li kosite svoje dvorište, igrate fudbal ili košarku, treba da nosite zaštitne naočare. Leto je vreme kada više vremena provodite napolju i samim tim su veće šanse za povredu oka.

Dok vaša koža može sebe da zaštiti povećanom proizvodnjom melanina, vaše oči to nisu u stanju i zato njima treba da posvetite posebnu pažnju.

nega očiju treba devojki na moru
Direktno izlaganje suncu izaziva probleme sa očima.

Nega očiju leti: kako da sprečite sindrom suvog oka

Dolazak toplih dana je dobrodošla promena za mnoge, ali ako patite od suvih očiju leto može da pogorša ovo neprijatno stanje. Iako se sindrom suvog oka vezuje za zimu i hladnoću, letnji meseci mogu čak i da pojačaju simptome suvog oka kao što su peckanje u očima, zamagljen vid, iritacija, suzne oči i osećaj stranog tela u oku.

Glavni razlog za to je izloženost sunčevim zracima, koji su uz to i jači tokom ovog doba godine. Pored toga napolju provodimo više vremena nego inače, čime dodatno povećevamo izloženost suncu. Zato bez određene zaštite suzni film brže isparava i javljaju se neugodni simptomi koje smo pomenuli. Sindrom suvog oka se javlja i ako svoje vreme provodite u klimatizovanim kancelarijama, jer klima uređaji doprinose ubrzanom isušivanju očiju.

Suve oči su u najmanju ruku neprijatno stanje koje može da vam upropasti letnje aktivnosti u kojima uživate. Pa iako ne postoji potpuno pouzdan način da sprečite sindrom suvog oka, možete da preduzmete neke mere kako bi ublažili simptome i izbegli i razne druge probleme sa očima.

Održavajte ličnu higijenu - Prašina i bacili se lako lepe za znojnu kožu i odeću i zato je preporučljivo da se redovno umivate kako bi svoje oči i očne kapke održavali čistim. Pored suvog oka time sprečavate i razne infekcije i pojavu alergija.

higiena i nega očiju kod žene
Redovno se umivate kako bi svoje oči i očne kapke održavali čistim.

Izbegavajte klimatizovane prostorije - Klima uređaji svakako su bolji za vaše oči nego ventilatori, ali klima uređaji isušuju vazduh u prostoriji što nikako nije dobro ako već imate sindrom suvog oka.

Nosite naočare za sunce - Naočare za sunce štite vaše oči od prašine, direktnih sunčevih zraka i ultraljubičaste svetlosti. Nije neophodno da kupite neki skup model, jer često i jeftinije naočare za sunce mogu uspešno da vam pruže potrebnu zaštitu.

Unosite dovoljno tečnosti - Ne samo da je ispijanje dovoljne količine vode dobro za vaše telo, već pomaže i vašim očima. Odgovarajuća hidratacija tela igra veliku ulogu u održavanju kvaliteta i kvantiteta vaših suza. Zato je posebno važno da tokom leta, kada znojenjem gubite više tečnosti, unosite dovoljno vode.

nega očiju vključuje ispijanje dovoljno tečnosti
Ispijanje dovoljno tečnosti pomaže da ublažite simptome suvih očiju.

Ispravno se hranite - Zdrava ishrana je važna za čitavo telo, a određena hrana vam pomaže da izbegnete probleme sa očima kao što su degeneracija makule i sindrom suvog oka. Za ovo su ključne omega-3 masne kiseline koje se mogu naći u ribi, semenu lana i orašastim plodovima.

Kapi za oči - Kapi za suve oči vam pomažu kad god osetite iritaciju, svrab ili peckanje u očima. Čak ni ne morate da čekate da se ovi simptomi jave, već možete da tokom leta ove kapi koristite i preventivno. Mi vam preporučujemo Thealoz Duo kapi za oči bez konzervansa koje sadrže jedinstvenu kombinaciju trehaloze i hijaluronske kiseline. Thealoz duo kapi vlaže vaše oči i štite i obnavljaju površinu oka.

nega očiju s Thealoz Duo kapima za oči
Thealoz Duo kapi za oči štite i vlaže površinu vašeg oka.

Ne dozvolite da vam konjunktivitis pokvari letnje raspoloženje

Letnje sunce nije nešto što bi trebalo da potcenite, jer toplotni talas ne donosi neprilike samo vašoj koži već i stvara probleme sa očima. Oči su vrlo osetljive na temperaturne promene i zato je nega očiju u letnjim mesecima važna za zdravlje vaših očiju.

Topli dani posebno pogoduju nastanku raznih infekcija i zato se konjunktivitis češće javlja leti. Bol u oku, osetljivost na svetlo, zamagljen vid i crvenilo su neugodni simptomi ovog stanja. Simptomi su obično blagi, ali se pogoršavaju sa dolaskom toplih letnjih dana. Konjunktivitis je uobičajena očna bolest koja može da se javi u jednom ili oba oka. Ovu bolest izazivaju virusne i bakterijske infekcije, a može da bude i posledica alergija.

nega očiju za devojku sa konjunktivitisom
Topli dani pogoduju raznim infekcijama i pojavi konjunktivitisa.

Lečenje konjunktivitisa zavisi pre svega od uzroka nastanka ovog stanja:

  • Bakterijski konjunktivitis se leči antibioticima i infekcija obično prolazi u roku od nedelju dana
  • Virusni konjunktivitis se ne može izlečiti antibioticima i zato treba da se fokusirate na ublažavanje simptoma. Infekcija traje 7 - 14 dana
  • Alergijski konjunktivitis se leči antihistaminima ili u težim slučajevima anti-inflamatornim lekovima kao što su kortikosteroidi ili dekongestanti


Možete i sami da olakšate simptome konjunktivitisa na sledeće načine:

Ne dodirujte lice - Na ovaj način možete dodatno da iritirate svoje oči i time pogoršate stanje. Konjunktivitis (bakterijski i virusni) je vrlo zarazan i ako dodirujete svoje oči možete lako da prenesete ovu bolest drugima.

Sterilne Blephaclean krpice - Ako imate konjunktivitis vrlo je važno da održavate higijenu očnih kapaka kako bi ubrzali oporavak. Mi vam preporučujemo sterilne blephaclean krpice čija nežna struktura temeljno čisti kožu oko vaših očiju.

Skinite kontaktna sočiva - Bakterije ili virusi odgovorni za konjunktivitis se zadržavaju na kontaktnim sočivima i u rastvoru namenjenim za njihovo čuvanje. Zato nemojte da nosite kontaktna sočiva dok traje infekcija.

nega očiju tokom lijeta sa Blephaclean krpicama
Blephaclean higijenske krpice pomažu u održavanju higijene kože oko očiju.

Nega očiju za plivače: uživajte u bazenima bez straha od iritacije oka i infekcije

Malo šta može tako da vas osveži po vrelom letnjem danu kao kupanje u bazenu ili jezeru. Plivanje vam pomaže da održavate dobru fizičku formu i predstavlja sjajan način da kvalitetno provedete slobodno vreme sa prijateljima.

Ispod površine vode vrebaju razne opasnosti koje mogu da izazovu probleme sa očima. Hemikalije kao hlor, koje se stavljaju u bazen kako bi voda bila čista od bakterija, lako mogu da iritiraju vaše oči. Ove hemikalije čak i ne ubijaju sve bakterije u vodi, pa ni one koje izazivaju infekcije oka. Ako plivate u jezeru ili moru, tu se već prirodno nalaze pomenute bakterije.

Hemikalije u bazenu ispiraju suzni film sa površine vaših očiju i one zato postaju osetljivije na delovanje bakterija. Tada lako dolazi do iritacije oka i inflamacije. Da bi izbegli ove probleme sa očima treba da se pridržavate sledećeg:

Hemikalije u bazenu izazivaju probleme sa očima, potrebna je nega očiju
Hemikalije u bazenu izazivaju probleme sa očima.

Nosite naočare za plivanje - Vaše oči jednostavno nisu dizajnirane za gledanje pod vodom. Zato naočare za plivanje predstavljaju najbolju odbranu od infekcija i drugih problema sa očima. Ove naočare obezbeđuju barijeru između vode i osetljivog tkiva vaših očiju.

Vežbajte tehnike plivanja - Ako ste neiskusan plivač postoji veći rizik od otvaranja očiju pod vodom i povreda oka. Pravilno plivanje čuva vaše oči iznad vode i drži ih zatvorenim kada su ispod vode.

Istuširajte se - Pre i posle ulaska u bazen treba obavezno da se istuširate. Tako izbegavate probleme koji se često javljaju kada se kupate u javnim bazenima: dijareja, infekcije kože uva i oka. Takođe pravite pauzu na svakih 60 minuta plivanja.

Isperite oči - Nakon plivanja treba da isperete svoje oči kapima za oči koje će da isperu strana tela sa površine vaših očiju. Ovo će takođe da ubrza oporavak ako je došlo do inflamacije. Thealoz Duo kapi za oči bez konzervansa pomoćiće vam da ublažite ili sprečite probleme sa očima koji mogu da nastanu nakon plivanja u bazenu.

Skinite kontaktna sočiva -  Kontaktna sočiva nisu namenjena za nošenje u vodi i ako plivate sa njima mogu da vam ispadnu i da se izgube. Sočiva takođe upijaju vodu i mogu da tokom plivanja nateknu i da čvrsto nalegnu na vaše oči, što dovodi do nelagodnosti i iritacije. Najopasnije je to što bakterije mogu lako da dospeju između kontaktnih sočiva i oka i izazovu ozbiljnu infekciju.

Dodatni saveti za negu očiju tokom leta

Kada nakon duge zime konačno dođe leto, sigurno želite da što više vremena provodite napolju i da se kupate u toplim i prijatnim sunčevim zracima. Bez obzira da li uživate u dugim šetnjama ili više volite da sate provodite ležeći na plaži, treba da povedete računa o zdravlju svojih očiju.

Naočare za sunce - Pre nego što izađete napolje, obavezno ponesite sa sobom naočare za sunce. Najbolja stvar u vezi njih je da osim što štite vaše oči, predstavljaju i lep modni detalj. 

Naočare za sunce vas štite od štetnih sunčevih ultraljubičastih zraka koji na duže staze mogu da dovedu do problema sa očima i bolesti kao što su katarakta i degeneracija makule. Ali nisu sve naočare iste kada je u pitanju efikasna prevencija i zato treba da pazite da one koje izaberete nude 100% zaštitu.

Naočare za sunce treba da nosite i kada je oblačno i mislite da vam ne trebaju, jer oblaci nisu prepreka za ultraljubičastu svetlost.

Nega očiju i naočare za sunce
Naočare za sunce vas štite od štetnih sunčevih ultraljubičastih zraka.

Nosite šešir - Naočare za sunce su definitivno prvi korak koji treba da preduzmete u vezi zaštite očiju od sunca, ali nešto svetlosti ipak prodre sa strane jer naočare ne pokrivaju oči u potpunosti. Zato treba da kombinujete naočare sa šeširom koji vam daje dodatnu zaštitu i smanjuje izloženost suncu.

Postoji mnogo lepih i modernih šešira i ne bi trebalo da imate problema sa pronalaženjem onog koji će da se uklopi u vaš stil odevanja. Potrudite se da izaberete šešir sa nešto širim obodom kako bi zaštita bila potpunija i obavezno kupite više šešira za celu porodicu.

Potražite hladovinu - Iako ste preduzeli sve mere zaštite, podnevno sunce i dalje može da izazove probleme. Iako je dobijanje i sinteza vitamina D u redu, boravak na jakom suncu ipak treba da izbegavate.

Zato između 10h i 14h potražite hladovinu nekog drveta i sklonite se od vreline koja može da utiče na vaše zdravlje. Za svaki slučaj ponesite sa sobom suncobran ili kišobran i setite se da sunčevi zraci mogu da dovedu do problema sa očima čak i po oblačnom danu.

piče u hladovini
Izbegavajte boravak na jakom suncu od 10.00 do 15.00.

Održavajte higijenu očiju - Ovo je jedan od najvažnijih saveta koji ne samo da štiti vaše oči od znoja, iritacije i peckanja u očima, već predstavlja i prevenciju od raznih infekcija. Nikada nemojte da dodirujete svoje lice i oči prljavim rukama. Ako to ne možete da izbegnete obavezno prvo operite ruke.

Pazite se povreda - Tokom letnjeg perioda, ne preti vam sva opasnost samo od sunca. Leto je vreme kada održavate svoje dvorište ili sređujete nešto oko kuće. I svaki put kada radite sa alatima ili mašinama postoji opasnost od povrede oka. Zato kada radite na nekom svom kućnom projektu obavezno nosite zaštitne naočare.

Dovoljno spavajte - Svi znamo da je dobar san važan za opšte zdravlje, ali kako nedostatak sna utiče na vaše oči? San obnavlja sve delove vašeg tela i posebno je važan za kognitivni i imuni sistem. Nedostatak sna dovodi do naprezanja očiju, pucanja kapilara i sindroma suvog oka. Ovo vas dodatno nagoni da trljate svoje oči kako bi ste stimulisali lakrimalne žlezde, što povećava rizik od infekcija. Najbolje što možete da učinite za svoje oči je da svake noći obezbedite sebi dovoljno sna.


Leto je vreme namenjeno zabavi i odmorima, pikniku sa porodicom i izležavanju na plaži sa prijateljima. Toplo vreme je svakako dobrodošlo nakon hladne zime i kišnog proleća, ali leto može da izazove i razne probleme sa očima. Zato treba da obratite posebnu pažnju na negu očiju kako bi vaše oči bile zdrave tokom dugog toplog leta.

Nazad na vrh