Minerali kao prirodni lek za bolji vid
12. 05. 2022

Minerali u ishrani kao prirodni lek za bolji vid

Da li konzumirate hranu koja samo lepo izgleda na vašem tanjiru ili vodite računa i da ta hrana bude dobra za vaš vid? Ako vam je stalo da budete zdravi, hrana koju koristite treba da sadrži raznovrsne minerale, pogotovu cink i selen.

Minerali su od vitalnog značaja za zdravlje vaših očiju i predstavljaju prirodni lek za bolji vid. Oni štite vaše oči od štetnih ultraljubičastih sunčevih zraka i smanjuju rizik od pojave raznih bolesti oka.

Minerali u ishrani ne utiču povoljno samo na vaš vid, već jačaju vaše mišiće i kosti, čuvaju kožu i druge organe i pomažu vašem telu da se bori protiv infekcija. Zato nedostatak minerala izaziva razne bolesti i probleme sa očima.

minerali v narandži i starija žena
MInerali su važni za zdravlje vaših očiju.

Šta su minerali i zašto su vam potrebni

U svakoj ćeliji vašeg tela se u svakom trenutku odvija na hiljade hemijskih reakcija. Tako ćelije obrađuju proteine, masti i ugljene hidrate iz hrane. Vitamini i minerali su osnova tih hemijskih reakcija i bez njih vaše telo ne bi moglo da funkcioniše.

Minerali u ishrani pomažu vašem telu da funkcioniše na najefikasniji mogući način. Bukvalno, ne postoji ni jedan proces na ćelijskom ili na nivou čitavog tela koji može da se odvija bez dovoljne količine preko potrebnih minerala. Zato se bez dovoljno minerala povećava rizik od nastanka raznih bolesti.

Postoje 2 grupe minerala koje su neophodne vašem telu:

Makrominerali učestvuju u izgradnji vaših kostiju, zuba i mišića i zato su vam oni potrebni u većim količinama. Makrominerali su kalcijum, fosfor, kalijum, magnezijum, natrijum, hlor i sumpor.

Mikrominerali su telu potrebni u malim količinama, ali igraju jednako važnu ulogu kao i makrominerali. Mikrominerali su hrom, bakar, fluor, gvožđe, mangan, molibden, cink i selen. Oni obavljaju sledeće osnovne funkcije:

  • Učestvuju u izgradnji enzima
  • Omogućavaju biohemijske reakcije
  • Potrebni su za očuvanje i razvoj neuroloških funkcija
  • Imaju antioksidativno dejstvo
  • Neophodni su za izgradnju određenih hormina
  • Jačaju imuni sistem


Ali postavlja se pitanje: kako da unesete dovoljno minerala u svoj organizam?

Odgovor je putem pravilne i uravnotežene ishrane. Biljke koriste minerale iz tla na kome rastu kako bi izgradile kompleksne molekule koji su im potrebni za rast i fotosintezu. Kada jedete te biljke ili životinje koje se hrane tim biljkama, vi unosite minerale koji vam pomažu da olakšate simptome ili čak sprečite bolesti oka kao što su katarakta i degeneracija žute mrlje.

minerali u povrću
Minerali su prirodni lek za bolji vid.

Kako Cink čuva vaše oči?

Cink je esencijalni mikromineral koji igra vitalnu ulogu kada je u pitanju očivanje zdravlja vaših očiju. Ovaj mineral se nalazi u visokoj koncentraciji u sledećim delovima oka:

  • Mrežnjača (retina)
  • Vaskularni sloj ispod mrežnjače
  • Žuta mrlja (makula)


Cink omogućava transport vitamina A iz jetre do mrežnjače kako bi se sintetisao melanin, zaštitni pigment koji uz to određuje i boju vaših očiju. Melanin se takođe nalazi i u kosi i koži, i upija štetne ultraljubičaste zrake. Kako starimo količina melanina u našem telu opada i do 65-te godine opadne do 50%, što umanuje zaštitu koju melanin inače pruža.

Manja količina cinka je povezana sa raznim problemima sa očima i u slučaju njegovog nedostatka može da se javi noćno slepilo, tj. slabiji vid u uslovima smanjenog osvetljenja.

Nedostatak cinka takođe se povezuje i sa razvojem katarakte, koja u krajnjem slučaju može da dovede i do gubitka vida.

Istraživanja su pokazala da unošenje dovoljne količine cinka može da smanji rizik od pojave degeneracije žute mrlje, bolesti koja dovodi do gubitka centralnog vida. Za ovo je zaslužna izuzetna osobina cinka da deluje kao snažan antioksindant.

degeneracija žute mrlje kod žene kod lekara
Cink i Selen sprečavaju bolesti oka, posebno degeneraciju žute mrlje.

Cink u hrani

Naše telo ne može da skladišti cink i zato je važno da putem hrane svakodnevno unosimo dovoljne količine ovog mikrominerala. Hrana bogata cinkom:

Školjke - Školjke su niskokaloričan obrok koji sadrži cink u većoj koncentraciji nego bilo koja druga hrana. Školjke sadrže i vitamin D, bakar, mangan i vitamin B12.

Crveno meso - Životinjsko meso je najbolji izvor cinkai to pogotovo crveno meso. Ono sadrži i selen, kao i vitamin B12 koji se ne može naći u biljnoj hrani.

Belo meso - Meso živine pored cinka predstavlja i dobar izvor nemasnih proteina. Ako redovno jedete piletinu ili ćuretinu poboljšaćete zdravlje svog srca i kostiju i imaćete jači imunitet.

Jaja - Ova namirnica treba da bude obavezno deo vaše ishrane jer je bogat izvor proteina, cinka, gvožđa, mangana i vitamina A, E i B kompleksa (B12, B2, B5).

Pečurke - Veće količine cinka uz manje kalorija? Ubacite pečurke u svoju ishranu. Pečurke su takođe bogate i gvožđem, kao i vitaminima A, C i E.

Mahunarke - Ako želite da bez mesa zadovoljite svoje potrebe za cinkom, treba da jedete mahunarke kao što su pasulj i sočivo. One su takođe bogat izvor i biljnih vlakana i proteina.

Semenke bundeve - Ove semenke su pored cinka bogate i raznim drugim hranljivim materijama kao što su gvožđe, magnezijum i bakar.

Mlečni proizvodi - Mleko, sir i jogurt ne sadrže samo veće količine kalcijuma koji je važan za zdravlje vaših kostiju i zuba, već su i dobar izvor cinka.

Žitarice - Žitarice predstavljaju lagan obrok koji smanjuje rizik od srčanih oboljenja. Pored cinka sadrže i razne druge vitamine i minerale, kao i lako svarljiva biljna vlakna.


Cink u hrani za bolji vid
Cink u hrani za bolji vid.

Selen za zdravlje vaših očiju

Selen je snažan antioksidant koji se bori protiv slobodnih radikala i time održava zdravlje vaših ćelija. Ovaj mineral igra važnu ulogu u kontroli metabolizma, reprodukciji, štiti od infekcija i učestvuje u regeneraciji i kreiranju DNK lanca.

Zbog velike važnosti ovog minerala za organizam, njegov nedostatak može da izazove ozbiljne posledice po zdravlje.

Dovoljne količine selena pozitivno deluju na zdravlje vaših očiju i dokazano pomažu u borbi protiv katarakte, što je posebno važno ako ste u poznijim godinama života. Zbog svojih antioksidativnih osobina, selen sprečava nagomilavanje nefunkcionalnih i mrtvih ćelija u sočivu oka, čime poboljšava vaš vid i sprečava pojavu katarakte.

Selen takođe pomaže u sprečavanju razvoja glaukoma koji je jedan od vodećih uzroka gubitka vida. Ovaj mineral snižava očni pritisak i time vrši prevenciju nastanka ove bolesti oka.

Bez dovoljno selena, cink ne može da vrši svoju zaštitnu funkciju. Zato su cink i selen nezamenljivi u očuvanju zdravlja vaših očiju.

Selen u hrani

Ukoliko se zdravo hranite i vodite računa o balansiranoj ishrani ne treba da brinete o nedostatku selena i posledicama koje to izaziva. Ali za svaki slučaj, treba da znate koja je hrana bogata selenom:

Brazilski orah - Brazilski orah je jedan od najbogatijih izvora selena. Dovoljan je samo jedan ili dva oraha kako bi zadovoljili svoje dnevne potrebe za ovim važnim mineralokm.

Semenke suncokreta - Ove semenke predstavljaju lagan obrok koji je bogat biljni izvor selena. Semenke suncokreta sadrže i razne druge vitamine i minerale koji jačaju imuni sistem.

Spanać - Količina selena u ovom povrću nije velika, ali ga ipak ima u dovoljnim količinama. Pored toga spanać smanjuje oksidativni stres i snižava krvni pritisak.

Selen u hrani za bolji vid
Selen u hrani za bolji vid.

Jaja - Ako započnete svoj dan sa 2-3 jajeta unećete dovoljnu količinu selena za čitav dan. Jaja su takođe bogata proteinima i vitaminom D.

Tuna - Ova vrsta ribe je vrlo bogat izvor selena koji uz to sadrži velike količine B vitamina i omega-3 masnih kiselina.

Sardine - Pored selena, sardine sadrže značajne količine omega-3 masnih kiselina. Njihova prednost je što se jedu cele, sa kostima, pa tako unosite i dosta kolagena i kalcijuma,

Školjke - Školjke su pre svega poznate po velikom sadržaju cinka, ali takođe su bogate i selenom. Dve do tri školjke zadovoljavaju vaše dnevne potrebe za ovim mineralom.

Crveno meso - Crveno meso je dobar izvor selena, a pored toga sadrži proteine, magnezijum, gvožđe i vitamin B12 koji je važan za nervnu provodljivost.

Sir - Ako volite ovaj mlečni proizvod, treba da znate da je on odličan izvor selena. Takođe je bogat proteinima, kalcijumom i melatoninom koji će vam pomoći da uveče lakše zaspite.

Kapsule za bolji vid

Danas je pravi izazov da sve potrebne vitamine i minerale unesete samo putem hrane. Moderan način ishrane koji se pre svega zasniva na prerađenoj hrani ne može da vam obezbedi preko potrebne hranljive materije. Zato su tu suplementi koji mogu da nadoknade taj nedostatak i da obezbede dovoljne količine cinka i selena i time spreče razne bolesti i probleme sa očima.

Važno je da znate da nije svaki suplement dobar za vas i vaše zdravlje jer ne sadrži sve minerale koji su vam potrebni ili njihova kombinacija jednostavno nije odgovarajuća. 

Mi vam preporučujemo Nutrof Total dodatak ishrani koji je namenjen prevenciji bolesti oka kao što su katarakta i degeneracija žute mrlje.

Nutrof Total kapsule za bolji vid imaju pozitivno dejstvo na zdravlje vaših očiju jer sadrže cink i selen, kao i odgovarajuće količine bakra, omega-3 masnih kiselina i vitamina C, D i E. Tu su i minerali lutein i zeaksantin, kao i resveratrol.

Nutrof Total i minerali za žutu mrlju
Nutrof Total je namenjen prevenciji bolesti oka kao što su katarakta i degeneracija žute mrlje.

Kao i svi drugi delovi tela i vaše oči su podložne bolestima i propadanju sa prolaskom godina. Loša ishrana, toksini, infekcije i stres ostavljaju traga na vašim očima i stvaraju podlogu za razvoj različitih bolesti oka. Zato su minerali u ishrani važni jer su oni prirodni lek za bolji vid.

Za dodatne informacije o tome kako da sprečite razne bolesti oka, pogledajte članke na našem blogu.


Nazad na vrh