Do zdravih očiju uz zdravu ishranu
Da li ste znali da se 90% problema sa vidom može sprečiti ili lečiti? Pripremili smo članak pun osnovnih informacija i stručnih saveta za održavanje optimalnog zdravlja očiju.
Verovatno ste čuli izreku „Recite nam šta jedete, a mi ćemo vam reći ko ste". Mi koji se bavimo negom očiju više volimo da kažemo: „Recite nam šta jedete i mi ćemo vam reći kako vidite ".
Hrana koju jedemo utiče na svaku ćeliju našeg tela, na opšte stanje organizma, energiju, raspoloženje, a naravno i na oči. Zdrava ishrana može usporiti razvoj različitih očnih bolesti i sačuvati dobar vid.
Oči zahtevaju hranljive materije
Najvažniji hranljivi sastojci za zdrave oči su:
- Lutein i zeaksantin su pigmenti u oku koji štite mrežnjaču od štetnog dejstva sunčeve svetlosti. Ljudi koji konzumiraju 10 mg luteina i 2 mg zeaksantina dnevno imaju manje šanse da obole od očnih bolesti. 1,2,3
- Vitamini C, D i E su antioksidansi koji pomažu u zaštiti ćelija od oksidativnog stresa. Oksidativni stres dovodi do degeneracije ćelija i normalan je deo procesa starenja i izlaganja spoljašnjim faktorima kao što je sunčeva svetlost. Ovi vitamini mogu pomoći u sprečavanju razvoja očnih bolesti kao što su makularna degeneracija, glaukom i katarakta.4
- Minerali kao što su cink, bakar i selen takođe deluju kao antioksidansi. Nedostatak cinka može izazvati probleme sa noćnim vidom i kod slabe osvetljenosti 5,6, dok bakar igra važnu ulogu u funkcionisanju mrežnjače.
- Omega-3 masne kiseline su ključne za očuvanje vida i mogu imati blagotvorno dejstvo na stanja kao što su makularna degeneracija, glaukom i sindrom suvog oka.4
- Resveratrol, sa svojim moćnim antioksidativnim svojstvima, doprinosi zaštiti očiju.6
Tri stvari koje dobro "upadaju u oči"
- Voće i povrće bogato je vitaminima i mineralima korisnim za zdravlje očiju. Možete birati između mnogih ukusnih darova prirode, kao što su šargarepa, paradajz, tikvice, paprike, agrumi, jagode, avokado i lisnato povrće. Stručnjaci preporučuju unos od 400 grama voća i povrća svaki dan.
Važno je da voće i povrće budu različite boje, jer boja ukazuje na kombinaciju hranljivih materija. - Masne ribe kao što su skuša, sardine, losos ili pastrmka sadrže cink, vitamin D i omega-3 masne kiseline, koji smanjuju rizik od razvoja makularne degeneracije.
- Vlakna su važna za zdravlje, uključujući regulaciju holesterola i ravnotežu šećera u krvi, što je dobro za srce i krvne sudove, a samim tim i za oči. Preporučena dnevna količina vlakana je 25 do 30 grama. Najviše ih možete naći u smeđem pirinču, ovsenim pahuljicama, testeninama od integralnog brašna, kao i u orasima i semenkama.
Međutim, budite oprezni pri povećanju unosa vlakana kako biste izbegli eventualne probleme sa nadutošću i gasovima.
Ako želite da saznate više o tome koja hrana je najbolja za zdravlje očiju (i koja nije) i da li nutricionisti preporučuju čokoladu ili kokos, pozivamo vas da pročitate knjižicu koju možete pronaći ovde.
Ako želite da znate
koji dodatak ishrani je najbolji za oči, jer sadrži sve hranljive sastojke
potrebne za dobar vid, onda vam je potreban Nutrof® Total, broj 1
dodatak ishrani za oči u Evropi. Samo jedna kapsula dnevno čuva zdravlje Vaših
očiju. Želimo Vam samo da Vas oči i "dobar vid" služe još dugo.
Važna napomena: Dodaci ishrani se ne mogu koristiti kao zamena za raznovrsnu i uravnoteženu ishranu i zdrav način života.
Reference: 1. Robman et al. Can J Ophthalmol . 2007.
Dietary lutein, zeaxanthin, and fats and the progression of Age-Related Macular
Degeneration. vol 42. 2. Bernstein et al.
Ophthalmology 2002. Resonance Raman measurement of macular carotenoids in
normal subjects and in age-related macular degeneration patients.; Ophthalmology
2012; 109(10): 1780-7. 3. Perry A et al. Journal of Food Composition and
Analysis. 2009. Xanthophyll (lutein, zeaxanthin) content in fruits, vegetables
and corn and egg products. Vol 22, p 9-15. 4. Maria Joao Veludo. AMD. 1st edition 2010. Retina
Study Group. Preventive AMD Treatments. (14), 151-160 5. Ugarte M, Osborne NN.
Zinc in the retina. Prog Neurobiol. 2001 Jun;64(3):219-49. 6.
Miao X, Sun W, Miao L, Fu Y, Wang Y, Su G, Liu Q. Zinc and diabetic
retinopathy. J Diabetes Res. 2013;2013:425854. doi: 10.1155/2013/425854. 6.
Ivanescu et al. Modifying choroidal neovascularization development with a
nutritional supplement in mice. Nutrients 2015;7,5423-5442