10 razloga za crvenilo oka i kako ga izlečiti

Crvenilo oka: Razlozi za njegov nastanak i načini izlečenja

Da li vam se desilo da se probudite ujutro, dođete do kupatila i u ogledalu vidite sebe i crvene beonjače koje ne izgledaju nimalo privlačno?

Kao da nije dovoljno to što morate da ustanete rano i spremite se za posao, već je tu i crvenilo oka koje drugi prvo primete na vama. Crveno oko svakako nije atraktivno i šalje pogrešnu poruku ljudima oko vas. Iako crvenilo oka nije neuobičajena pojava, ona narušava vaš izgled i obično se javlja u najgorem mogućem trenutku.

crveno oko i normalno oko
Crvenilo oka narušava vaš fizički izgled i čini da izgledate umorno i depresivno.

Crveno oko je uglavnom prolazno stanje koje nestaje brzo i bez ikakvih komplikacija, ali može da ukaže i na neke ozbiljnije bolesti i zato, ako imate crvene beonjače obavezno treba da se javite svom lekaru.


Zašto su moje oči toliko crvene?

Crveno oko se javlja kada se krvni sudovi na površini oka, a koje inače ne primećujemo, uvećaju i postanu vidljiviji. Do ovoga može da dođe zbog nedovoljne količine kiseonika u rožnjači ili drugim delovima oka.

Crvenilo oka može da bude i znak inflamacije, koja je primarni odbrambeni mehanizam našeg tela protiv infekcija, alergija, iritacija i trauma. Uvećanjem krvnih sudova u oku dolazi i do povećanog protoka krvi u njima, a u krvi se nalaze i bela krvna zrnca koja se bore protiv infekcija i ubrzavaju oporavak oka.

Crvenilo oka se često javlja zbog nezdravog načina života, zbog umora i neispavanosti, a i običan nalet vetra može da ubaci prašinu u vaše oči i da tako dođe do crvenila. Na crvenilo utiče i korišćenje kozmetike, a vaše oči mogu da se zacrvene i od šampona koji vam uđe u oči dok se tuširate.


Koje je rešenje za crvenilo očiju?

U većini slučajeva crvene beonjače ne ukazuju na nešto ozbiljno i možete na razne načine sami da ubrzate oporavak.

Tople obloge - Potopite peškir u toplu vodu i dobro ga iscedite. Kako je područje oko vaših očiju osetljivo, vodite računa da voda ne bude previše topla i držite peškir na očima 10-ak minuta. Toplota će ubrzati protok krvi, kao i količinu suznog filma. Sve ovo doprinosi poboljšanju vlažnosti vaših očiju.

Hladne obloge - Ako tople obloge ne daju rezultate, probajte suprotan pristup. Potopite peškir u hladnu vodu iscedite ga i stavite na oči. Ovo vam donosi olakšanje jer smanjuje otekline i umanjuje peckanje u očima nastalo zbog raznih iritacija. Obratite pažnju da voda ne bude previše hladna kako ne bi pogoršali stanje.

Kapi za oči - Kapi za oči i veštačke suze se često primenjuju za lečenje crvenila u očima. One vlaže vaše oči i održavaju ih čistim. Treba samo da vodite računa da kapi za oči budu odgovarajuće, jer u suprotnom ćete pogoršati crvenilo oka. Mi vam preporučujemo Thealoz Duo kapi za oči bez konzervansa koje će očuvati zdravlje vaših očiju.

Postoje i preventivne mere koje će ublažiti crvenilo oka ili čak sprečiti da do njega i dođe:

 • Operite ruke antibakterijskim sapunom pre nego što dodirnete svoje oči
 • Uklonite svu šminku pre spavanja kako bi sprečili začepljenje žlezda na očnim kapcima
 • Izbegavajte nošenje kontaktnih sočiva duže od preporučenog vremena
 • Kontaktna sočiva čuvajte u čistoj kutiji i detaljno ih očistite pre i posle nošenja
 • Kad god je to moguće izbegavajte prašinu, dim, polen i druge iritante i alergene
 • Nosite naočare za sunce kako bi dodatno zaštitili svoje oči od spoljašnjih uticaja

Ako vam ovi saveti ne pomognu ili počnete da osećate peckanje u očima i bol, vreme je da se obratite svom lekaru ili oftamologu. To uključuje i simptome kao što su glavobolja, osetljivost na svetlo i mučnina.


10 razloga za crvenilo oka

Ako su oči ogledalo duše, onda su crvene beonjače ogledalo vašeg zdravlja i stavljaju vam do znanja da nešto nije u redu sa vašim očima ili nekim drugim delom vašeg tela.

Nije uvek lako pronaći razlog za crveno oko, jer veliki broj raznih stanja mogu da dovedu do toga. Neka od njih je moguće lako rešiti, dok su druga ozbiljnija i mogu da utiču na vaš vid.

Da bi pronašli efikasan tretman za crveno oko, prvo morate da znate uzrok crvenila:

1. razlog za crvenilo oka: konjunktivitis ili zapaljenje vežnjače

Crvenilo oka može da nastane zbog konjunktivitisa - infekcije ili zapaljenja konjunktive (vežnjače). Vežnjača je tanka membrana koja prekriva beonjaču i unutrašnjost kapka. Infekcija može da bude bakterijska ili virusna i tada je vrlo zarazna ili može da nastane kao posledica delovanja alergena ili hemikalija. Simptomi konjunktivitisa su suzne oči, crveno oko i peckanje u očima. Ovo stanje je uobičajeno i uglavnom nije ozbiljno.

Crveno oko može da ukazuje na konjunktivitis
Crveno oko može da ukazuje na konjunktivitis ili zapaljenje vežnjače.

Kako izlečiti crvenilo oka nastalo zbog konjunktivitisa?

Način lečenja konjunktivitisa zavisi od uzroka njegovog nastanka. U nekim slučajevima konjunktivitis nestane sam od sebe, a u drugim je potrebno koristiti kapi za oči ili druge medikamente. Ali da bi uklonili rizike i sprečili oštećenje vida, važno je da posetite oftalmologa kako bi vam prepisao odgovarajuću terapiju.


2. razlog za crvenilo oka: sindrom suvog oka

Suvo oko je uobičajen razlog za crvene beonjače. Sindrom suvog oka nastaje kada u oku nema dovoljno suza koje bi vlažile površinu vašeg oka. Tada oko postaje suvo, crveno i javlja se peckanje u očima. Suvo oko se javlja i kada duže vremena provodite za kompjuterskim ekranom, ne spavate dovoljno ili predugo nosite kontaktna sočiva. Sindrom suvog oka može da nastane i zbog određenih lekova, hormonalnih promena i začepljenja lojnih žlezdi u oku.

Kako izlečiti crvenilo oka nastalo zbog suvog oka?


Ako imate suve oči, najbolje rešenje je korišćenje odgovarajućih kapi za oči, koje mogu da se koriste i više puta dnevno. Važno je da ne sadrže konzervanse kako ne bi dodatno iritirali vaše oči. Thealoz Duo kapi za oči bez konzervansa sadrže i trehalozu, prirodni aktivni sastojak koji štiti površinu vašeg oka.

Thealoz Duo kapi za oči bez konzervansa ublažavanju crvene beonjače
Thealoz Duo kapi za oči bez konzervansa ublažavanju crvene beonjače.

3. razlog za crvenilo oka: alergije

Alergije ne samo da dovode do suznih očiju i peckanja u njima, već mogu da izazovu i crveno oko koje je sve crvenije ukoliko ga više trljate. Do alergija dolazi kada naš imuni sistem preterano reaguje na spoljašnje stimulanse, tj. alergene kao što je npr. polen. Krvni sudovi u očima se tada šire i postaju vidljiviji.

Kako izlečiti crvenilo oka nastalo zbog alergija?

U ovom slučaju crvenilo oka će nestati ako se sklonite od alergena koji izazivaju vaše alergije, ali to može da potraje. Da bi ubrzali stvari, isperite lice i oči vodom i stavljajte na oči hladne obloge. Takođe su delotvorne i veštačke suze, kao i antihistamini koji ublažavaju alergijsku reakciju.


4. razlog za crvenilo oka: blefaritis ili zapaljenje očnih kapaka

Blefaritis često izaziva crvenilo oka i nastaje zbog začepljenja lojnih žlezdi koje stvaraju tanak suzni film na površini oka. Blefaritis se pre svega javlja usled loše higijene i izazivaju ga bakterijske i gljivične infekcije, kao i seboroični dermatitis. Simptomi su crvene beonjače, peckanje u očima i otekli očni kapci. Ovo stanje nije zarazno i obično ne izaziva trajno oštećenje vida.

Kako izlečiti crvenilo oka nastalo zbog blefaritisa?

Ovde je najvažnije da održavate higijenu lica, pre svega oka i očnih kapaka. Za čišćenje očnih kapaka vam preporučujemo sterilne Blephaclean krpice, koje sadrže nežni losion, micelarne strukture koje razlažu sekret, kao i hijaluronsku kiselinu koja održava optimalnu hidrataciju kože.


Higijenske Blephaclean krpice
Higijenske Blephaclean krpice ublažavaju simptome zapaljenja očnih kapaka i crvenog oka.

5. razlog za crvenilo oka: uveitis

Uveitis je upala srednje ovojnice oka (vežnjače) koja sadrži krvne sudove i hrani ostale delove očnog zida. Ovo stanje izaziva crveno oko, bol, zamagljen vid i osetljivost na svetlo. Simptomi mogu da nastanu naglo i razvijaju se brzo.

Kako izlečiti crvenilo oka nastalo zbog uveitisa?

Uveitis mora da se leči bez odlaganja jer izaziva druge, ozbiljnije simptome, pa i gubitak vida. Zato je najbolje obratiti se lekaru koji će vam prepisati kortikosteroide kako bi ublažio upalu. U zavisnosti od dela vežnjače koji je zahvaćen ovim stanjem, kortikosteroidi mogu biti u obliku kapi, injekcija ili tableta.


6. razlog za crvenilo oka: keratitis ili zapaljenje rožnjače

Keratitis je zapaljenje rožnjače koje nastaje zbog povrede oka ili predugog nošenja kontaktnih sočiva, a može da bude izazvano i bakterijama, virusima, gljivicama ili parazitima. Simptomi su crvene beonjače, bol u oku, peckanje u očima i osetljivost na svetlo.

Kako izlečiti crvenilo oka nastalo zbog keratitisa?

Lečenje keratitisa zavisi od uzroka njegovog nastanka. Lekar može da vam prepiše antibiotike, antimikotike ili antivirusne lekove. U slučaju da imate i bolove u oku, lekar će vam prepisati i neki analgetik.


7. razlog za crvenilo oka: zatvoreni glaukom

Ponekad je crveno oko znak nekog ozbiljnijeg stanja. Takvo stanje je i zatvoreni glaukom (akutni glaukom zatvorenog ugla) i karakteriše ga pritisak u oku koji brzo raste. Ova vrsta glaukoma zahteva hitnu lekarsku intervenciju i njegovi simptomi su crvenilo oka, jak bol u oku i zamućen vid.

Kako izlečiti crvenilo oka nastalo zbog zatvorenog glaukoma?

Glaukom je ozbiljna bolest oka koja dovodi do slepila i zato treba da se hitno obratite lekaru. Kod lečenja glaukoma terapija se uglavnom svodi na smanjenje očnog pritiska, kako bi se zaustavilo dalje oštećenje vida. To se postiže kapima za oči i lekovima, laserskim tretmanom ili u težim slučajevima operacijom.


8. razlog za crvenilo oka: episkleritis

Episkleritis je akutni inflamatorni poremećaj episklere, tankog tkiva između vežnjače i beonjače koje sadrži tanku mrežu krvnih sudova. Simptomi episkleritisa su iritacija i blagi bol u oku, kao i crveno oko.

Kako izlečiti crvenilo oka nastalo zbog episkleritisa?

Episkleritis može da nestane u roku od 3 nedelje bez ikakvog tretmana. Ali da bi ubrzali oporavak možete koristiti kapi za oči i veštačke suze. U ozbiljnijim slučajevima lekar vam može prepisati kortikosteroide ili antiinflamatorne lekove.

9. razlog za crvenilo oka: povreda oka

Crvene beonjače mogu da se jave zbog povrede oka, npr. zbog ogrebotine noktom ili maskarom. Tada se krvni sudovi u oku uvećavaju kako bi se povećanim protokom krvi povreda sanirala.

Kako izlečiti crvenilo oka nastalo zbog povrede oka?

Ako je povreda manja sve će se rešiti samo od sebe, ali u svakom slučaju treba da se javite lekaru kako bi bili sigurni da povreda nije ozbiljnija i kako bi vam prepisao odgovarajuće kapi za oči.

Crvenilo oka može da bude posledica povrede oka
Crvenilo oka može da bude posledica povrede oka i krvarenja.

10. razlog za crvenilo oka: subkonjunktivalno krvarenje

Do subkonjunktivalnog krvarenja u oku dolazi kada krvni sudovi koji se nalaze neposredno ispod beonjače popucaju. Krv tada formira jarko crvenu mrlju na beonjači. Iako izgleda zabrinjavajuće, ovo je uobičajena povreda koja uglavnom ne utiče na vid i ne izaziva bol ili neke druge neprijatnosti. Do ovog krvarenja u oku može da dođe ako se fizički preopteretite, ako jako kijate ili kašljete.

Kako izlečiti crvenilo oka nastalo zbog subkonjunktivalnog krvarenja?

Ovo krvarenje u oku obično prolazi bez tretmana za par nedelja. Da bi olakšali simptome i ubrzali oporavak oka možete koristiti kapi za oči i veštačke suze Thealoz Duo koje će održavati vlažnost vašeg oka i sprečiti pojavu neugodnih simptoma. Javite se i svom lekaru kako bi pregledom ustanovio da li imate nekih dodatnih povreda.


Pored ovih 10 najčešćih razloga za crvenilo oka, tu su i drugi koji mogu da izazovu crveno oko:

 • Nošenje kontaktnih sočiva, 
 • Korišćenje neodgovarajućih kapi za oči
 • Duže sedenje za ekranom računara
 • Pušenje cigareta
 • Plivanje u bazenu sa hlorisanom vodom
 • Nedostatak sna
 • Preterana konzumacija alkohola


Iako crvenilo oka može da izgleda bezazleno i da vam ne pravi smetnje i neugodnosti, ono nije tu bez razloga. Zato vam savetujemo da se obratite svom lekaru kako bi utvrdio uzrok crvenila i ako je potrebno, prepisao odgovarajuću terapiju.


Crveno oko nije samo estetski problem

Crvenilo oka je obično privremeno stanje koje se lako leči ili prolazi samo od sebe. Naravno, teško je to reći nekome ko se zbog crvenih beonjača oseća neprivlačno, umorno i nesigurno.

Da bi rešili problem crvenog oka često je dovoljno da koristite odgovarajuće kapi za oči bez konzervansa. Mi vam preporučujemo Thealoz Duo kapi za oči koje ne sadrže nikakve konzervanse i koje održavju vlagu vaših očiju i pomažu vam da se oslobodite crvenih beonjača.

suvo oko je često uzrok crvenih beonjača
Suvo oko je često uzrok crvenih beonjača, a veštačke suze bez konzervansa efikasno ublažavaju simptome.

Ali crveno oko nije samo estetski problem, već može da ukaže i na neka ozbiljnija stanja. Zato je važno da se javite svom lekaru kako bi ustanovio uzrok crvenila i odredio vam pravu terapiju. A onda ste samo na korak od izlečenja i povratka prirodne boje u vašim očima.

Nazad na vrh