Resveratrol: Moćni antioksidant koji čuva zdravlje vaših očiju
Svi već znamo da je korisno ponekad popiti čašu crnog vina, a možda ste i čuli da je zdravo uzeti komad crne čokolade svakog dana.
Znate li zašto? I šta je to zajedničko vinu i čokoladi?
To je resveratrol, antioksidant koji ima antibakterijska i antiinflamatorna svojstva. On blagotvorno deluje na vaše zdravlje, pa i na zdravlje vaših očiju. Ali ispijanje vina nije jedini način da dođete do resveratrola, jer se on nalazi u različitim biljkama, a može se kupiti i u obliku suplemenata.

Da li je resveratrol ključ za dugovečnost?
Resveratrol je, jednostavno rečeno, hemijska komponenta koja štiti biljku od oksidativnog stresa i infekcija. Možda se pitate šta stresira biljku? To su razne bolesti, gljivice i zagađenje vazduha.
Resveratrol je polifenol, supstanca koja se ponaša slično antioksidantima jer štiti ćelije našeg tela od oštećenja i oksidacije. Tako se smanjuje rizik od srčanih oboljenja i poboljšava se funkcionisanje imunog sistema.
Sa detaljnijim proučavanjem resveratrola krenulo se početkom 1990-ih godina kada je uočen tzv. francuski paradoks: zašto francuzi mogu da jedu hranu bogatu zasićenim mastima, da piju vino i uživaju u raznim delikatesima, a da istovremeno imaju najmanje kardiovaskularnih oboljenja u zapadnom svetu?
Otkriveno je da je za to zaslužan resveratrol, koji može da vam pomogne kod sledećih problema:
Poboljšava rad kardiovaskularnog sistema - Resveratrol pomaže u širenju krvnih sudova, jer povećava proizvodnju azotnog oksida. Ovo opušta krvne sudove, smanjuje nivo lošeg holesterola i snižava krvni pritisak.
Poboljšava rad mozga i kognitivne funkcije - Otkriveno je da resveratrol smanjuje formiranje delova proteina tzv. beta amiloida. Kada se beta amiloidi nagomilaju u mozgu, to dovodi do nastanka alchajmerove bolesti. Resveratrol takođe pomaže i kod drugih neurodegenerativnih stanja.
Pomaže u borbi protiv raka - Resveratrol usporava rast kancerogenih ćelija, a takođe i promenom genetske strukture sprečava njihovo širenje. Istraživanja su pokazala da je resveratrol efikasan u suzbijanju sledećih vrsta raka: kože, želuca, debelog creva, grudi, i prostate.
Ublažava bolove u zglobovima - Artritis je stanje koje prate bol u zglobovima i smanjena pokretljivost. Artritis takođe smanjuje gustinu kostiju i dovodi do oštećenja hrskavice. Resveratrol sprečava propadanje hrskavice i na taj način umanjuje bol koji nastaje zbog artritisa.
Pomaže kod dijabetesa - Resveratrol povećava osetljivost na insulin i bori se protiv insulinske rezistencije. Takođe snižava nivo šećera u krvi i pozitivno utiče na stanja kao što su dijabetesna neuropatija i dijabetesna nefropatija.
Pomaže u regulisanju telesne težine - Gojaznost je uobičajen problem današnjice koji skraćuje životni vek i utiče na vaš kvalitet života. Resveratrol pomaže brže i efikasnije sagorevanje masti i sprečava pojavu masnih ćelija. Na taj način učestvuje u skidanju viška kilograma i regulisanju telesne težine.

Resveratrol u hrani
Kao i kada su u pitanju vitamini, najbolji način da dođete do resveratrola je kroz ishranu. A hrana koja u sebi ima resveratrol je zdrava i zbog raznih drugih korisnih sastojaka koje sadrži. Namirnice najbogatije resveratrolom su:
- Crno vino - Ovo je najpoznatiji izvor resveratrola, ali ne i najidealniji zbog prisustva alkohola. Razlog zašto je vino potentan izvor resveratrola je taj što se u procesu proizvodnje vino ne pasterizuje i ne kuva, pa su svi korisni sastojci iz grožđa očuvani. Količina resveratrola u crnim vinima ide od 1mg do 5mg po boci (750ml), a u belim vinima oko 0.2mg.
- Grožđe - Ako želite da izbegnete alkohol, umesto ispijanja vina jedite grožđe. U njemu se nalaze velike količine resveratrola, kao i vitamina C. U crnim i crvenim vrstama grožđa ima više resveratrola nego u belim, otprilike od 0.24 do 1.25mg po čaši (160g).
- Sok od grožđa - Sokovi napravljeni od crnog grožđa imaju oko 0.5mg resveratrola po litru. Zbog procesa pasterizacije u sokovima ima manje resveratrola nego u vinu, ali i dalje su te količine dovoljne. Prednost je što u sokovima nema alkohola, ali zato ima više šećera.
- Kikiriki - Količina resveratrola u kikirikiju je uporediva sa crnim vinima. U sirovom kikirikiju ima od 0.01mg do 1.12mg resveratrola na 100g kikirikija, u zavisnosti od vrste. Pečeni i prženi kikiriki sadrže znatno manje količine resveratrola.
- Pistaći - Pistaći su manje poznat izvor resveratrola, koga ima čak i više nego u kikirikiju, u proseku 0.2mg na 100g pistaća. Pored toga, pistaći sadrže i mnoge druge hranljive materije.
- Crna čokolada - Crna čokolada ima u proseku 0.035mg resveratrola na 100g čokolade. Pored toga, ona u sebi ima i drugih važnih minerala kao što su gvožđe, selen, magnezijum i cink.
- Bobice - Razno bobičasto voće je takođe bogat izvor resveratrola (količina na 100g): borovnica (0.383mg), ribizle (0.67mg) i brusnica (1.92mg).
- Dud - Dudinje imaju 5mg resveratrola na 100g voća, tako da one predstavljaju najbogatiji prirodni izvor ovog antioksidanta. Da bi uneli istu količinu resveratrola morali bi da ispijete čitavu bocu Pinot Noir-a.

Kako resveratrol pomaže kod bolesti oka
Nervno tkivo u očima i mozgu je posebno zaštićeno od stranih supstanci gusto pakovanim ćelijama u kapilarima. Time je blokiran prolaz velikim molekulima.
Istraživanja su pokazala (1) da resveratrol ne samo da može da prođe kroz krvno-moždanu barijeru, već i da pomaže u očuvanju njenog integriteta. Takođe je dokazano da resveratrol širi krvne sudove u oku (2), čime se poboljšava cirkulacija i zdravlje oka. Zato resveratrol pomaže u lečenju očnih bolesti koje su povezane sa starenjem:
Degeneracija makule - Degeneracija žute mrlje (makule) je vodeći uzrok gubitka vida kod ljudi starijih od 50 godina. Smanjena cirkulacija u oku i posledične ishemijske promene dovode do zamagljenog vida ili njegovog gubitka u centralnom vidnom polju. Resveratrol obnavlja retinu (mrežnjaču), poboljšava cirkulaciju i suzbija patološke promene nastale zbog smanjene količine kiseonika (hipoksije) u oku.
Dijabetička retinopatija - Dijabetička retinopatija danas pogađa više od 140 miliona ljudi širom sveta. Ona je posledica hronične hiperglikemije (povećan nivo šećera u krvi) i povezana je sa postepenom degeneracijom mrežnjače. Resveratrol štiti ćelije mrežnjače od apoptoze (programirana smrt ćelije) i zato pomaže u lečenju dijabetičke retinopatije.
Glaukom zatvorenog ugla - Glaukom zatvorenog ugla ili angularni glaukom ima više od 60 miliona ljudi u svetu i on nastaje zbog oksidativnog stresa koji oštećuje oko. Resveratrol sprečava povećanu proizvodnju unutarćelijskog reaktivnog kiseonika i utiče na inflamatorne markere (biomarkere oksidativnog stresa).
Katarakta - Katarakta je odgovorna za 51% gubitka vida u svetu i ona je posledica produženog oksidativnog stresa. Resveratrol povećava nivo redukovanog glutationa, čija je uloga zaštita ćelija od oksidanata.

Da li je hrana dovoljna ili su vam potrebni suplementi?
Da li znate koliko vam je dnevno potrebno resveratrola?
To pre svega zavisi od ciljeva koje želite da postignete, od vaše težine, i sveopšteg zdravlja. Stručnjaci uglavnom preporučuju 2 kapsule od po 500 mg resveratrola dnevno. To je količina koju teško da možete uneti samo putem ishrane.
I tu suplementi dolaze do izražaja, jer oni predstavljaju jednostavniji i zdraviji način da unesete resveratrol u svoje telo. Iako su vino i čokolada sjajni izvori resveratrola, previše alkohola i šećera svakako neće doprineti poboljšanju vašeg zdravlja.
Mi vam preporučujemo Nutrof Total suplement koji će vam pomoći da sprečite bolesti oka povezane sa starenjem i koji sadrži sledeće sastojke:
- Antioksidante - unos antioksidanata smanjuje rizik od progresije degeneracije žute mrlje za 25%
- Lutein i zeaksantin - Redovnim unosom ova 2 pigmenta smanjujete rizik od nastanka degeneracije makule
- Omega-3 masne kiseline - unosom omega-3 masnih kiselina smanjujete rizik od nastanka degeneracije makule
- Vitamin D - Dovoljne kolličine vitamina D sprečavaju progresiju degeneracije žute mrlje
- Resveratrol - umerena konzumacija crnog vina smanjuje rizik od nastanka degeneracije makule za 19%
Zdraviji i duži život je ono što svi mi želimo.
A vi sigurno znate da je za to neophodno da vodite zdrav način života, da redovno vežbate i da se zdravo hranite. U tome vam dodatno može pomoći resveratrol, koji štiti vaše telo i vaše oči od štetnih oksidanata, poboljšava vaše zdravlje i čini vas otpornijim na razne bolesti.
Pri tome imate sreće da živite u 21. veku, u dobu kada možete da osetite pun potencijal ovog moćnog antioksidanta korišćenjem kvalitetnih suplemenata.
Da li želite dodatne informacije o tome kako da sprečite razne bolesti oka? Posetite našu web stranicu sa korisnim savetima za očuvanje zdravlja vaših očiju.